19:38:26 22.11.2024
Stiri

VIDEO // Regina Ana şi Regele Mihai, antreprenori de la zero. O lecţie de voinţă şi demnitate

Economie 06.08.2016 10:01 Vizualizări2249 Autor: Ziarul National


VIDEO // Regina Ana şi Regele Mihai, antreprenori de la zero. O lecţie de voinţă şi demnitate sursa: google.ro

Oamenii de afaceri debutanţi pot trage învăţăminte preţioase din povestea antreprenorială a Regelui Mihai I şi a regretatei Regine Ana. Nu foarte mult s-a scris şi vorbit despre calea antreprenoriatului pe care regele a pornit de la zero, alături de soţia sa, după abdicarea forţată şi exilul auster impus de regimul comunist.

Fermier, antreprenor în electronică, broker - Mihai I şi Ana au avut de fiecare dată puterea să înveţe ceva nou şi să se adapteze, păstrându-şi mereu demnitatea şi rămânând ceea ce erau, Regele şi Regina.

La sfârşitul anului 1947 regele abdică, forţat de regimul comunist, şi părăseşte ţara fără bani sau obiecte de valoare semnificative. Comuniştii au confiscat practic tot.

În 10 iunie 1948, la Atena, se însoară cu prinţesa Ana de Burbon Parma, fiica prinţului Rene de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei. În condiţiile în care abdicarea regelui a fost forţată, Ana de România este considerată în prezent ultima regină a României.

Cuplul regal a locuit mai întâi în Elveţia iar apoi în Marea Britanie. Aici începe calea antreprenorială a Regelui Mihai şi a Reginei Ana.


Debutul antreprenorial - ferma. În 1950, regele şi regina se mută cu chirie în Anglia, la Bramshill House, în Hampshire, o casă nemobilată, aparţinând unui politician britanic conservator, Ronald Nall-Cain baron de Brocket.

Aici au locuit o perioadă regele şi regina împreună cu primele lor fiice: Margareta, Elena şi Irina. Proprietatea avea o grădină mare şi familia regală a amenajat o mică fermă. Au început cu şase pui dăruiţi de mama Reginei Ana şi într-un an ar fi ajuns la 800 de păsări. Regele şi regina vindeau ouă şi legume vecinilor sau la piaţă.

Într-un interviu pentru British Pathe, din 1953, regele şi regina vorbesc, cu un optimism uimitor, despre mica lor fermă. „Fac tot ce pot. Am grijă de copii şi de găini, lucruri de genul acesta” - spunea, zâmbind, Regina Ana, în engleză, cu accentul ei franţuzesc.

„Marea Britanie este o ţară foarte plăcută, e plăcut să trăieşti aici” - spunea şi regele. „Nu ştiu exact ce voi face, dar vom vedea”.

Proprietatea unde regele stătea cu chirie avea să fie cumpărată de statul britanic şi transformată, în 1960, în sediu al Colegiului Naţional de Poliţie


Electronice şi comerţ cu avioane SH. În 1959, în Elveţia, la Geneva, Regele Mihai îşi deschide, împreună cu doi asociaţi, o firmă de electronică industrială, Metravel. Firma livra elemente de cale ferată, sisteme de alarmă şi avioane second hand. În 1964, regele şi asociaţii au vândut firma, sub presiunea concurenţei tot mai mari din Germania şi Japonia.


Broker. Regele a tranzacţionat şi pe Bursa de la New York, unde a fost broker timp de 9 ani. Pe Wall-Street era cunoscut drept Michael King, însă numele căpătat în America republicană nu era deloc flatant pentru fostul suveran român, ale cărui rădăcini erau bine înfipte în marile case regale din Europa. „Muncă de agent de bursă nu este plăcută. Trebuie să alergi după clienţi, să le ştii drumurile, să-i chemi toată ziua la telefon. Eu aşa ceva nu puteam să fac” - mărturisea regele, într-un volum de convorbiri.

Înainte să fie gonit în exil, Regele Mihai deţinea, personal şi împreună cu familia sa, o avere imensă, în proprietăţi şi alte bunuri. După căderea regimului comunist, statul român a început în 2001 să-i returneze din proprietăţi. De altfel, regele şi-a cerut înapoi doar averea personală, nu şi proprietăţile Coroanei.

În anul 2015, averea Familiei Regale era evaluată la 60 de milioane de euro de Top 300 Capital. Familia regală deţine castelele Peleş, Pelişor şi Foişor retrocedat, precum şi Domeniul Regal Săvârşin - peste 450 de camere în total.

Se adaugă aproximativ 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil la Versoix-Elveţia, vândut contra sumei de 1,5 milioane de euro, o clădire şi terenuri la Poiana Ţapului, câteva cabane şi cantoane în Azuga-Predeal, zeci de kilometri de drumuri forestiere.

Sursa: startupcafe.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md