09:13:32 22.11.2024
Stiri

VIDEO // Toată REȚEAUA lui Șor, DECONSPIRATĂ. Oamenii simpli, care se bucură de o remunerare de 1 800 de lei, riscă să ajungă la ÎNCHISOARE. „E vorba de 130 lideri teritoriali, 1927 președinți de sector, 50 000 de activiști și 70 000 de simpatizanți”

Actualitate 03.10.2024 12:47 Vizualizări2978 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Toată REȚEAUA lui Șor, DECONSPIRATĂ. Oamenii simpli, care se bucură de o remunerare de 1 800 de lei, riscă să ajungă la ÎNCHISOARE. „E vorba de 130 lideri teritoriali, 1927 președinți de sector, 50 000 de activiști și 70 000 de simpatizanți”


Organele de drept din R. Moldova au documentat în luna septembrie transferuri de peste 15 milioane de dolari către persoane afiliate fugarului Ilan Șor. Banii veneau din Rusia și sunt destinați pentru destabilizarea situației din R. Moldova, compromiterea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, dar și pentru susținerea unei candidate la funcția de președinte a R. Moldova.

Astăzi, 3 octombrie, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și angajații Procuraturii Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice și a concurenților electorali, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea, contra plată, la scrutinul electoral.

Oamenii urmau să fie anunțați sâmbătă, 19 octombrie, pentru cine să voteze la prezidențiale. În același timp, aceștia au fost instruiți să bifeze opțiunea „NU” la referendumul privind aderarea la UE.

„O să fie scris pe cine să votăm”

IGP a publicat și niște interceptări, în care unele persoane recunosc că au fost plătite la greu pentru a vota candidatul lui Șor și pentru a spune „NU” la referendum.

„Sâmbătă o să ne uităm în telefoane toți președinții... O să fie scris pe cine să votăm. Cel puțin câte cinci oameni, cinci simpatizanți... Iată ai zece activiști, atunci ai 50 de simpatizanți. Iată eu am 30 de activiști. Când ajungem sâmbătă-seară și vedem pe cine trebuie de votat, atunci le-ai sunat repede și le-ai spus că mâine dimineață votați pe acesta”, își instruiește o doamnă persoanele racolate.

Un alt bărbat îl întreabă pe cel care l-a atras în schemă pentru cine să voteze la prezidențiale.

„Șor nu este în alegeri, dar ei o susțin pe... (a fost scos numele) și la referendum trebuie „NU”, iată ce vor. Eu sunt cu ei și am s-o votez pe asta (o candidată n.r.), trebuie să dăm niște voturi. Ei au decis s-o susțină pe asta”, a mai spus un lider local.


Chestorul Cernăuțeanu a subliniat că grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitatea într-o formă ierarhică bine organizată.

„Este vorba de 130 de lideri teritoriali, care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate ale persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ,,PromsveazyBank”. Aceștia sunt remunerați lunar cu suma de 250 000 de ruble, echivalentul a 45 000 de lei”, a declarat Cernăuțeanu într-o conferință de presă comună cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Următorii în ierarhie sunt 1 927 de președinți de sector, care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate ale persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial. Aceștia sunt remunerați lunar cu suma de 25 600 de ruble - 4 600 de lei.

Un rol important îl au și cei peste 50 000 de activiști, care sunt remunerați lunar cu 25 600 de ruble sau 4 600 de lei.

„Activiștii racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate ale persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector. Urmează cei peste 70 000 de simpatizanți. E vorba de persoanele racolate contra unor sume de bani. Aceste persoane sunt instruite să voteze „NU” la referendum, dar și să susțină un candidat la prezidențiale decis de superiori. Simpatizanții sunt plătiți lunar cu suma de 1 800 de lei”, a punctat Cernăuțeanu.



Chestorul a mai precizat că autoritățile cunosc candidații lui Șor și ai Moscovei în cadrul scrutinului prezidențial.

Cetățenii R. Moldova care îți vor deschide conturi la banca rusească ,,Promsveazbank", prin intermediul schemelor lui Ilan Șor, riscă să piardă bunuri în contravaloarea banilor transferați de către politicianul fugar sau chiar pușcărie, a avertizat Veronica Dragalin.

„Noi cunoaștem cine sunt persoanele implicate în această schemă. Am stabilit ce sume de bani primesc pe conturile de la această bancă, în Rusia. Aceste persoane riscă nu doar amendă de peste 37 000 de lei, dar riscă să fie confiscată contravaloarea la toate transferurile făcute în Rusia. Și asta nu înseamnă că o să mergem în Rusia, pentru ca să confiscăm banii. Avem dreptul în R. Moldova să punem sechestre pe proprietatea persoanei, mașină, teren... Vom confisca contravaloarea banior transferați în Rusia. Nu merită să vă implicați în așa ceva pentru niște transferuri, care o să fie dificil de scos. Riscați amendă, confiscare sau chiar și închisoare”, a conchis Veronica Dragalin.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md