VIDEO // Roboţi pentru bunici: Cum îi poate ajuta tehnologia pe seniori
Tot mai multe companii din industria robotică au început să dezvolte tehnologii menite să le uşureze viaţă seniorilor.
Intuition Robotics, un start-up israelian care construieşte roboţi, a anunţat recent că a strâns investiţii de 14 milioane de dolari pentru a dezvolta un robot-companion pentru vârstnici, numit ElliQ. Printre investitori se află şi Toyota, scrie CNN.
ElliQ este un dispozitiv asemănător cu o tabletă, care a fost creat pentru a facilita comunicarea cu familia şi pentru a furniza mementouri. Robotul simplifică procesul trimiterii de mesaje şi poze şi le aminteşte utilizatorilor că au programare la doctor.
ElliQ este conceput pentru a-i încuraja pe vârstnici să fie cât mai implicaţi şi activi. Poate face recomandări personalizate legate de plimbări sau de muzică.
Vorbim de un segment demografic în general reticent la inovaţie tehnologică. În SUA, patru din zece cetăţeni seniori nici măcar nu intră pe Internet, conform unui studiu Pew Research Center din 2014. Prin urmare, un robot în casă ar fi un salt uriaş pentru mulţi.
Companiile mizează pe faptul că produsele destinate vârstnicilor vor fi cumpărate de copiii acestora.
Dacă cei de la Intuition Robotics consideră că roboţii adresaţi acestei categorii nu trebuie să fie neapărat unii umanoizi, alte companii au o abordare diferită.
Buddy, construit de Blue Frog Robotics, este un robot prevăzut cu roţi, care se deplasează prin casă. Compania a ajuns la concluzia că cel mai potrivit mod de a-i face pe cei în vârstă să accepte roboţii este să le ofere unii care să semene cu cei din filme clasice ca Star Wars sau Wall-E.
Buddy este prevăzut cu un ecran mare care afişează de obicei o faţă zâmbitoare. Oferă acces la Skype şi FaceTime, detectează căzăturile şi le aminteşte proprietarilor când trebuie să-şi ia pastilele. Robotul va putea fi cumpărat de la sfârşitul acestui an.
O altă companie, Hasbro, a început să construiască animale de companie robotice pentru cei în vârstă după ce a observat că produsele sale destinate copiilor erau cumpărate de adulţi pentru părinţii lor, iar reacţiile cumpărătorilor erau în general pozitive.
„Am început să cercetăm factorii care determină aceste reacţii. Este dorinţa unei companii interactive”, spune Ted Fischer, vicepreşedintele noului departament al Hasbro. Compania vinde pisici şi câini robotici la preţuri cuprinse între 95 şi 120 de dolari.
IBM este o altă companie preocupată de viitorul îngrijirii persoanelor în vârstă. În colaborare cu Universitatea Rice, a creat prototipul unui robot numit IBM MERA (Mulţi-Purpose Eldercare Robot Assistant), notează Business Insider.
Acesta foloseşte tehnologia Watson şi este prevăzut cu senzori care pot detecta, printre altele, dacă aragazul este deschis sau dacă o persoană a căzut şi poate chema ajutoare.
În contextul creşterii speranţei de viaţă, oamenii de ştiinţă se orientează spre robotică pentru a preîntâmpina suprapopularea spitalelor şi azilurilor.
În Marea Britanie, echipe de cercetători de la Universitatea Middlesex şi Universitatea Bedfordshire au primit o finanţare de 2,5 milioane de dolari pentru a dezvolta în următorii trei ani roboţi care să preia parţial îngrijirea pacienţilor vârstnici şi să le ţină companie, potrivit BBC.
„Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult, se creează tot mai multă presiune pentru sistemele de sănătate. Doar în Marea Britanie există 15.000 de persoane care au peste 100 de ani, iar acest număr va creşte”, spune profesorul Irena Papadopoulos, specialist în asistenţă medicală transculturală.
Sursa: ziare.com
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni