VIDEO // Un inginer din R. Moldova a inventat acoperișul care generează lumină, căldură și asigură consum redus de apă: Prețuri minime la întreținere în locuința lui Alexandru Calarașan
A transformat acoperișul casei sale într-un portal către toate sursele de energie disponibile în atmosferă. Mai exact, acoperișul locuinței inginerului Alexandru Calarașan din R. Moldova este capabil să capteze atât energia fotovoltaică, termică și lumina, cât și să filtreze apa de ploaie. Invenția asigură prețuri minime la întreținere pentru familia sa.
Alexandru și-a numit tehnologia inovatoare „ENERGOFAG”, un sistem revoluționar pe piața acoperișurilor, iar proiectul său a fost desemnat recent câștigător la Gala „Moldova Eco Energetică 2023”, la categoria „Eficiență Energetică”, fiind premiată cu 10 000 de dolari.
„După ce am cercetat situația cu acoperișurile în ziua de azi, am început a contempla cum, din punct de vedere tehnic și ingineresc, s-ar putea de găsit unele modalități mai eficiente, mai convenabile, ca de la suma investită să ai cât mai multe oportunități și beneficii. Astfel, am construit ENERGOFAG, care, deși la etapa inițială este mai costisitor decât acoperișul clasic, nu este mai costisitor decât un acoperiș pe care se montează panourile fotovoltaice. Pe lângă electricitatea obținută de la panourile fotovoltaice, sistemul permite captarea energiei termice, care poate servi la încălzirea spațiului sau chiar și la ventilarea naturală a încăperii, datorită surplusului termic captat de acoperiș, având și o eficiență foarte ridicată”, explică inventatorul într-un interviu pentru Agenția pentru Eficiență Energetică.
Potrivit lui Alexandru Calarașan, acoperișul pe care l-a creat răscumpără în câțiva ani investiția.
„Un acoperiș clasic nu poate niciodată să realizeze răscumpărarea investiției, însă soluția noastră asigură în permanență un efect economic prin: electricitatea dobândită, prin faptul că se economisește pe corpurile de iluminat care ar fi trebuit să funcționeze pe perioada zilei și totodată, acest sistem de acoperiș are prevăzută captarea apei pluviale - captarea, filtrarea și ulterior utilizând cisterne verticale chiar și depozitarea. Aceasta deja e o componentă la care lucrăm suplimentar”, explică Alexandru.
Antreprenorul dezvoltă acum și o uzină care va produce modulele create, care au fost deja patentate în Germania, asigurând astfel un pachet de servicii complexe, adaptate preferințelor și necesităților fiecărui client atât la nivel de arhitectură, cât și funcționalitate.
În total, cinci startup-uri din domeniul energiei verzi au obținut câte 10 000 de dolari în cadrul Gala „Moldova Eco Energetică 2023”, desfășurată în decembrie:
Categoria „Eficiență energetică”: câștigător Alexandru Calarașan, Prompt Engineering SRL, Modul solar de acoperiș cu recuperare a surplusului termic.
Categoria „Clădiri verzi”: câștigător Vitalii Guțanu, G-Group Automation SRL, Utilizarea materialelor pur ecologice în construcția de case pasive şi utilizarea tehnologiilor moderne în managementul eficient al energiei electrice și termice.
Categoria „Transport ecologic”: câștigător Daniel Trohin, Renter, Închirierea bicicletelor electrice.
Categoria „Energie regenerabilă”: câștigător Vlad Burac, Renergy, Sistem informațional complex cu previziuni exacte privind producerea de energie regenerabilă.
Categoria „Consum eficient de apă”: câștigător Victoria Danila, Davitex Neo LTD, Sistem inteligent de monitorizare a apei, prin care să transforme deșeurile textile în fibre, reutilizându-le pentru a crea produse vestimentare.
Evenimentul Gala „Moldova Eco Energetică 2023” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș