VIDEO // „SOBA” unei familii de moldoveni în Alaska: Lăicere, Ștefan cel Mare, mămăliga, sarmalele, zeama și cușma lui Guguță, aproape de Polul Nord: „Visul nostru american a fost să deschidem un restaurant moldovenesc”
Un cuplu originar din R. Moldova a deschis, acum aproape cinci ani, un restaurant cu specific moldovenesc în Alaska, SUA, unde este stabilit de 14 ani.
I-au spus „Soba”, iar peste cuptorul, lăicerele care acoperă pereți sau scaune, așa ca la bunica, gardurile cu nuiele și ulcele sau tot felul de bibelouri care amintesc de Moldova „domnește” portretul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Toate au fost aduse, treptat, din R. Moldova.
Produsele sunt indicate în meniu în limba română cu traducere în engleză, iar americanii și oaspeții din Europa care ajung aici rămân încântați de zeama, sarmalele, tochitura, plăcintele cu brânză sau clătitele cu gust moldovenesc.
De altfel, produsele sunt importate din Europa, pentru a oferi clienților un gust cât mai autentic, iar în restaurant sunt servite doar vinuri din R. Moldova.
Bucatele sunt servite în vase din lut, dar și în veselă roșie, galbenă și albastră, culorile tricolorului.
„A fost visul nostru american să deschidem un restaurant moldovenesc”, explică Ala, patroana localului „Soba”, într-un vlog realizat de Andreia și Ionuț, doi bloggeri din România.
Patroana originară din R. Moldova spune că de multe ori trebuie să explice clienților localului ce stat este Republica Moldova, unde este situată și ce tradiții are.
Cele mai solicitate și populare feluri de mâncare sunt mămăliga și plăcintele cu brânză, spune Ala.
De ce au ales cuvântul „soba” pentru restaurantul lor din Alaska? „Pentru noi soba e ceva cald sufeletște, ca acasă, cel mai potrivit. (...) R. Moldova rămâne mereu în inima noastră, este patria în care ne-am născut, am primit educația, cultura, avem rude, mergem des în vacanțe, dar America este o țară a posibilităților și rămânem aici. Aici este casa”, explică Ala, moldoveanca de la capătul lumii.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”