17:51:39 22.11.2024
Stiri

VIDEO // Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, cercetat PENAL în mai multe dosare: Procurorul general spune cum îl proteja Viorel Morari pe Plahotniuc și cum a adunat averi de cel puțin 20 de milioane de lei

Social 12.02.2020 10:57 Vizualizări2548 Autor: Ziarul National
VIDEO // Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, cercetat PENAL în mai multe dosare: Procurorul general spune cum îl proteja Viorel Morari pe Plahotniuc și cum a adunat averi de cel puțin 20 de milioane de lei


Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, este cercetat de colegii săi în cadrul mai multor dosare penale, fiind învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice, amestecul în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre două dintre ele, afirmând că Morari, care nu are niciun bun scris pe numele său, nici mașinile cu care circula, ca să creeze impresia unui „procuror onest”, riscă până la șapte ani de închisoare și privarea de dreptul de a mai ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 15 ani.

În primul dosar, în cadrul căruia Morari este învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea urmăririi penale, șeful suspendat al PA ar fi acționat în interesul lui Vlad Plahotniuc, cu care „era în relații personale”, dar și în interesul altor persoane din anturajul acestuia, pentru a-și asigura „protecție politică”. Martori în acest dosar sunt un subaltern al lui Morari și fostul procuror general, Eduard Harunjen.

Și, în timp ce îl proteja pe Plahotniuc, ignorând până și dosare venite de la DIICOT România, familia lui Morari aduna averi de milioane.

CITIȚI și PROCUROR să fii, NOROC să ai: Cum lua ANRE decizii în favoarea afacerilor de familie ale fostului procuror-șef de la PA, Viorel Morari. Avere impresionantă, documentată de SIS

„Potrivit rechizitoriului, la sfârșitul lunii decembrie 2016, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a recepționat personal de la Vladimir Plahotniuc o plângere, datată cu 26 decembrie 2016, prin care liderul PD solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios, depus la DIICOT România. Plângerea lui Plahotniuc a fost adusă la sediul Procuraturii Anticorupție chiar de către șeful acestei procuraturi specializate, care însă a uitat de denunț până în martie 2017. În luna martie 2017, pentru a-și ascunde neglijența în raport cu atribuțiile funcționale și solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cunoscând cu certitudine că plângerea nu corespunde rigorilor legale, i-a cerut unui subaltern să repare greșeala prin înregistrarea plângerii cu data de 28 decembrie 2016 și a dispus, printr-o rezoluție, la fel antedatată, examinarea plângerii lui Plahotniuc de către un procuror din subordine”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Astfel, procurorul a pornit o urmărire penală împotriva lui Platon, dată cu 30 decembrie 2016, pentru „denunț calomnios”, iar Morari și-ar fi „asumat responsabilitatea”.

„În rezultatul acestor acțiuni, toate plângerile și declarațiile depuse anterior și ulterior de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de Procuratura Anticorupție ca fiind false și calomnioase, fără a se interveni cu verificări asupra faptelor semnalate, în repetate rânduri, de către acesta. Aceeași soartă a avut-o și dosarul pornit de DIICOT România în temeiul denunțului lui Veaceslav Platon prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc și altor persoane pentru o serie de infracțiuni deosebit de grave de înșelăciune, șantaj, spălare de bani, preluarea ilegală a unor acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale din Republica Moldova, și anume: BC „Victoria Bank”, BC „Banca de Economii”, SA „Asito”, SA „Victoria Asigurări”, SA „Alfa Engineering”. Acest dosar a fost preluat de Procuratura Anticorupție de la DIICOT România pe 27 aprilie 2018, însă nicio acțiune procesuală în raport cu persoanele vizate în dosarul transmis de colegii români nu a fost realizată, Procuratura Anticorupție limitându-se la audierea lui Platon în calitate de martor, declarațiile căruia, de fiecare dată, erau catalogate false și calomnioase”, a continuat Stoianoglo.

Scopul principal al acestor acțiuni, acuză procurorul general, era interesul fostului șef al Procuraturii Anticorupție de „a-și menține susținerea politică și protectoare din partea liderului Partidul Democrat, cu care se cunoștea personal”: „Cel din urmă era în conflict cu Veaceslav Platon, care reprezenta un pericol iminent pentru imaginea, reputația și rating-ul lui Plahotniuc și al formațiunii politice pe care o conducea”.

Alexandru Stoianoglo susține că același Platon a depus mai multe sesizări și declarații în ordine de procedură penală împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, Serghei Iaralov, Vladimir Andronachi etc. și, deși din toamna anului 2016 Procuratura Anticorupție dispunea de informații concrete privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc și anturajul său în „furtul miliardului”, acesta nu a fost audiat niciodată ca pretins făptuitor, implicat în această crimă, „fiind protejat și lăsat să părăsească nestingherit țara în vara anului 2019”.

Șeful Procuraturii Generale a anunțat că cele indicate de Platon în denunțurile sale vor fi cercetate, iar în privința persoanelor numite de acesta vor fi întreprinse acțiuni procesuale. Totuși, spune Stoianoglo, dânsul nu poate afirma, la această etapă, că Platon, audiat în cadrul dosarului privind jaful bancar, ar fi fost „condamnat la comandă”.

„Realizând scopul de a-l proteja pe Vladimir Plahotniuc și alte persoane, inclusiv cu funcții de demnitate publică, din anturajul acestuia, prin falsificările realizate, Procurorul Anticorupție a contribuit la evitarea implicării procesuale a acestora în calitate de bănuiți pe mai multe cauze penale vizând investigarea fraudei bancare, a comis amestec în activitatea Procuraturii Anticorupție și a CNA, prin împiedicarea cercetării rapide, complete și obiective a cauzei penale. În cadrul acestui dosar, fostul procuror general și unul dintre foștii subalterni ai învinuitului au avut calitate de martori, deoarece nu s-a constatat că acțiunile lor au fost comise din interes material sau alte interese personale, elemente obligatorii pentru a încadra juridic fapta ca infracțiune. Ultimii nu știau despre scopul urmărit de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție”, a adăugat Stoianoglo.

Sursa citată a anunțat că astăzi procurorii vor cere prelungirea mandatului de arest pe numele lui Viorel Morari cu încă 30 de zile, după ce șeful suspendat al PA a fost reținut pe 10 ianuarie curent.

Menționăm că Morari nu-și recunoaște vina și crede că problemele sale cu justiția au legătură cu dosarul legat de finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor și a lui Igor Dodon, inițiat în toamna anului trecut la ordinul său.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md