VIDEO // Separatistul Krasnoselski, noi PRETEXTE pentru a prelungi criza energetică și de a ține în frig cetățenii din stânga Nistrului: „Cărbunele propus de Ucraina nu e potrivit… Configurarea unul bloc de la MGRES costă 50 de milioane de dolari...”
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, insistă că acel tip de cărbune propus sâmbătă, 25 ianuarie, de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu ar fi potrivit pentru centrala de la Cuciurgan (MGRES), deși recunoaște că ultima partidă de cărbune a fost adusă în stânga Nistrului în 2013 de către compania ucraineană DTEK, cel mai mare investitor privat în industria energetică din Ucraina.
Potrivit lui Zelenski, președinții Volodimir Zelenski și Maia Sandu ar fi fost induși în eroare cu privire la cărbunele potrivit pentru MGRES.
„Ultima livrare de cărbuni a avut loc în 2013. Cărbunele a fost livrat de compania ucraineană DTEK. Știți bine despre ce e vorba. MGRES funcționează doar cu cărbune antracit. Ucraina propune cărbune care nu e potrivit pentru stația noastră. MGRES are două blocuri cu cărbuni și două generatoare. E posibilă configurarea unui bloc, dar asta va costa 50de milioane de euro și va dura un an în condiții normale. Iată și răspunsul la toate întrebările. Specialiștii ucraineni care au fost în R. Moldova știu foarte bine asta. Nu înțeleg cine consiliază greșit președinții celor două state”, a declarat astăzi Krasnoselski, cu referire la oferta făcută de Zelenski.
Ucraina este pregătită să livreze „la un preț mic sau chiar gratuit” volumele necesare de cărbuni la Centrala de la Cuciurgan pentru a pune capăt crizei energetice provocate de Rusia în Transnistria, dar și pe malul drept al Nistrului, a declarat sâmbăta trecută Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Maia Sandu.
„Avem cărbune pe care putem să-l furnizăm R. Moldova, la Tiraspol. Dacă într-adevăr vor ca oamenii să aibă electricitate. Această centrală electrică (de la Cuciurgan - n.r.) este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii R. Moldova, ci și, într-o mare măsură, regiunii noastre. În plus, problema prețurilor cărbunelui nu este deloc relevantă pentru rezolvarea situației. Suntem pregătiți să luăm în considerare diverse opțiuni: să oferim oameni calificați, dacă este necesar, pentru a stabili o cooperare”, a adăugat președintele Ucrainei, fără a specifica despre ce tip de cărbune este vorba.
În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) menționează că Rusia s-ar opune ca Tiraspolul să accepte ajutorul propus de Ucraina și R. Moldova, deoarece Moscova vrea să aibă rolul de „salvator" al regiunii separatiste. De asemenea, Rusiei nu-i convine ca malul drept al Nistrului să beneficieze de energie electrică mai ieftină înainte de alegerile parlamentare din acest an.
„Cooperarea Transnistriei cu R. Moldova și Ucraina ar contribui la reducerea prețurilor la energia electrică în toată R. Moldova cu 30 la sută. Posibila acceptare a ofertelor de ajutor și furnizarea ulterioară a energiei electrice mai ieftine către restul R. Moldova ar perturba eforturile Rusiei de a folosi criza energetică pentru a consolida dependența economică a Transnistriei față de Moscova și pentru a poziționa Rusia drept salvator și binefăcător al republicii separatiste. De asemenea, vor fi zădărnicite eforturile rușilor de stimulare a trecerii Chișinăului către energie electrică europeană la prețuri mai mari, ca parte a politicii anti-UE a Moscovei", se arată în analiza ISW.
FOTO // Administrația AIC a demarat un proiect de EXTINDERE a aeroportului. Lucrările vor fi finalizate în toamna anului 2025
Cancerul de col uterin poate fi prevenit: Screeningul cervical și vaccinul HPV sunt oferite gratuit femeilor în Republica Moldova
Spicherul Igor Grosu solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului: Inițiativele legislative care urmează a fi „adoptate și aplicate în regim de urgență” vizează „organele responsabile de combatere a corupției”