VIDEO // Reapărut în public după ce ar fi fost rănit într-un atac rusesc, şeful spionajului ucrainean Kirilo Budanov acuză Rusia că a minat bazinul de răcire al centralei nucleare din Zaporojie. Cum răspunde la zvonurile că ar fi mort
Şeful serviciului de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, despre care propaganda rusă afirmase că ar fi fost grav rănit şi că este tratat în stare critică în străinătate, a apărut marţi într-o înregistrare video în care ironizează aceste narative şi acuză Rusia că a „minat” bazinul cu apă folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.
Complexul cu şase reactoare, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupaţie rusă încă de la începutul invaziei de anul trecut.
„Cel mai înspăimântător este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în această perioadă şi anume bazinul de răcire a fost minat. Dacă se întâmplă o explozie, atunci probabil vor fi probleme semnificative", a declarat Kirilo Budanov, şeful agenţiei GUR, într-o apariţie la televiziunea publică ucraineană.
Cele două părţi s-au acuzat reciproc de bombardarea uzinei nucleare şi a împrejurimilor sale, iar eforturile internaţionale de a stabili o zonă demilitarizată în jurul complexului au eşuat până acum.
Între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a respins ca „nulă şi neavenită” o acuzaţie a Rusiei potrivit căreia ar produce o „bombă murdară”. Ministerul a amintit că acest narativ, formulat luni de Serghei Narîşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe SVR, este vehiculat de Moscova încă de anul trecut şi există pericolul unei operaţiuni sub steag fals a Rusiei, transmite news.ro.
Vehicularea acestei idei are ca scop „distragerea atenţiei de la înfrângerile clare pe front ale forţelor de ocupaţie şi semănarea neîncrederii în rândul aliaţilor occidentali ai Ucrainei", a replicat ministerul. „Dacă Rusia vorbeşte despre o bombă murdară, utilizarea acesteia de către Rusia ar putea fi o ameninţare reală", a declarat ministerul ucrainean.
Serghei Narîşkin solicitase organismului de supraveghere nucleară al ONU şi Uniunii Europene să investigheze expedierea de „combustibil radioactiv" de la centrala nucleară Rivne din vestul Ucrainei pentru a fi eliminat într-o instalaţie de depozitare a combustibilului uzat din Cernobîl. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU a transmis că a fost informată de transferul de combustibil uzat de la Rivne la Cernobîl.
Pe de altă parte, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene Kirilo Budanov a răspuns şi la informaţiile potrivit cărora ar fi mort şi că videoclipurile în care apare imaginea sa sunt generate de inteligenţa artificială, relatează Kyiv Post. El a afirmat ironic că este creată o „echipă de comandanţi nemuritori" pentru a bântui visele cetăţenilor ruşi.
Informaţiile potrivit cărora generalul-maior Kirilo Budanov a fost ucis sau grav rănit circulă de săptămâni întregi pe reţelele sociale, de la atacul cu rachete ruseşti asupra Kievului din 29 mai, când ar fi fost vizat sediul GUR. Presa de stat rusă a preluat rapid teoria conspiraţiei, susţinând în mod fals că presa ucraineană a raportat moartea lui Budanov, notează Kyiv Post. Iar săptămâna trecută, propagandistul şef al Kremlinului, Vladimir Soloviov, a afirmat în mod fals că acesta se află în comă în Germania. De atunci, teoria conspiraţiei a luat amploare. Şi comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a fost dat de presa rusă că fiind ucis sau rănit, un zvon nefondat pe care Putin însuşi l-a alimentat în weekend.
Nici măcar o înregistrare video a lui Budanov, publicată la 11 iunie, în care acesta privea camera în tăcere, pentru a sublinia discreţia care trebuie să înconjoare contraofensiva de vară a Ucrainei, nu a fost suficientă pentru a-i convinge pe adepţii teoriei conpsiraţiei că acesta este în viaţă, mulţi susţinând că postura sa statică în care a fost filmat este mai uşor de falsificat cu ajutorul tehnologiei AI.
Într-un comentariu făcut în exclusivitate pentru Kyiv Post, Budanov a abordat în cele din urmă teoria conspiraţiei, spunând: „Acum, în Ucraina, se creează un detaşament special de comandanţi nemuritori - Valeri Zalujni, eu însumi, Stepan Bandera, Simon Petliura, Ivan Mazepa (eroi ucraineni - n.r.). Prin urmare, ruşii şi propagandiştii lor vor avea încă mult de lucru, într-o atmosferă nervoasă, isterică".
Şi marţi, în interviul difuzat de televiziunea publică ucraineană, Budanov a abordat subiectul zvonurilor că ar fi mort şi a spus sarcastic: „Lăsaţi oamenii să aibă parte de circ”.
Marţi, Budanov a apărut, de asemenea, într-o fotografie alături de ambasadorul Japoniei în Ucraina, Matsuda Kuninori.
Budanov şi-a construit o reputaţie de om enigmatic de la invazia rusă a Ucrainei - fiind unul dintre puţinii care i-au prezis data şi chiar ora exactă - , spunând puţine lucruri în public, dar asigurându-se că atunci când o face, acestea au un impact puternic. Luna trecută, el a recunoscut că Kievul se află în spatele asasinării unor proeminenţi propagandişti ruşi, spunând: „Am reuşit deja să ţintim cu succes destul de mulţi oameni. Au fost cazuri bine mediatizate de care toată lumea ştie, datorită acoperirii mediatice". Deşi Budanov nu a precizat exact ce persoane au fost vizate, de la lansarea invaziei ruse de anul trecut mai multe personalităţi proeminente pro-Kremlin au fost ucise sau rănite pe teritoriul rusesc.
CINE ESTE KIRILO BUDANOV ŞI DE CE ÎL URĂSC RUŞII
Kirilo Budanov, şeful GUR, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, are 37 de ani şi grad de general maior. A absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forţelor speciale ale Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina. A participat la operaţiuni militare speciale, informaţiile despre acestea fiind clasificate.
În cercurile politice ucrainene, el este respectat ca fiind singura persoană - împreună cu serviciile secrete americane şi britanice - care a avertizat corect, cu luni de zile înainte, ce plănuia Rusia.
Cu câteva ore înainte ca toate avertismentele sale despre o invazie rusă să se dovedească a fi corecte, generalul maior Kirilo Budanov şi-a mutat soţia în biroul său, temându-se că se va întâmpla într-adevăr ce e mai rău. Era 23 februarie - noaptea dinaintea lansării invaziei ruse împotriva Ucrainei - iar Budanov îşi pusese în joc însăşi cariera, pentru că a fost printre puţinii oficiali ucraineni convinşi că Rusia era pe cale să atace şi să încerce să captureze capitala Kiev, a relatat "The Washington Post".
El şi soţia priveau insistent şi îngrijoraţi ceasul în acea noapte. Budanov risca să rămână în curând fără slujbă, dacă totul nu decurgea aşa cum el prezisese şi cum comunicase, de altfel, şi conducerii politice - sceptice, pe atunci - a Ucrainei. „Avusesem această discuţie că, dacă acel atac nu are loc, nu vom fi prea bine", a declarat el într-un interviu acordat cotidianului american. „Spusesem în mod specific că la ora 4 dimineaţa va începe. Sună foarte ciudat, dar mi-era teamă că nu se va întâmpla cum ar fi urmat să se întâmple", a mărturisit el.
Un an mai târziu, cuvintele lui Budanov, generalul în vârstă de 37 de ani, au o mare greutate în faţa preşedintelui Volodimir Zelenski şi a altora de la Kiev.
La vremea respectivă, a fost în mare parte ignorat. Majoritatea celorlalţi oficiali guvernamentali şi militari ucraineni se aşteptau ca invazia Rusiei să se limiteze la partea de est a ţării mai degrabă decât un atac pe scară largă, în trei direcţii.
Ascensiunea rapidă a lui Budanov, care a devenit unul dintre cei mai tineri generali din istoria Ucrainei, s-a accelerat în august 2016, când un locotenent-colonel din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a fost ucis în Crimeea, aparent într-o acţiune a unor sabotori ucraineni. Se crede că Budanov a fost unul dintre agenţii speciali ucraineni implicaţi, lucrând în spatele liniilor inamice, iar ulterior a fost decorat cu „Ordinul Curajului", pentru operaţiuni rămase nedezvăluite.
În 2020, pe atunci în vârstă de doar 34 de ani, a fost numit şef al Direcţiei Principale de Informaţii a Ucrainei (GUR).
Deşi au trecut ani de la operaţiunea din Crimeea, Budanov este încă zgârcit în privinţa detaliilor.. El nu a vrut să confirme sau să infirme operaţiunea sau rolul său în aceasta. „S-a întâmplat ceva", s-a limitat să spună el. „Şi toate atentatele la viaţa mea au început după aceea", a adăugat oficialul spionajului militar ucrainean.
În 2019, o bombă a fost plasată sub maşina sa, dar a fost detonată prematur. Au existat cel puţin 10 tentative de asasinat la adresa sa, potrivit unei persoane apropiate lui Budanov.
Faptul că i se doreşte moartea l-a făcut să ducă o existenţă personală precaută. Budanov locuieşte la biroul său. Iese rar în public. În biroul său rulează muzică clasică non-stop - poate e şi o apărare împotriva oricăror încercări de a asculta ce se spune înăuntru, menţiona într-un articol The Washington Post.
El rămâne o ţintă pentru Kremlin. După explozia de pe podul Crimeei, din octombrie 2022, Moscova i-a arătat cu degetul pe Budanov şi pe alţi agenţi GUR. Oficialii ucraineni, inclusiv Budanov, nu au revendicat public responsabilitatea pentru aruncarea podului în aer sau pentru alte atacuri în adâncimea teritoriului rusesc.
Două atacuri cu drone, în decembrie, asupra bazei aeriene ruseşti Engels din Saratov, aflată la aproape 600 de kilometri de graniţa ucraineană, au arătat "că avem capacitatea de a ajunge cu mulţi kilometri mai departe decât s-ar putea aştepta" Moscova, declara Oleksii Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare.
Operaţiunile pe teritoriu străin ar intra, din punct de vedere tehnic, în sfera de competenţă a lui Budanov. În interviul pentru The Washington Post, acesta nu a confirmat că forţele sale speciale s-au aflat în spatele acestor atacuri care au vizat bombardierele strategice pe care Rusia le foloseşte pentru a lovi oraşele ucrainene, dar a spus că sunt de aştepte mai multe şi că Ucraina are agenţi care lucrează în interiorul Rusiei.
„Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranţă", a punctat Budanov. „Există oameni care plantează explozibili. Există drone. Până când integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi restabilită, vor exista probleme în interiorul Rusiei", a avertizat el.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”