VIDEO // Socialiștii și comuniștii și-au scos ortacii la un PROTEST în apărarea „limbii moldovenești”. „Eu doar limba RUSĂ o știu, dar vreau „limba moldovenească”, nu limba statului vecin. Ну шы́ всё”. Replica GUVERNĂRII
Blocul comuniștilor și socialiștilor, în frunte cu Vladimir Voronin, Vasile Bolea și Vlad Batrîncea, și-au scos astăzi ortacii la un protest în apărarea „limbii moldovenești”. În fața Curții Constituționale au venit cetățeni care recunosc faptul că nu știu „limba moldovenească”, dar se declară împotrivă ca limba vorbită de majoritatea cetățenilor R. Moldova să se numească română. De partea cealaltă, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate spun că „dezbaterile” despre limba română se vor încheia subit când Voronin&Co vor spune care e diferența dintre „bună ziua” în română și „bună ziua” în așa-zisa „moldovenească”.
O protestatară, care trăiește de zeci de ani în R. Moldova, a recunoscut că știe doar limba rusă, dar vrea ca limba oficială a acestui stat să fie „moldoveneasca”.
„Eu doar limba rusă o știu. Înțeleg ce se spune aici, cunosc un pic limba de stat. Eu sunt o reprezentantă a comunității rusești și am o familie multinațională. Cu ce nu sunt eu de acord? Eu mă aflu în Moldova și vreau ca și limba să fie moldovenească. Să nu fie limba statului vecin. (Cum se întâmplă că trăiți în R. Moldova, insistați pentru „limba moldovenească”, dar nu o vorbiți?, a insistat reporterul) Eu printre ai mei vorbesc, dar nu posed limba literară. Și gata (Nu șî vsio)”, a spus femeia de peste 70 de ani.
Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Vlad Batrîncea, spune că a venit să „apere Constituția”.
„Noi am venit în fața Curții Constituționale pentru a spune că nimeni nu este mai presus de lege. Cei care consideră că sunt mai presus de Constituție vor ajunge pe mâna procurorilor. Am venit să apărăm Constituția R. Moldova, care este baza și temelia statului moldovenesc. Astăzi ei vor să modifice Constituția fără referendum, printr-o lege simplă în Parlament. Este o faptă care trebuie pedepsită penal. Trebuie să-i oprim acum, pentru că mâine vor anula neutralitatea. Decizia privind denumirea limbii aparține poporului. Curtea Constituțională nu trebuie să tacă atunci când se modifică textul Constituției după bunul plac al politicienilor. Ei vin cu subiecte radicale pentru a destabiliza situația, dar nu vom permite acest lucru”, a spus Batrîncea în fața protestatarilor.
Vicepreședintele PAS, Radu Marian, susține că Parlamentul nu face decât să restabilească un adevăr științific.
„Dezbaterile despre limba română se vor încheia subit când îi veți întreba pe alde' deputații socialiști&comuniști care e diferența dintre „bună ziua” în română și „bună ziua” în așa-zisa „moldovenească”. Este pur și simplu ridicol ca un adevărat științific, legal, istoric și moral - și anume faptul că în R. Moldova se vorbește româna, este încă pus la îndoială. Asta e rezultatul spălării de creiere de pe timpul ocupației sovietice și al conducerii comuniste dintre 2001 - 2009. E timpul să lăsăm în urmă această „dezbatere” și să ne căutăm de treabă”, a punctat Radu Marian.
Liderul Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, a ținut să remarce felul în care unii ruși s-au îndrăgostit brusc de „limba moldovenească”.
„Minoritățile care nu știu limba română brusc s-au îndrăgostit de „limba moldovenească”, deși nu o cunosc și nu știu care-i diferența în raport cu cea română. Exact ca în vorba clasică: își iubește meseria, deși nu o cunoaște. Tradițional, în URSS și mai apoi in Rusia, s-a protestat împotriva operelor marilor scriitori, deși nu i-a citit nimeni, împotriva filmelor pe care nu le-au vizionat, împotriva țărilor pe care nu le-au vizitat și împotriva libertăților pe care nu le-au avut niciodată. Se pare că pentru Rusia acest articol din Constituție este foarte important. Eu cred că se va obișnui cu ideea. Și dacă tot au chef de proteste pot traversa strada și protesta în fața ambasadei ruse împotriva războiului criminal din Ucraina, împotriva atrocităților comise de militarii ruși și chiar pot cere plecarea armatei ruse de ocupație din R. Moldova”, a scris Șalaru pe Facebook.
Inițiativa legislativă care vizează schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba română” a fost votată săptămâna trecută în prima lectură, de către 56 de deputați. Potrivit majorității parlamentare, decizia vine să îndeplinească prevederile obligatorii ale deciziei Curții Constituționale din decembrie 2013 care a statuat că Declarația de Independență, unde este scris că limba vorbită în R. Moldova este română, prevalează asupra Constituției, adoptate ulterior.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania