14:23:33 23.11.2024
Stiri

VIDEO // Site-urile ILEGALE de jocuri de noroc, controlate de Rusia, ÎNFLORESC în R. Moldova. BNM este îndemnată să INTERVINĂ. „Problema trebuie rezolvată URGENT. Dacă vom găsi soluții, atunci în buget vor ajunge 270-300 de milioane de lei”

Actualitate 23.11.2022 09:59 Vizualizări1448 Autor: Ziarul National
VIDEO // Site-urile ILEGALE de jocuri de noroc, controlate de Rusia, ÎNFLORESC în R. Moldova. BNM este îndemnată să INTERVINĂ. „Problema trebuie rezolvată URGENT. Dacă vom găsi soluții, atunci în buget vor ajunge 270-300 de milioane de lei”


Marea majoritate a site-urilor ilegale de jocuri de noroc existente în R. Moldova sunt controlate de către ruși, iar drept consecință statul pierde anual sute de milioane de lei prin neîncasarea impozitelor. Peste 20 de țări europene au adoptat o strategie de blocare a tranzacțiilor în conturile unor astfel de operatori. În R. Moldova nu există însă un astfel de mecanism și nici nu se prevede introducerea acestuia. Această chestiune a fost abordată ieri, în cadrul unei ședințe organizate de Agenția Proprietății Publice (APP).

Din cauza site-urilor de pariuri, clandestine, bugetul R. Moldova pierde lunar aproximativ 100 de milioane de lei. Banii ajung în conturile companiilor off-shore rusești. În prezent, tranzacțiile dintre jucători și platformele cu pricina nu pot fi blocate, deoarece lipsește un mecanism eficient.

Problema trebuie rezolvată în regim de urgență, a declarat în cadrul dezbaterilor directorul NGM Company, Plamen Milanov.

Citește și: STUDIU DOC // Autoritățile sunt îndemnate să revizuiască de URGENTĂ o normă legislativă votată la propunerea BNM, deoarece aceasta va contribui la LEGALIZAREA finanțării unor offshori rusești

„Este vorba despre 1xBet, Parimatch, Zenitbet și Bet365. Sunt site-uri, care nu sunt licențiate pentru a activa în R. Moldova. Pe aceste site-uri jucătorii extrag bani și nu achită impozite la stat. Prin urmare, statul pierde și nu primește venitul necesar”, a dat declarat Plamen Milanov, citat de JurnalTv.

Partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, Plamen Milanov, este convins că, pentru a soluționa această problemă, se cere implicarea tuturor instituțiilor responsabile: „Banca Națională a Moldovei trebuie să participe și să conducă acest proces, dar din ceea ce am auzit astăzi, legea nu le permite acest lucru. Dacă vom găsi soluții, anul viitor în bugetul statului vor ajunge 270-300 de milioane de lei, potrivit calculelor noastre”.

Deputații au adoptat pe 15 iulie curent un proiect de lege prin care vor fi legalizate tranzacțiile în conturile operatorilor neautorizați. Potrivit documentului, „prestarea serviciilor de plată în favoarea persoanelor care activează în R. Moldova fără autorizația corespunzătoare sau interzise prin lege nu va constitui o infracțiune”. Documentul va intra în vigoare în 2023.

Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor nu au explicat, deocamdată, cum pot fi stopate tranzacțiile ilegale.

Un studiu realizat de „Legal Business Monitor”, un ONG creat pentru analiza eforturilor statului de control al industriilor tutunului, alcoolului și jocurilor de noroc, demonstrează că prin simpla blocarea a site-urilor nu poți lupta eficient împotriva operatorilor ilegali de jocuri de noroc online.

De exemplu, în Italia, instituțiile de plată pot primi amenzi până la 1,3 milioane de euro pentru tranzacții în conturile operatorilor de jocuri de noroc ilegale. O serie de țări au prevăzut, de asemenea, un mecanism de retragere a licențelor operatorilor de plăți pentru acțiuni de acest gen.

În R. Moldova nu există un astfel de mecanism și nici nu se prevede elaborarea acestuia. Potrivit studiului respectiv, Ministerul Finanțelor precizează că Agenția Servicii Publice identifică site-urile ilegale de jocuri de noroc și solicită autorităților competente să le blocheze, la fel ca și tranzacțiile de plată pe acestea. La rândul său, ASP a declarat că în fiecare caz de acest gen contactează BNM. Banca centrală afirmă, însă, că potrivit legii, nu este obligată să blocheze astfel de operațiuni de plată. Iar furnizorii de servicii de plată, prin lege, nu verifică legalitatea operațiunilor de plată.

„Legal Business Monitor" atrage atenția asupra faptului că astfel de acțiuni sunt contrare practicilor din țările Uniunii Europene. Acest lucru ar putea favoriza și mai mult activitățile nepedepsite ale operatorilor de jocuri de noroc ilegale, dintre care mulți sunt reprezentanți ai companiilor off-shore rusești. Astfel, există riscul reducerii veniturilor bugetare provenite din activitatea companiei de stat Loteria Națională a Moldovei. Există condiții favorabile pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md