19:00:50 16.01.2025
Stiri

VIDEO // ​Rachetele hipersonice „fără rival” ale Rusiei, care au fost lansate asupra Kievului, DISTRUSE de sistemul antiaerian al Ucrainei. Cum a fost posibil acest lucru

Actualitate 26.03.2024 11:05 Vizualizări1440 Autor: Ziarul National
VIDEO // ​Rachetele hipersonice „fără rival” ale Rusiei, care au fost lansate asupra Kievului, DISTRUSE de sistemul antiaerian al Ucrainei. Cum a fost posibil acest lucru

Luni, 25 martie, forțele de apărare antiaeriană ucrainene au distrus cele două rachete balistice rusești trase din Crimeea de armata rusă asupra capitalei Kiev, informează pravda.ua.

Comandantul Forțelor Aeriene, general-locotenent Nikolai Oleșciuk a declarat că „în jurul orei 10.30, inamicul a atacat Kievul cu două rachete balistice din Crimeea ocupată temporar. Țintele distruse, tipul stabilit”. Comandantul a mulțumit soldaților pentru munca lor eficientă.

În timpul bombardamentului de dimineață a Kievului, ca urmare a căderii fragmentelor de rachetă trase de Federația Rusă în regiunea Pecersk, partea centrală a clădirii de la Academia de Stat de Arte Decorative și Aplicate și Design din Kiev, Mihail Boiciuk, a fost distrusă, a anunțat serviciul de presă al Ministerului Culturii și primarul capitalei Vitali Kliciko pe rețelele sociale.

Ministerul a precizat că sala de sport, sala de congrese și centrul de expoziții au fost complet distruse. Sediul departamentelor și sălilor de spectacol ale instituției au fost și ele avariate semnificativ.

Ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, a spus că Rusia a folosit rachete hipersonice pentru a ataca Kievul. „În ultimele cinci zile, Rusia a lansat sute de rachete şi drone împotriva unei ţări suverane'', a adăugat ea.

În ultimele zile bombardamentele ruseşti au vizat mai ales infrastructura energetică ucraineană, sute de mii de persoane rămânând fără energie electrică.

În timpul atacului cu rachete balistice asupra Kievului din după-amiaza zilei de 25 martie, rușii au lansat rachete modernizate „Oniks-M” și „Zirkon” asupra capitalei ucrainene. Aceste rachete pot ajunge la o asemenea distanță din Crimeea ocupată.

Până în prezent, Forțele Aeriene au raportat că două rachete balistice, al căror tip este încă în curs de stabilire, au fost doborâte în spațiul aerian al capitalei.

Atât „Zirkon”, cât și „Oniks” sunt rachete anti-navă. Rusia a folosit deja racheta hipersonică „Zirkon” în timpul atacului asupra Kievului din 7 februarie anul acesta. La momentul respectiv, acest fapt a fost confirmat de expertiza relevantă.

„Zirkon” este poziționat ca o rachetă de croazieră hipersonică cu un motor-rachetă aer-aer. Este proiectată pentru a lovi nave mari și ținte terestre. Lungimea rachetei: 8-9,5 metrie, iar greutate este de 300-400 kg. Rușii se laudă că „nu are rival”, deoarece datorită vitezei, altitudinii și razei de acțiune „Zirkon” nu poate fi detectată de niciun sistem antirachetă.

Există două versiuni ale modului în care „Zirkon” este ghidat spre țintă:

Racheta este pur și simplu setată cu niște coordonate și apoi funcționează doar pe baza sistemului inerțial. Acest lucru implică o eroare considerabilă, care este compensată de puterea încărcăturii; racheta nu este deloc hipersonică și este ghidată de un cap de ghidare radar.

De asemenea, trupele rusești au folosit în mod repetat rachete „Oniks” pentru a lovi Ucraina. Cel mai adesea, acestea au lovit Odesa.

Potrivit datelor oficiale rusești, racheta de croazieră anti-navă P-800 Oniks este proiectată pentru a combate grupuri navale de suprafață și nave individuale în condiții de foc puternic și contramăsuri electronice.

Dezvoltarea rachetei a început în anii 1970 și a fost concepută pentru a depăși performanțele rachetei sol-aer Harpoon a SUA, care se află în prezent în serviciul armatei Ucrainei. Complexul a fost planificat ca fiind unul universal, cu posibilitatea de a fi amplasat pe submarine, nave și ambarcațiuni de suprafață, aeronave și lansatoare de coastă.

Lungimea rachetei: Versiunea navă - 8 m

Versiunea pentru aeronave - 6,1 m

Greutatea de lansare - 3000 kg

Greutate cu TPS - 3.900 kg

Viteza maximă - 3182 km/h;

Altitudinea de zbor pe secțiunea de marș - până la 14 mii de metri.

„Oniks” are o rază de acțiune de până la 300 km, iar versiunea modernizată „Oniks-M” are o rază de acțiune de 800 km cu o viteză de până la Mach 2,6 (0,88 km/s). Adică, în aceleași dimensiuni, presupusa nouă rachetă are deja o rază de acțiune și o viteză de trei ori mai mari.

„Oniks” poate zbura la viteze supersonice. Poate fi setată pe o traiectorie în funcție de țintă - joasă sau înaltă.

Sistemul de rachete anti-navă de coastă Bastion este unul dintre purtătorii rachetei „Oniks”, alături de sistemele de rachete „Kalibr” și „X-35 Uran”.

Există, de asemenea, o versiune de export a rachetei numită Iahont.

Prețul unei rachete „Oniks” variază între 1,25 și 1,3 milioane de dolari.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md