11:57:27 12.01.2025
Stiri

VIDEO // Reacția directorului artistic al show-ului de deschidere al JO 2024 după acuzele aduse privind parodierea „Cinei cele de Taină”

Actualitate 29.07.2024 09:00 Vizualizări2097 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Reacția directorului artistic al show-ului de deschidere al JO 2024 după acuzele aduse privind parodierea „Cinei cele de Taină”

Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, a negat duminică, 28 iulie, că s-ar fi inspirat din „Cina cea de Taină”, tablou faimos al lui Leonardo da Vinci, în scena care a provocat reacții negative din partea unor grupuri religioase și a extremei drepte.

Jolly a declarat că intenția sa a fost să creeze un spectacol incluziv și respectuos, fără să denigreze sau să batjocorească vreo credință, relatează Le Figaro, citat de adevarul.ro.

„Nu veți găsi niciodată la mine vreo dorință de a batjocori sau de a denigra ceva. Am vrut să organizez o ceremonie care să repare și să reconcilieze. Și să reafirme valorile Republicii noastre (...)”, a declarat Thomas Jolly pentru BFMTV. Momentul controversat, intitulat „Festivity” (Festivitate), a început cu imaginea unui grup la masă, printre care se aflau mai mulți travestiți, ceea ce a amintit unora de „Cina cea de Taină”, ultima masă a lui Iisus cu apostolii săi.



Organizatorii de la Paris 2024 și-au cerut scuze duminică catolicilor și altor grupuri creștine care s-au simțit ofensați. „În mod clar, nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios. Ceremonia de deschidere a încercat să celebreze toleranța comunității. Credem că această ambiție a fost atinsă. Dacă oamenii s-au simțit ofensați, ne pare foarte rău”, a declarat purtătorul de cuvânt al Paris 2024, Anne Descamps.

Thomas Jolly a explicat că intenția sa a fost să creeze o scenă inspirată de zeii Olimpului și nu de „Cina cea de Taină”. „Dionysos este prezent pe această masă. El este acolo pentru că este zeul sărbătorii (...), al vinului, și tatăl Sequanei, zeița legată de râu. Ideea era mai degrabă de a avea o mare sărbătoare păgână legată de zeii Olimpului... Olimp... Olimpism”, a continuat Jolly.

În dreapta, pictura care - susține directorul artistic al JO 2024 - ar fi fost inspirația sa pentru show-ul de deschidere FOTO / Facebook Christiane Antoni

Jolly a subliniat că Jocurile Olimpice au origini în Grecia antică, fiind organizate pentru prima dată în orașul Olimpia în anul 776 î.Hr. Aceste competiții sportive și religioase erau dedicate zeului Zeus și s-au desfășurat până în anul 393 d.Hr., când au fost interzise de împăratul roman Teodosiu I. Jocurile Olimpice moderne au fost reînviate în 1896, la inițiativa baronului Pierre de Coubertin, și au avut loc la Atena, Grecia.

Criticii au susținut că referința nu a fost „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, ci un „ospăț al zeilor” precum cel înfățișat de Jan Harmensz van Biljert într-o pictură din 1635. În ceea ce privește pictura cu Marie-Antoinette decapitată, Jolly a spus că nu a existat nicio „glorificare a ghilotinei ca instrument al morții”.





Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md