VIDEO // Socialistul Grigore Novac s-a BÂLBÂIT și a ROȘIT în încercarea de scoate Rusia basma curată, chiar dacă DECONECTĂRILE de energie l-au afectat. Cum a răspuns deputatul la întrebarea „cum poate fi numită o țară care BOMBARDEAZĂ un alt stat”?
Socialistul Grigore Novac afirmă că Federația Rusă nu ar avea nicio tangență cu pana de curent de ieri, deși R. Moldova a rămas fără energie electrică în urma bombardamentelor masive ale armatei ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care este interconectată cu sistemul nostru. Deputatul prorus mai spune că Rusia nu ar fi stat agresor și sugerează că în Ucraina ar avea loc un „război civil”, în condițiile în care politicienii de acolo nu ar fi avut înțelepciunea să se așeze la masa de negocieri încă din 2014.
Mai jos redăm integral răspunsurile rușinoase oferite astăzi, pe holurile Parlamentului, de către socialistul Grigore Novac:
Reporter: Cine se face vinovat pentru deconectările de ieri de la sursa de energie electrică?
Novac: Păi… eu nu sunt electric (electrician - n.r.) pentru ca să vă spun cine se face vinovat. Nu știu, probabil problema este în rețele, din câte am înțeles. Asta spun specialiștii. Este o problemă de rețea… nu rezistă unei anumite tensiuni și se face această pană nedorită.
Problema este în rețele sau bombardamentele Federație Ruse asupra Ucrainei?
Rețelele sunt pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei și României, dar nu în Federația Rusă.
Păi bombardamentele au fost efectuate de Federația Rusă asupra Ucrainei.
Șî?
Credeți că Rusia e stat agresor?
Eu nu cred așa, asta dvs. așa credeți. Dvs. nu ați întrebat, dar ați afirmat asta.
Credeți că Rusia e stat agresor?
Pe ce se bazează întrebarea dvs.? Cu privire la deconectări eu v-am spus – nu sunt mare specialist, dar din ceea ce am citit, din ceea ce s-au expus cei care pricep în acest domeniu, e vorba că rețelele de înaltă tensiune… De fapt, ele nu sunt de înaltă tensiune și nu rezistă această tensiune la care este nevoie pentru transportarea energiei electrice către R. Moldova. Se preconizează acum, din câte am înțeles, în zona Vulcănești acea rețea finanțată de BERD – back-to-back de la Vulcănești, doar că nu o avem și nu știm când o să fie dată în exploatare.
(De fapt, construcția stației back-to-back de la Vulcănești de 600 MW nu va mai fi construită, deoarece nu mai este justificată tehnic și economic. Asta pentru că sistemele electroenergetice ale R. Moldova și Ucrainei a fost deja conectate la Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E. În schimb urmează să fie construită, în următorii doi ani, linia electrică aeriană (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău, care va avea o lungime de 158 de km).
Eu cred că mai oportun ar fi să se expună cei care lucrează în domeniul acesta.
Ieri a fost bombardată Odesa. Credeți că R. Moldova ar putea fi următoarea țintă?
Eu nu cred că R. Moldova poate fi următoarea țintă și nici nu trebuie să fie următoarea țintă.
Cum v-a afectat pe dvs. deconectările de ieri?
Eram la Parlament… Pentru scurt timp nu a fost energie electrică, ulterior a apărut. Clar lucru că e neplăcut, ne-a întrerupt cumva din procesul de lucru, dar ne-am atârnat (am manifestat - n.r.) cu înțelegere și am așteptat. Ulterior am revenit la muncă și am muncit mai departe.
Cum numiți dvs. o țară care bombardează o altă țară?
Dumneavoastră, domnișoară, repetați una și aceeași întrebare. Eu am spus și vă rog cu insistență să memorizați ce vă spun eu. Orice război, în orice colț al lumii, nu este binevenit și este o tragedie pentru toți. Orice război. Și nu doar bombardamentele din țara vecină, dar în orice țară. Este foarte rău. E clar? Am spus și repet că nu e bine și e foarte rău. Au de suferit cetățeni, au de suferit ambele părți. Inclusiv pe noi ne afectează prin diferite motive. Ne afectează, pentru că este întrerupt cumva un lanț logistic. Noi importam multe produse din Ucraina… Deci, războiul este rău nu doar în Ucraina, dar și în Siria, dar și în Irak, Libia, Afganistan… A fost peste tot rău.
Cine a pornit acest război în Ucraina?
Ăăăăă. Războiul din Ucraina a pornit mai demult, probabil prin anul 2014. A pornit din cauza incapacității, în primul rând, a clasei politice, de a se așeza la masa de negocieri și de a discuta. Acest război nu trebuie privit doar prin prisma ultimelor nouă luni. Trebuie de privit mult mai aprofundat… ce a dus la escaladarea situației în țara vecină. Noi ca țară, ca stat, putem să recomandăm ori să sugerăm că orice conflict poate fi soluționat nu pe câmpul de luptă, dar la masa de negocieri și la masa de tratative, lucru care sper eu că se va întâmpla azi sau mâine, cât mai curând posibil.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”