VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
România aderă oficial, vineri, 10 ianuarie, la programul Visa Waiver. Un eveniment oficial este programat, vineri, la Washington, D.C., pentru a marca includerea României în Programul Visa Waiver”.
Cu ocazia aceasta, vor fi semnate actele oficiale de către oficiali români și americani. Anunțul a fost făcut de ambasada României la Washington.
La ora 15:00 va avea loc o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu și ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec. La rândul său, ambasadorul român în SUA se va întâlni la Washington cu secretarul de stat pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, pentru a clarifica toate detaliile.
Când vom putea călătorii efectiv fără viză în SUA
Călătoriile fără viză în SUA vor începe propriu-zis la 1 aprilie.
Chiar și fără viză, românii vor avea nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA, iar până atunci, românii vor călători cu o autorizaţie de călătorie, în prelungirea vizei.
Autorizarea electronică din sistemul ESTA costă 21 de dolari americani și este necesară pentru orice român care vrea să ajungă în SUA în cadrul programului Visa Waiver.
Cât îi costă pe români călătoria în SUA fără viză
Autorizarea electronică din sistemul ESTA costă 21 de dolari și este valabilă timp de 2 ani. Autorizarea expiră odată cu pașaportul.
Vizele necesare anterior erau valabile timp de 10 ani, iar obținerea lor costa aproximativ 185 de dolari.
Astfel, în programul Visa Waiver, un român care călătorește în SUA în mod regulat timp de 10 ani va plăti în total aproximativ 105 dolari, față de cheltuielile precedente aproape duble.
Cum poți aplica pentru o călătorie în SUA, după ridicarea vizelor
Pașii care trebuie urmați pentru a călători în SUA sunt prezentați pe site-ul american pentru vămi și protecția granițelor (US Customs and Border Protection), respectiv esta.cbp.dhs.gov/esta
Conform acestuia, pot aplica cetățenii unei țări aflate programul de scutire de viză, care nu dețin o viză de vizitator. Aceștia pot călători în SUA pentru o durată de maximum 90 de zile, pentru afaceri sau în scop turistic.
Cine este eligibil să depună o cerere?
Sunteți eligibili să solicite admiterea în cadrul Programului de scutire de viză (VWP) persoanele care intră în SUA pentru 90 de zile sau mai puțin pentru afaceri, turism sau tranzit. Aceștia trebuie să ajungă în SUA printr-un transportator semnatar al Programului de scutire de viză și să dețină un bilet dus-întors sau de plecare în altă țară.
Pentru a putea aplica, este nevoie de un pașaport valabil, o dresa de e-mail validă, adresa de domiciliu și numărul de telefon și, de asemenea, telefonul și e-mailul punctului de contact de urgență al călătorilor.
Taxa de aplicare este de 21 de dolari poate fi plătita prin sistemele valide, care includ MasterCard, VISA, American Express, Discover (doar JCB sau Diners Club) și PayPal.
De asemenea, pot fi solicitate următoarele informații:
- Aliasurile călătorilor sau alte nume (dacă este cazul).
- Codul național de identitate al călătorului sau numărul personal de identitate (dacă este cazul).
- Numărul de ID Global Entry/NEXUS/SENTRI al călătorilor (dacă este cazul).
- Adresa angajatorului și numărul de telefon al călătorului (dacă este cazul).
- Numele, adresa și telefonul punctului de contact al călătorului în S.U.A. (dacă este cazul).
Cand ar trebui sa depun o cerere prin ESTA?
Cererile pot fi depuse în orice moment înainte de a călători în Statele Unite. Departamentul pentru Securitate Internă recomandă ca cererile de autorizare de călătorie să fie depuse cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Cu excepția cazului în care sunt revocate, autorizațiile de călătorie sunt valabile doi ani de la data autorizării sau până la expirarea pașaportului, oricare dintre acestea survine primul.
Cât durează procesul de solicitare ESTA?
Timpul mediu estimat pentru completarea acestei aplicații este de 23 de minute.
Care este diferența dintre o ESTA și o viză?
O autorizație de călătorie aprobată nu este o viză. Nu îndeplinește cerințele legale sau de reglementare pentru a servi în locul unei vize pentru Statele Unite ale Americii atunci când o viză este necesară conform legislației Statelor Unite. Persoanele care dețin o viză valabilă vor putea în continuare să călătorească în Statele Unite cu acea viză în scopul pentru care a fost eliberată. Persoanele care călătoresc cu vize valabile nu sunt obligate să solicite o autorizație de călătorie.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România