VIDEO // Studenții de la Medicină vor învăța să facă operații ale tractului urinar pe un simulator modern, achiziționat cu 2 000 000 de lei, bani oferiți de Guvernul României. Adrian Dupu: „Europa înseamnă educație și servicii medicale de calitate”
Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemișanu”, medicii rezidenți și specialiștii urologi din R. Moldova vor învăța să facă intervenții chirurgicale minim-invazive ale tractului urinar utilizând un simulator de ultimă generație.
Echipamentul a costat circa 2 000 000 de lei și a fost cumpărat din sursele oferite de Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, prin intermediul proiectului „Consolidarea educației medicale în urologie și nefrologie chirurgicală prin simulare”, implementat de către USMF „Nicolae Testemițanu” (USMF).
Rectorul USMF, Emil Ceban, a declarat astăzi, la ceremonia de dare în exploatare a simulatorului, că învățarea prin simulare reprezintă „o garanție pentru sănătatea pacienților”, fiindcă va fi redus riscul complicațiilor ce pot apărea în timpul etapelor de formare în tehnici endourologice, iar asigurarea unei educații medicale de înaltă calitate aduce beneficii tangibile nu numai pentru studenți, ci și pentru întregul sistem de sănătate din R. Moldova.
Emil Ceban a mulțumit Guvernului României care finanțează deja al treilea proiect al USMF „Nicolae Testemițanu”, accentuând că integrarea simulatorului în instruirea medicală va contribui la creșterea excelenței în practica medicală și la îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate oferite pacienților din Republica Moldova.
Prezent la eveniment, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a afirmat că proiectul respectiv îmbină două elemente extrem de importante pentru oricare societate - educație și servicii medicale de calitate.
„Dacă ne uităm la acest echipament modern, care a costat aproape două milioane de lei, și dacă R. Moldova a spus, prin referendum, DA integrării europene, vreau să spun că asta înseamnă Europa – educație, servicii medicale și infrastructură de calitate. România este cel mai bun exemplu atunci când vorbim despre ce înseamnă UE, pentru că în România sunt construite spitale noi din bani europeni... și aceasta îi așteaptă și pe cetățenii R. Moldova, după pasul important de duminică”, a declarat Adrian Dupu.
„Mereu visam la achiziționarea unor asemenea dispozitive, pentru că doar la simulatoare putem micșora curba de învățare a tinerilor specialiști atunci când intră în sala de operații. Pentru oricare tânăr specialist, cel mai mare stres sau coșmar sunt complicațiile care pot surveni la pacienții pe care îi operează. Evident că, având în dotare un astfel de simulator performant, aceste complicații vor fi diminuate”, a declarat Andrei Gălescu, conferențiar universitar, șeful Secției de urologie la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Medicul urolog a testat deja simulatorul și a concluzionat că aparatul oferă un tablou similar operațiilor pe care le efectuează dânsul „pe viu”.
La ceremonia de dare în exploatare a simulatorului au participat, pe lângă rectorul Emil Ceban și secretarul de stat Adrian Dupu, Adrian Tănase, șeful Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală a USMF „Nicolae Testemițanu”, situată în incinta Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, directorul Andrei Uncuța și alți reprezentanți ai administrației SCR „Timofei Moșneaga”, membrii catedrei, studenți, medici rezidenți și practicieni.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”