11:59:13 23.12.2024
Stiri

VIDEO // „Suveranitatea și DEMNITATEA nu pot fi subiect de târg cu Gazprom”: Chintesența CRIZEI GAZELOR - în două discursuri total OPUSE din Parlament. Deputatul Nantoi, întrebări TRANȘANTE pentru purtătorul de cuvânt al lui Putin

Actualitate 20.01.2022 13:14 Vizualizări3232 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Suveranitatea și DEMNITATEA nu pot fi subiect de târg cu Gazprom”: Chintesența CRIZEI GAZELOR - în două discursuri total OPUSE din Parlament. Deputatul Nantoi, întrebări TRANȘANTE pentru purtătorul de cuvânt al lui Putin

Parlamentul a acceptat cererea Guvernului și a instituit stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.

Decizia votată astăzi de către 58 de deputați ai majorității parlamentare va permite Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de premierul Natalia Gavrilița, să decidă chiar astăzi transferarea în avans, pe conturile „Moldovagaz”, a compensațiilor acordate cetățenilor de către stat pentru lunile ianuarie și februarie, dar și amânarea plății TVA pentru luna decembrie 2021, în sumă de 125 de milioane de lei sau circa șapte milioane de dolari, pe care „Moldovagaz” o datorează statului.

Drept urmare, „Moldovagaz” va acumula suma necesară ca să achite chiar astăzi către compania-mamă „Gazprom” 50% din consumul pentru luna ianuarie curent, astfel încât Moscova să nu pună în aplicare planul de a sista livrările de gaze către R. Moldova în dimineața zilei de vineri, 21 ianuarie, așa cum a amenințat recent într-o scrisoare trimisă responsabililor de la Chișinău.

Premierul Natalia Gavrilița și miniștrii săi au explicat de la tribuna Parlamentului că prevederile din contractul cu „Gazprom” sunt cele vechi, semnate încă în anul 2006, și pe parcurs au fost înregistrate devieri negative de circa 400 de milioane de dolari, iar Moscova nu a trimis niciodată astfel de scrisori ca în prezent, când e vorba de plăți curente mult mai mici – de câteva milioane de dolari.

Opoziția, formată din deputați socialiști, comuniști și ai Partidului „Șor”, i-a reproșat guvernării, mai mult în limba rusă, că nu poate gestiona problema și chiar a solicitat demisia Guvernului.

Concluzia, înainte de vot, a făcut-o Igor Grosu, președintele Parlamentului, care a adresat un mesaj deputaților din opoziție: „Noi avem viziuni politice, geopolitice diferite și nu trebuie să ne iubim unul pe altul, nu-i loc pentru așa ceva, mai ales în politică. Dar ceeea ce chiar m-a dezamăgit în comportamentul (vostru – n.r.) – lipsa de solidaritate față de cetățeni. Poți să critici Guvernul cât vrei, mai rău ar fi să începeți a ne lăuda, dar dincolo de ura pe care o aveți voi față de tot ce înseamnă integrare europeană, voi măcar pentru cetățenii voștri nu v-ați gândit să luați o decizie ca astăzi, până la sfârșitul zilei, Guvernul, în locul altora care nu au bătut deget de deget, să rezolve această problemă. Măcar acum să fi spus: nu ne place cum a fost gestionată nu știu ce, dați vina măcar și pe răsăritul soarelui, dar votăm ca să salvăm republica. Așa cum am făcut noi atunci când era vorba despre gestionarea pandemiei - am votat, am ajutat. Dar istoria are o trăsătură foarte bună: ea ține minte tot, așa că o să intrați în istorie ca emblema kuliokizmului și kuliokarilor din R. Moldova”.

Învinuirile, și de-o parte, și de alta, au fost multe (le puteți citi și AICI), însă două discursuri ale deputaților s-au evidențiat și exprimă chintesența problemei livrărilor de gaze naturale din Federația Rusă pentru R. Moldova.

Citiți mai jos discursul integral al socialistului Petru Burduja și mai jos - pe cel al deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi (în ordinea prezentării lor în Parlament), ca să înțelegeți diferența dintre cei care au fost ieri la guvernare și cei care conduc astăzi R. Moldova:

Petru Burduja, deputat al fracțiunii Blocului comuniștilor și socialiștilor: „Inițial, s-au găsit cei victorioși, care au semnat contractul cu „Gazprom”, iar acum au găsit vinovații – fondatorul „Moldovagaz”, adică „Gazprom”

Stimati colegi deputati, stimați cetățeni,

În martie 2020, 60 de zile era strașnic de mult pentru criza epidemiologică (stare de urgență instituită de socialiști pentru a împiedica dizolvarea Parlamentului – n.r.), iar astăzi pentru criza gazelor 60 de zile deja e puțin.

În proiectul de hotărâre privind instituirea stării de urgență nu este niciun cuvânt despre situația epidemiologică, despre creșterea cazurilor de infectare – ieri au fost peste 3 000 de cazuri.

Vedem câteva puncte cu privire la criza gazelor. Apare întrebarea logică: în noiembrie, cât era aprobată Legea bugetului, inflația, strategia 2022, erau destul de încrezători reprezentanții Guvernului când spuneau că vom avea o așa inflație, situație, vom avea investiții, o viață ca în Rai. Undeva se vorbea că e depășită criza energetică, s-a semnat un contrat la un preț mult mai mic decât cel de piață. Am înțeles că cineva l-a dominat pe cineva, dar vedem că, la finele lunii decembrie, prețul a crescut.

Am văzut atunci că formula a fost propusă de noi și parcă totul trebuia să fie bine. Nu trebuie să fii mare manager să iei și să împrumuți bani dintr-o parte și să-i dai în altă parte. E o măsură prin care treci banii prin cetățean și el rămâne la fel cu mâna întinsă.

Am văzut declararea președintelui, care a spus că ea a dirijat criza, ea a gestionat celula de criză, azi aflăm că deja nu e așa, Guvernul s-a ocupat, dar s-a găsit vinovatul. Am auzit azi că formula de fapt a fost negociată de noi (PSRM), cei care au semnat contractul nu chiar au avut așa împuternici să semneze asemenea contracte, dar acolo este vorba și de datorii… Se formează o ceață totală, unde mergem?

Ar fi bine ca aceste mijloace bănești să meargă în sectorul real al economiei. Dar cel mai grav este că nu înțelegem care e sfârșitul la toată aceasta. Pentru că noi atunci discutam care ar fi garanția că nu veți mai veni cu asemenea solicitări. Vedem că acum se solicită școlilor și grădinițelor să facă economii, se solicită agenților economici să facă economii. Economisirea în sectorul de producere înseamnă trimiterea oamenilor acasă.

Și mai strașnic este faptul că, inițial, s-au găsit cei victorioși, care au semnat contractul cu „Gazprom”, iar acum sunt vinovații – fondatorul „Moldovagaz”, adică „Gazprom”. Poate voi știți mai mult, pentru ca nu ne-ați arătat nici contractul încheiat. (Eu pot să vă spun de la cine să-l cereți. Este acolo un drug…, a intervenit spicherul Igor Grosu)

Asta știți cum seamănă? Fondatorul PAS în Parlament este cetățeanul care v-a votat, el așteaptă ca voi să le rezolvați problemele, iar voi nu puteți și acum puteți să spuneți că oamenii, fondatorii voștri, sunt de vină. E vorba și de prețul la benzină, motorină. Nu e corect ceea ce spuneți. Organele de resort ar trebui să atragă o atenție foarte mare la subiectul ce ține de împuternicirile de semnare. Da, poate noi în genere nu trebuia să plătim tarifele la gaz, pentru că ele nu au fost împuternicite din partea statului.

Deci, noi nu vom susține această stare de urgență, pentru că ea este o stare de incertitudine pe care ne impuneți să o susținem. De fapt, nu trebuie să susținem incompetența voastră.

Oazu Nantoi, deputat PAS: „Compania „Gazprom” încearcă să provoace o criză socială în R. Moldova și să destabilizeze situația politică”

Onorat Parlament,

Stimate domnule președinte,

Atât doamna prim-ministru, cât și domnul viceprim-ministru au remarcat că aceste condiții de achitare din noul contract sunt preluate din contractul vechi și s-a schimbat doar atitudinea „Gazprom”-ului față de această procedură. Apare întrebarea firească: care sunt acei factori care au determinat schimbarea atitudinii „Gazprom”-ului?

Îndrăznesc să vin cu poziția mea personală. În opinia mea, aceasta s-a întâmplat pe 15 noiembrie 2020 și pe 11 iulie 2021, când cetățenii R. Moldova, prin votul lor liber exprimat, i-au înlăturat de la guvernare pe kuliokarii ce primeau banii inclusiv de la „Gazprom”. (aplauze – n.r.)

Acum, compania „Gazprom” încearcă să provoace o criză socială în R. Moldova și să destabilizeze situația politică.

Trebuie să remarc faptul că această opinie a mea este combătută cu vehemență de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, care, pe 19 ianuarie curent, a negat categoric prezența componentei politice în relațiile dintre „Gazprom” și R. Moldova.

În opinia dlui Peskov, este vorba de o chestie pur comercială – cineva livrează marfa, cineva este obligat să o achite. „Gazprom, fiind o companie cu acționari internaționali, trebuie să vândă marfa și să primească bani pentru aceasta. El nu poate livra marfa pe gratis” (Oazu Nantoi a citat în limba rusă declarațiile lui Dmitri Peskov – n.r.). Aplauze!

Dar cu asta ce ne facem, dle Peskov (deputatul arată un document de la tribuna Parlamentului – n.r.)? Citez: „Prețul la gazele naturale pentru consumatori în anul 2022” – 83 de kopeici transnistrene pentru un metru cub, cu condiția că se consumă până la 500 de metri cubi pe lună. Adică, 5 cenți, de 10 – 11 ori mai puțin decât achităm noi, pe malul drept al Nistrului. Asta nu este politică?!

Ce ne facem, dle Peskov, cu faptul că Federația Rusă a privatizat ilegal Centrala de la Cuciurgan, care consumă pe gratis gazul și ne livrează nouă energia electrică pe care noi o achităm?

Ce ne facem, dle Peskov, cu faptul că Federația Rusă întreține ilegal pe teritoriul R. Moldova trupele sale din contul cărora este finanțată și așa-zisa armată transnistreană?

Ce ne facem, dle Peskov, cu Tratatul de prietenie și colaborare între R. Moldova și Federația Rusă, unde scrie foarte clar, la art.5: „Fiecarele dintre înaltele părți contractante se va abține de la orice acțiuni care ar cauza prejudjudicii celeilalte părți contractante, suvernaității, independenței și integrității ei teritoriale. Părțile condamnă separatismul sub toate formele lui de manifestare și se angajează să nu sprijine mișcările separatiste”.

Da, ea nu-i sprijinită (mișcarea separatistă – n.r.), ea e întreținută din contul „Gazprom”-ului. Asta este realitatea tristă, stimați cetățeni!

Mai mult, vreau să vă aduc la cunoștință că, la licitația din 17 ianuarie, „Gazprom”-ul n-a contractat capacități pentru exportul prin gazoductul Yamal și prin gazoductul ucrainean. Aceasta înseamnă că „Gazprom”-ul conștient, luptând pentru certificarea gazoductului Nord-Stream2, provoacă criză pe piața energetică europeană, iar deoarece coeficientul nostru, acel 03, se înmulțește cu prețurile de pe piața spot, noi suntem victima colaterală a acestui război.

Da, anul trecut, „Gazprom”-ul a livrat 175 de miliarde de metri cubi de gaze pe piața UE, noi consumăm mai puțin, dar exigențele sunt farte mari față de R. Moldova.

Consider că în propunerea doamnei Tauber (Marina Tauber, deputată a Partidului „Șor” – n.r.) de a constitui o comisie parlamentară este un element rațional, din simplul motiv că, iată, am raportul Cuții de Conturi privind sistemul energetic: „Probleme generate de instituțiile statului în administrarea acestuia”. Acest raport a fost prezentat în acest Parlament. O persoană care lipsește acum striga: Unde e procuratura? Însă procuratura așa și nu a intervenit și noi am avut 30 de ani de furt nesăbuit, 30 de ani de complicitate la furt împreună cu cei de la Tiraspol și nu numai, noi nu avem eficiență energetică și acum suntem nevoiți să apelăm la starea de urgență pentru a ieși din situația creată.

Așa că, stimați concetățeni, mai degrabă decât stimați colegi, da, noi suntem victima utilizării „Gazprom”-ului și încercării de a penaliza cetățenii R. Moldova care nu au vrut să suporte regimul sufocant al kuliokarilor. Trebuie să ne mobilizăm, marfa consumată trebuie achitată, trebuie să ne învățăm a economisi, dar, totodată, trebuie să spunem foarte ferm: suveranitatea republicii și demnitatea cetățeanului nu pot fi subiect de târg cu nimeni, inclusiv cu „Gazprom”-ul.

Vă mulțumesc!

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md