VIDEO // Sâmbăta în care o majoritate parlamentară temporară dintre PSRM și „ACUM” a votat Guvernul: CC susține că deciziile din Parlament sunt neconstituționale
UPDATE // Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a fost aleasă astăzi în funcția de prim-ministru cu votul a 61 de deputați socialiști și ai Blocului „ACUM”, promite eliberarea statului din captivitate, scoaterea republicii din izolare internațională și creșterea calității vieții oamenilor.
Vedeți AICI întregul discurs.
UPDATE // Membrii noului Executiv:
Prim-ministru - Maia Sandu
Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne - Andrei Năstase
Viceprim-ministru pentru reintegrare - Vasile Șova
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Nicolae Popescu
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgeta Mincu
Ministerul Apărării - Pavel Voicu
Ministerul Economiei și Infrastructurii - Vadim Brânzan
Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării - Liliana Nicolăiescu-Onofrei
Ministerul Finanţelor - Natalia Gavrilița
Ministerul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Ala Nemerenco
CITIȚI și Mesajul Ambasadei SUA din Chișinău cu privire la situația politică din R. Moldova
UPDATE // Candidatul desemnat la funcția de premier, Maia Sandu, prezintă în Parlament programul viitorului Guvern. „Azi avem șansa unui nou început. Azi se votează un Guvern în circumstanțe fără precedent. Forțe politice cu viziuni diferite au votat pentru demontarea regimului oligarhic. Acest Guvern înseamnă reedificarea unui stat de drept. Nu putem fi siguri de perioada mandatului acestui Guvern”, a spus Maia Sandu.
UPDATE 17.30 // Preşedintele Igor Dodon a desemnat-o pe lidera PAS, Maia Sandu, în funcția de premier. Decizia vine după numirea Zinaidei Greceanîi in funcţia de spicher, dar şi a lui Mihai Popşoi, Ion Ceban şi a lui Alexandr Slusari in fotoliile de vicespicheri.
UPDATE // Parlamentul Republicii Moldova a votat Declarația cu privire la recunoașterea „caracterului captiv” al statului Republica Moldova și a acordat vot de neîncredere Curții Constituționale care a declarat toate deciziile aprobate astăzi de Parlament ca fiind neconstituționale.
UPDATE // Ion Ceban, Mihai Popșoi și Alexandru Slusari au fost aleși vicepreședinți ai Parlamentului.
UPDATE // Deputații PSRM și ACUM au votat pentru Zinaida Greceanîi în funcția de „președinte al Parlamentului”. Pentru ea au votat 56 de deputați din cei 61 prezenți la ședință.
În total au participat la vot 57 de parlamentari. Cei patru care au refuzat să o voteze pe Greceanîi sunt Andrei Năstase, Octavian Țâcu, Iurie Reniță și Lilian Carp.
Totodată, un buletin de vot a fost declarat nevalabil.
UPDATE 14.32 // Eduard Smirnov a mai anunțat o pauză de 10 minute, pentru a pregăti buletinele de vot.
UPDATE 14.29 // Socialistul Vlad Bătrâncea a propus-o pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, la funcția de președintă a Parlamentului „în conformitate cu acordul semnat”.
CITIȚI și UPDATE // Și Iurie Reniță NU va vota pentru Greceanîi/ Singurul deputat din Blocul „ACUM” care a REFUZAT SĂ SEMNEZE acordul de colaborare cu PSRM, care prevede votarea Zinaidei Greceanîi în funcția de spicher
UPDATE 14.25 // Ședința Parlamentului a fost reluată. Socialistul Vasile Bolea le aduce la cunoștință deputaților regulile de vot pentru alegerea președintelui Parlamentului.
UPDATE 13.35 // Eduard Smirnov a anunțat o pauză de 30 de minute.
CITIȚI și Andrei Năstase, ministru de Interne? Lista Guvernului condus de Maia Sandu, agreată cu socialiștii
UPDATE 13.32 // Din comisia pentru alegerea președintelui Parlamentului vaf parte socialiștii Vasile Bole, Grigore Novac și Vladimir Țurcanu, dar și Sergiu Litvinenvo de la PAS și Alexandru Slusari de la PPDA. Comisia urmează să-și aleagă președintele și să organizeze procesul de alagere a spicherului.
UPDATE 13.28 // Din comisia pentru alegerea președintelui Parlamentului urmează să facă parte trei deputați socialiști și câte unul din partea PAS și PPDA, în total cinci persoane. „S-a votat unanim”.
UPDATE 13.27 // Lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, anunță că deputații socialiști au semnat cu cei ai Blocului „ACUM” un acord de colaborare, în total 60 de deputați. „Purcedem la alegerea președintelui Parlamentului R. Moldova”, anunță Smirnov. Președintele Parlamentului urmează a fie ales prin vot secret.
UPDATE 13.22 // „Avem cvorum. La ședința Parlamentului participă 61 de deputați”, a anunțat Eduard Smirnov.
UPDATE // Decandul de vârstă, socialistul Eduard Smirnov, și-a ocupat fotoliul în prezidiul Parlamentului pentru a începe ședința. Lumina în sală este în continuare stinsă. Acesta citește cererea deputaților de a convoca ședința Parlamentului. Cererea este semnată de 60 din cei 61 de deputați „ACUM” și PSRM.
UPDATE // Deputatul PAS, Vladimir Bolea, susține că „ACUM” și PSRM au semnat deja un acord de colaborare, prin care primii s-au angajat să o voteze pe Zianida Greceanîi spicher, iar socialiștii - pe Maia Sandu premier.
Înainte de votarea Maiei Sandu, Parlamentul va aproba pachetul de legi antioligarhice. „Nu cred că în Guvern vor fi membri ai PSRM. Trei membri au absolvit instituții de învățământ peste hotare. Îi veți vedea. Vor fi toți aici”, a spus Bolea.
UPDATE // Deputata Maria Ciobanu susține că secretarul general al Parlamentului nu poate spune „de unde se aprinde lumina, pentru că va fi dat afară de la lucru”.
UPDATE // La această oră, luminile în sala de ședințe a Parlamentului sunt stinse, chiar dacă deputații au început a se aduna.
Președintele Igor Dodon a salutat „curajul” deputaților „ACUM” și PSRM de a alege conducerea noului Parlament.
Deputații socialiști și cei ai Blocului „ACUM”, în total 61 la număr, au anunțat că se convoacă în ședința Parlamentului, începând cu ora 12.30.
Pe de altă parte, Curtea Constituțională susține că Parlamentul de Legislatura a X-a nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă și că șeful statului „este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.
Totodată, democrații au anunțat că orice decizie va fi adoptată astăzi în Parlament „va fi ilegală și va fi contestată”.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”