VIDEO // Tarifele la energia electrică urmează să scadă până la 2,34 de lei/kWh. Premierul Recean a anunțat beneficiile noului pachet financiar oferit de UE. „Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați europeni deschid brațele”
Uniunea Europeană alocă R. Moldova un nu pachet financiar în sumă de 310 milioane de euro, dintre care 60 de milioane destinate Transnistriei, pentru a ajuta statul nostru să depășească urmările crizei energetice provocate de Federația Rusă.
„Uniunea Europeană este din nou alături de R. Moldova, astfel încât să avem furnizare stabilă de gaz și energie electrică, dar și stabilitate și previzibilitate a prețurilor, ca să nu fim sub șocul constant al tarifelor”, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean, după ce a semnat cu Marta Kos, comisarul european pentru Extindere, acordul privind oferirea noului ajutor financiar din partea UE.
Acest suport va fi resimțit direct de cetățenii R. Moldova, în condițiile în care tarifele la curentul electric vor reveni la 2,34 de lei/kWh pentru beneficiarii din centrul și sudul R. Moldova și la 2,84 de lei/kWh pentru cei deserviți de FEE-Nord.
Premierul Recean s-a referit la etapele ajutorului oferit de UE R. Moldova, inclusiv pentru cetățenii din stânga Nistrului, care de la 1 ianuarie și până la 1 februarie curent au fost lăsați de Rusia să înghețe în propriile case
„1. Este vorba de ajutorul de urgență de 30 de milioane de euro, care a fost deja alocat. Este un ajutor umanitar pentru că oamenii efectiv mureau de frig din cauza că Kremlin a închis gazul. Din această sumă, 10 milioane sunt destinate malului drept.
2. Ajutor pe termen mediu pentru populație, în valoare de 250 de milioane de euro este destinat pentru:
-compensații la energie electrică pentru toată populația R. Moldova până în decembrie 2025. Fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro.
-Tot din acest ajutor, pe termen mediu, vom oferi compensații pentru afaceri de 15 milioane de euro suplimentar la ajutorul prevăzut de Guvern, ce va permite compensarea a 50% din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar.
-Cu un buget de 20 de milioane de euro vom acoperi total creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială (școli, grădinițe, spitale, centre sociale etc) afectate de scumpire.
-50 de milioane de euro vor fi oferiți pentru finanțarea proiectele de eficiență energetică care se implementează prin programele Satul European, ODA și eco-voucher”, a explicat Recean.
CITIȚI și UE anunță un nou pachet de susținere pentru R. Moldova: 250 de milioane de euro pentru malul drept și 60 de milioane pentru malul stâng, cu scopul de a elibera statul nostru de șantajul Rusiei. „Vom sprijini R. Moldova atâta timp cât va avea nevoie”
Cea de-a treia etapă se referă la investițiile în reziliența și independența energetică a R. Moldova.
„Este vorba despre un plan de acțiuni pentru următorii doi ani, care include eficientizarea energetică a clădirilor, creșterea ponderii energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei, finalizarea liniilor de interconectare. Până în 2030, Guvernul își propune să avem minim 30% din producție de energie verde”.
De asemenea, pachetul pentru independență energetică conține o componentă destinată malului stâng al Nistrului.
„UE vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Asta ar acoperi 70% din consumul social pe care l-au avut până la criză. Dar asistența va fi condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume regiunea transnistreană”, a punctat premierul Recean.
Astfel, Tiraspolul trebuie să întreprindă acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, și care trebuie convenite cu Guvernul R. Moldova până a fi valorificat ajutorul.
De asemenea, Tiraspolul trebuie să actualizeze treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune. Companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie. Totodată, trebuie să fie excluși consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.
„Kremlinul a creat o problemă umanitară, acum partenerii europeni vin să o rezolve. Pachetul oferit de UE ne va permite să continuăm acordarea compensațiilor, să evităm o criză umanitară și să investim în securitatea energetică a R. Moldova. Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați europeni deschid brațele și pornesc ajutoarele. Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană ca să asigurăm independența definitivă a întregii țări de șantajul gazului rusesc”, a conchis premierul Dorin Recean.
R. Moldova își dorește să finalizeze negocierile de aderare la UE în mandatul actualei Comisii Europene: Taxele de roaming dintre R. Moldova și țările membre UE, eliminate până la finele anului 2025
CE, despre ajutorul de 310 de milioane de euro oferit R. Moldova, inclusiv cetățenilor din Transnistria: Obiectivele noastre sunt decuplarea R. Moldova de insecuritatea aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea pe piața energetică a UE
Comisara europeană pentru Extindere, declarații optimiste pentru R. Moldova: „Ceea ce faceți voi, moldovenii, pe calea spre UE, este ceva impresionant. Sunteți parte a UE, trebuie doar să formalizăm acest lucru”