VIDEO // Șase companii petroliere de pe piața R. Moldova, AMENDATE cu circa 480 de MILIOANE de lei: Își coordonau prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat
Șase companii de pe piața petrolieră din R. Moldova au fost amendate cu circa 480 de milioane de lei, pentru că în perioada martie 2019 – ianuarie 2021 ar fi încheiat un acord anticoncurențial, cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, după finalizarea investigațiilor inițiate încă în anul 2021.
„În urma investigației inițiate în anul 2021, Consiliul Concurenței a constatat că șase companii prezente pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere au încheiat un acord anticoncurențial, cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, în perioada martie 2019 - ianuarie 2021. Cele șase companii vizate au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu aceleași valori. Aceste modificări au avut loc atât consecutiv (atunci când una sau mai multe companii își modifică au prețurile iar ulterior alte companii făceau modificări similare), cât și concomitent (când majoritatea sau chiar toate întreprinderile luau decizii similare de modificarea prețurilor în același moment, înainte de prima afișare pe panou)”, a declarat Gherțescu.
Potrivit sursei citate, au fost aplicate următoarele amenzi:
SRL „Bemol Retail” - 29 047 135 lei,
SRL „Datario” - 1 103 509 lei,
SRL „Lukoil Moldova” - 180 237 907 lei,
SRL „Petrom Moldova” - 77 850 725 lei,
SA „Rompetrol Moldova” - 191 863 578 lei,
SA „Tirex Petrol” - 1 529 442 lei.
Potrivit lui Gherțescu, companiile vizate au negat existența acestor acțiuni concertate de stabilire a prețurilor și au afirmat că membrii Consiliului Concurenței „nu au reușit să probeze faptele invocate”.
„Întreprinderile vizate au invocat faptul că acțiunile de pe piață nu ar fi însemnat altceva decât o adaptare inteligentă. Decizia poate fi contestată în instanța de judecată, în termen de 30 de zile, după recepționarea acesteia de către întreprinderile vizate”, a conchis președintele Consiliului Concurenței.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md