VIDEO // Se declanşează airbag-ul dacă nu am centura pusă? Demontarea unui mit urban
Airbag-ul şi centura de siguranţă sunt printre cele mai importante sisteme de siguranţă ale maşinilor moderne. Dar pot funcţiona ele independent sau doar împreună? Această întrebare a dat naştere unor mituri urbane care se transmit de la şofer la şofer dar care, din păcate, nu sunt întotdeauna adevărate.
În acest caz trebuie să ştiti că este fals mitul potrivit căruia airbag-ul se declanşează doar dacă este purtată şi centura de siguranţă. Ele pot funcţiona independent unul de celălalt, însă rezultatul optim îl oferă doar când funcţionează împreună, scrie promotor.ro.
Cum arată un accident cu şi fără centura, dar cu airbag. De la minutul 1:24 mai departe.
Fără centura de siguranţă care să vă împiedice corpul să se deplaseze în faţă în cazul unui impact frontal, forţa cu care capul sau pieptul va lovi airbag-ul creşte exponenţial. S-a aproximat că un airbag standard, în timpul declanşării, atinge o viteză de 300 km/h.
Deci, purtaţi centura de siguranţă tot timpul, pentru că altfel, în caz de accident, sistemul de airbag-uri se poate dovedi aproape inutil.
Vedeţi mai jos ce se întâmplă într-o maşină în care pasagerii nu poartă centura, dar nu au nici airbag.
Poziţia corectă la volan
Pentru ca braţele şoferului să nu sufere fracturi la deschiderea airbag-ului, poziţia acestuia la volan trebuie să fie una corectă. De fiecare dacă când ne urcăm la volan, trebuie să ne asigurăm că braţele formează un unghi de 90 de grade în momentul în care ne afăm cu mâinile pe volan.
Astfel, coatele nu vor fi blocate iar în cazul unui impact, braţele se vor plia natural fără a pune presiune pe oase, muşchi şi articulaţii.
Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranţă
În legislaţia din România lipsa centurii de siguranţă este o contravenţie şi se sancţionează cu o amendă şi cu două puncte de penalizare. În 2019 punctul de amendă este de 145 de lei, acesta fiind calculat ca 10% din salariul minim brut.
Totuşi, Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) stabileşte cine nu e obligat să poarte centura de siguranţă:
- şoferii care staţionează;
- şoferiic care execută manevra de mers înapoi
- femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate)
- conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri
- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăţa să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere
- persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu e indicat să o poarte) - ele trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv şi să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.
Un fost ministru de la Chișinău critică decizia UE de a-l ajuta pe Krasnoselski: „Deoarece Rusia are prea mari cheltuieli și e ocupată cu omorârea ucrainenilor, finanțarea separatismului este pusă temporar pe seama Europei”
Lua mită de la agenții economici ca să-i lase să livreze produse alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău: Șeful unei întreprinderi municipale, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare și obligat să achite o amendă de 575 mii lei
CONFIRMAT // „Moldovagaz”, abordată de o companie maghiară care vrea să livreze gaze în Transnistria: Reacția premierului Recean