08:44:14 16.01.2025
Stiri

VIDEO // Un agricultor din Căușeni, REVOLTAT că statul ar putea interzice prin lege cultivarea porumbului în sudul R. Moldova: „Domnule ministru Bolea, ce să cultivăm? Cânepă să cultivăm? Veniți cu soluții, nu doar cu interdicții”

Actualitate 28.08.2023 14:44 Vizualizări1388 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un agricultor din Căușeni, REVOLTAT că statul ar putea interzice prin lege cultivarea porumbului în sudul R. Moldova: „Domnule ministru Bolea, ce să cultivăm? Cânepă să cultivăm? Veniți cu soluții, nu doar cu interdicții”

Fermierul din Căușeni, Sergiu Stefanco, este revoltat de faptul că autoritățile ar putea interzice cultivarea porumbului și floarea-soarelui în sudul R. Moldova. Stefanco afirmă că statul trebuie să vină cu soluții, nu doar cu interdicții.

„Ministrul Vladimir Bolea vrea să interzică prin lege cultivarea porumbului în sudul R. Moldova. Asta cum? Cultivăm grâu… Toți agricultorii știu că rentabilitatea este mică în fiecare an. Florea-soarelui: noi și așa o cultivăm o dată la trei - patru ani. Cultivarea porumbului va fi interzisă… Apare întrebarea: noi ce să cultivăm? Domnule ministru, ce să cultivăm în sudul R. Moldova? Zootehnia e la pământ, practic nu mai avem animale. Legumicultura: mâncăm doar legume aduse din Turcia. Pomicultura: se scot livezile masiv în nordul R. Moldova. Viticultura: aici lucrurile stau mai bine, dar au și ei probleme. Dar vă spun eu de ce a ieșit astăzi ministrul Bolea într-un briefing de presă. În sudul R. Moldova e dezastru, deoarece de ani de zile nu s-a luat nicio măsură. Dacă veți interzice cultivarea porumbului, atunci ce să cultivăm noi? Veniți și cu soluții, nu doar cu interdicții. Veniți cu soluții clare. Ce să cultivăm? Cânepă să cultivăm?”, a întrebat Stefanco într-o intervenție pe Facebook, la scurt timp după anunțul vicepremierului Bolea, făcut astăzi, într-o conferință de presă.

Citește și: VIDEO // Agricultorii din sudul R. Moldova ar putea fi OBLIGAȚI prin LEGE să nu mai cultive PORUMB și floarea-soarelui. Vladimir Bolea: „Precipitațiile sunt la nivel de 200 - 300 mm, iar porumbul are nevoie de 580 - 600 mm ca să crească”

Potrivit fermierului, statul ar trebuie să se concentreze mai mult pentru extinderea rețelei de irigare a terenurilor. În acest sens, Stefamco a oferit exemplul Transnistriei, unde nu a fost distrus sistemul de irigare.

„În loc ca statul să vină cu soluții privind irigarea, în condițiile în care avem Nistrul și Prutul, se vine cu interdicții. În loc să ne susțineți cu programe de subvenționare a agriculturii conservative, în condițiile în care tehnica pentru agricultura conservativă este foarte scumpă, dumneavoastră veniți cu interdicții. S-a demonstrat în România, în ani secetoși, că grație folosirii agriculturii conservative se poate de obținut patru tone de porumb la hectar. Iar în anii buni poți obține până la 14 ha de porumb. Iar noi ce facem? Interzicem cultivarea porumbului”, a conchis sursa citată.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md