VIDEO // Rusia evacuează bombardierele strategice de lângă Saratov după atacul cu drone ucrainene
Cel puțin șase bombardiere strategice au fost mutate de la baza din Engelsk într-o locație nedeclarată după atacul cu drone ucrainene. Acest lucru a fost semnalat de Kiryl Ovsyany, un jurnalist al proiectului de investigație Schemes, după ce a studiat imagini din satelit.
Luni, 5 decembrie, dronele au atacat aerodromul Engels-1 din regiunea Saratov și aerodromul Dyagilevo din regiunea Ryazan, a precizat Ministerul rus al Apărării.
Potrivit ministerului, explozia de la Engels „a avariat învelișul fuselajului a două avioane”, în timp ce pe celălalt aerodrom au fost uciși trei militari și patru răniți.
Engels-1 se află la peste 750 km de granița ucraineană, în timp ce Dyagilevo se află la mai puțin de 600 km.
Kievul nu a confirmat în mod direct că atacul asupra bazei ar fi fost efectuat de către forțele sale armate.
„Pământul este rotund. Dacă se lansează ceva în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare neidentificate se vor întoarce la punctul de plecare”, a scris pe Twitter Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean.
Anterior, se credea că dronele ucrainene nu puteau ataca ținte la o distanță atât de mare. În cel puțin unul dintre cele două cazuri, atacul a fost efectuat cu ajutorul unor militari speciali care se aflau în apropierea aerodromului și au ajutat la ghidarea dronelor către țintă, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt pentru The New York Times (NYT), sub rezerva anonimatului.
Atacul ar fi putut fi efectuat și de o dronă Tu-141 cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina a folosit-o anterior, a declarat Samuel Bendett, un expert în drone rusești, pentru publicația americană Forbes.
„Știm că poate zbura pe distanțe lungi, deoarece cel puțin una dintre ele s-a prăbușit în Croația. Este posibil ca unele dintre ele să se afle încă în posesia armatei ucrainene", a declarat Bendett, citat de Newsweek.
Ceea ce Bendett consideră mai misterios este motivul pentru care apărarea aeriană rusă nu a reușit să o intercepteze. După un atac cu drone asupra bazei aeriene rusești Saki din Novofedorivka, în august, un meme cu titlul „Ce face apărarea aeriană?" a devenit viral pe rețelele de socializare. Adică de ce apărarea aeriană rusă nu a putut face față dronelor ucrainene.
De atunci, astfel de atacuri ale dronelor ucrainene s-au repetat de mai multe ori. Bendett spune că nu există o explicație coerentă pentru care sistemele rusești de apărare aeriană fac față atât de prost.
„Această dronă - dacă a fost o dronă - a zburat nestingherită sute de kilometri. Este posibil să existe lacune în sistemul de apărare aeriană rusesc", a declarat Bendett. El a spus că ar putea exista probleme cu unitățile de apărare aeriană, care au reperat drona, dar au confundat-o cu una prietenoasă.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora