VIDEO // Un agricultor din Căușeni, REVOLTAT că statul ar putea interzice prin lege cultivarea porumbului în sudul R. Moldova: „Domnule ministru Bolea, ce să cultivăm? Cânepă să cultivăm? Veniți cu soluții, nu doar cu interdicții”
Fermierul din Căușeni, Sergiu Stefanco, este revoltat de faptul că autoritățile ar putea interzice cultivarea porumbului și floarea-soarelui în sudul R. Moldova. Stefanco afirmă că statul trebuie să vină cu soluții, nu doar cu interdicții.
„Ministrul Vladimir Bolea vrea să interzică prin lege cultivarea porumbului în sudul R. Moldova. Asta cum? Cultivăm grâu… Toți agricultorii știu că rentabilitatea este mică în fiecare an. Florea-soarelui: noi și așa o cultivăm o dată la trei - patru ani. Cultivarea porumbului va fi interzisă… Apare întrebarea: noi ce să cultivăm? Domnule ministru, ce să cultivăm în sudul R. Moldova? Zootehnia e la pământ, practic nu mai avem animale. Legumicultura: mâncăm doar legume aduse din Turcia. Pomicultura: se scot livezile masiv în nordul R. Moldova. Viticultura: aici lucrurile stau mai bine, dar au și ei probleme. Dar vă spun eu de ce a ieșit astăzi ministrul Bolea într-un briefing de presă. În sudul R. Moldova e dezastru, deoarece de ani de zile nu s-a luat nicio măsură. Dacă veți interzice cultivarea porumbului, atunci ce să cultivăm noi? Veniți și cu soluții, nu doar cu interdicții. Veniți cu soluții clare. Ce să cultivăm? Cânepă să cultivăm?”, a întrebat Stefanco într-o intervenție pe Facebook, la scurt timp după anunțul vicepremierului Bolea, făcut astăzi, într-o conferință de presă.
Potrivit fermierului, statul ar trebuie să se concentreze mai mult pentru extinderea rețelei de irigare a terenurilor. În acest sens, Stefamco a oferit exemplul Transnistriei, unde nu a fost distrus sistemul de irigare.
„În loc ca statul să vină cu soluții privind irigarea, în condițiile în care avem Nistrul și Prutul, se vine cu interdicții. În loc să ne susțineți cu programe de subvenționare a agriculturii conservative, în condițiile în care tehnica pentru agricultura conservativă este foarte scumpă, dumneavoastră veniți cu interdicții. S-a demonstrat în România, în ani secetoși, că grație folosirii agriculturii conservative se poate de obținut patru tone de porumb la hectar. Iar în anii buni poți obține până la 14 ha de porumb. Iar noi ce facem? Interzicem cultivarea porumbului”, a conchis sursa citată.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova