VIDEO // Sfaturi de la miliardarul Bill Gates pentru cei care fac AFACERI
Miliardarul şi filantropul american Bill Gates, cu o avere evaluată la 76 de miliarde de dolari, şi-a împărtăşit de multe ori, cu publicul larg, experienţa şi învăţămintele acumulate în deceniile de afaceri la vârf.
În 1975 a fondat, alături de Paul Allen, compania Microsoft, iar în discursurile şi interviurile acordate nu a ezitat să vorbească nici despre competitorii săi, printre care Steve Jobs, de la Apple.
Iată şapte „reguli pentru succes” care reies din discursurile şi interviurile acordate de Bill Gates de-a lungul timpului:
• Ai răbdare cu ideile tale! „Dacă îţi vine o idee care necesită 3-4 ani de îmbunătăţiri şi răbdare, noi am fost chiar buni la treaba asta. De exemplu, Windows. Toată lumea s-a îndoit că va reuşi, IBM nu ne-a susţinut cu el. Ne-a trebuit mai mult timp decât ne-am aşteptat. Ne-a luat mai mult de 4 ani până am finalizat interfaţa grafică ce avea să devină atât de populară. Iar acum oamenii o iau ca pe ceva care vine de la sine. O are fiecare pe computerul personal şi te aştepţi să fie acolo. Asta a fost un succes major al companiei. La fel, pariem pe internet şi că instrumentele noastre vor fi populare”.
• Munceşte mult, fără scuze! „Programul meu este încărcat cu întâlniri. Noaptea, după ce copiii mei se duc la culcare, stau pe e-mailuri. Primesc mesaje toată ziua şi asta este şansa mea să le răspund. Şi în weekend trimit o grămadă de e-mailuri. Aloc 2 săptămâni pe an numai pentru a citi (mailuri), fără să fiu întrerupt de nimic. Stau singur şi mă gândesc la viitor şi lumea îmi trimite chestii să citesc în ceea ce se numeşte săptămâna de gândire. În jur de 25% din timpul când sunt afară călătoresc şi mă întâlnesc cu clienţi, în Europa, Asia şi mă ajută să înţeleg: ne-am stabilit priorităţile corecte, oamenii răspund bine la ele sau vor să facem ceva mai bun?”.
• Învaţă de la concurenţi şi apreciază-i! „El (Steve Jobs), cu micul său background ingineresc arăta că designul te poate conduce în direcţia bună şi a scos produse fenomenale. Se pricepea la brand. Avea un simţ al intuiţiei în marketing care era uimitor”.
• Uneori, schimbarea este necesară. „Nu poţi să tot faci acelaşi lucru pe care l-ai făcut şi înainte. Trebuie să îţi foloseşti aptitudinile şi să ataci noi frontiere. De exemplu, interfaţa grafică era separată de sistemul de operare, iar acum vine împreună cu sistemul de operare. Netscape s-a gândit să transforme browserul de internet într-un sistem de operare, iar noi am luat sistemul nostru de operare şi am construit un browser într-o manieră mai bună”.
• Crede în viziunea ta! „Microsoft a venit cu conceptul Windows încă din anul 1983. Şi azi principalele softuri pentru utilizatori s-au mutat în mediul Windows. Este incredibil cum aplicaţiile noastre puternice, ca Word, Excel, PowerPoint, au fost adoptate. Nu e vorba numai de aplicaţiile Microsoft. Chiar şi alte companii vin cu ceva nou la aplicaţiile Windows. În fiecare săptămână vedem inovaţie. Am prevăzut asta cu mult timp în urmă, iar acum trăim viitorul”.
• Să-ţi placă orice ai face! „Cheia este să-ţi placă tot ceea ce faci zi de zi. Şi pentru mine cel mai plăcut e că lucrez cu oameni deştepţi, să lucrezi la noi probleme”.
• Angajează cei mai buni oameni şi inovează în fiecare zi! „Ne gândim mereu: ce lipseşte, care este feedbackul clientului la care trebuie să fim mai atenţi, cum menţinem ritmul inovării foarte, foarte înalt, cum ne asigurăm că angajăm oamenii cei mai buni. Şi focalizarea pe acestea ne-a ajutat să atingem toate performanţele pe care le-a avut această companie. Internetul este un bun exemplu. Şi trebuie să ne gândim cum îmbrăţişăm tot ce e mai bun în internet şi să recunoaştem neajunsurile şi să ne asigurăm că diminuăm din lucrurile care ţin lumea departe de internet”.
Sursa: startupcafe.ro
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei