VIDEO, DOC // Candidații Partidului „Șansa”, coordonat de penalul Ilan Șor, INTERZIȘI la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Premierul Dorin Recean, după ședința CSE: „Rusia vrea să ne rupă statul, să alimenteze separatismul”
Candidații Partidului „Șansă”, în spatele cărora se află Federația Rusă care ar acționa prin intermediul grupării criminale conduse de fugarul Ilan Șor, au fost excluși de la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent.
Decizia anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie a fost luată vineri-seară, cu două zile înaintea scrutinului electoral, de către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), a anunțat premierul Dorin Recean într-o conferință de presă.
Potrivit lui Dorin Recean, autoritățile statului au acționat în acest fel „din considerente de securitate națională, în condițiile unui război hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva R. Moldova”, pentru că „alegerile au început să fie cumpărate la propriu”. Decizia a fost luată după audierea rapoartelor instituțiilor de drept.
„Planul Federației Ruse este să subordoneze R. Moldova intereselor sale printr-un atac constant asupra instituțiilor de stat și asupra securității naționale. Ei vor să ne rupă statul, să-l divizeze, să alimenteze separatismul și să arunce societatea noastră în haos și violență. (...) Federația Rusă nu poate intra astăzi cu tancurile în R. Moldova așa cum a intrat în Ucraina. În schimb, intră cu crimă organizată, finanțată din plin, cu zeci de milioane de euro, bani murdari care să corupă justiția, funcționari publici, să finanțeze atacuri cibernetice, să submineze instituțiile statului, să corupă politicul, să distrugă sistemul electoral, să dezinformeze și să facă aici un război informațional”, a spus premierul.
Astfel, în dreptul candidaților Partidului „Șansă” din buletinele de vot va fi aplicată ștampila „Retras”, iar autoritățile electorale sunt obligate să îndeplinească această misiune până în seara zilei de 4 noiembrie 2023.
Premierul Recean a dezvăluit că planul menit să deturneze procesul democratic viza 95% din teritoriul R. Moldova, iar Federația Rusă a pompat cel puțin un miliard de lei pentru a-și îndeplini scopurile. Potrivit șefului Guvernului, acești bani ar asigura activitatea pentru un an a Institutului Oncologic sau a 300 de școli.
„Statul are obligația să curme aceste tentative de a semăna haos, panică prin banditism. Din păcate, cetățenii din R. Moldova sunt folosiți în aceste scopuri meschine. (...) Federația Rusă, prin grupul criminal care îi este în subordine, a setat un sistem complicat care să acopere în proporție de 95% toată republica. Au o rețea națională de trezorieri, coordonatori, persoane care racolează, persoane care instruiesc cum să comunice cu poliția, cum să atace poliția, cum să se comporte cu procurorii, cu funcționarii electorali, ce să facă etc. Au la dispoziție mijloace electronice criptate pentru mesagerie, pentru transfer de bani ilegali, criminali. Mai mult ca atât, utilizând corupția care a persistat până acum în republică, au acces la informații cu caracter personal și au folosit mai multe modalități pentru a aduce bani în republică - fizic, în genți, în kulioace, dar și prin sisteme electronice – carduri, aplicații online, aplicații”, a punctat prim-ministrul.
Aceeași sursă a adăugat că suma folosită în războiul hibrid împotriva R. Moldova este „fără precedent” și ar depăși de câteva ori costurile de campanie ale tuturor partidelor politice din cel puțin două scrutine electorale, iar din actualele alegeri nu este scos un partid politic, ci „o grupare criminală organizată”.„Așa cum justiția este coruptă, acest grup criminal amenință securitatea republicii. Cum se întâmpla până acum? Federația Rusă corupea câțiva oameni din politicul din R. Moldova și aceștia îi serveau interesele. Acum, când acest lucru este imposibil, avem planificarea cumpărării voturilor”, a mai spus Dorin Recean, accentuând că au fost acumulate sute și mii de probe audio, video, înscrisuri, mărturii din sudul, centrul și nordul R. Moldova, care demonstrează coruperea candidaților și a alegătorilor.
Întrebat de ce decizia de a scoate Partidul „Șansă” din alegeri a fost luată de CSE și nu de Comisia Electorală Centrală, premierul Dorin Recean a răspuns că „această decizie este despre o grupare criminală organizată în contextul atacului hibrid al Federației Ruse împotriva R. Moldova și procesul electoral este doar un element dintr-o schemă mai largă de subminare statalității și de punere în pericol a securității R. Moldova”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania