VIDEO // R. Moldova scapă DEFINITIV de ȘANTAJUL energetic al Rusiei, grație unui memorandum semnat cu România. Sebastian Burduja: „Facem toate aceste lucruri dintr-un sentiment de IUBIRE, de patriotism și datorie”
R. Moldova și România au semnat astăzi la Chișinău, 11 decembrie 2023, prin intermediul miniștrilor Energiei de pe ambele maluri ale Prutului, Victor Parlicov, respectiv Sebastian Burduja, un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică.
„Acest Memorandum consfințește cooperarea noastră foarte intensă de până acum și sunt recunoscător României pentru sprijinul necondiționat, România fiind principalul nostru partener și avocat al integrării în Uniunea Europeană. Memorandumul va contribui la atingerea obiectivului nostru de a deveni parte a pieței de energie europeană încă înainte de a deveni țară membră a UE”, a declarat ministrul Energiei din R. Moldova, Victor Parlicov, în cadrul ceremoniei de semnare a documentului.
În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport al gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău prin construirea unei conducte de transport al gazelor - Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031. De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni, a adăugat Parlicov.
Memorandumul mai prevede ca operatorul pieței de energie electrică din România – OPCOM – să devină operator de piață în R. Moldova. „Astfel, câștigăm din start vreo 20 de ani de experiență. OPCOM va dezvolta în R. Moldova o piață funcțională, în conformitate cu rigorile UE. Asta înseamnă bursă de energie. Ce oferă această bursă consumatorilor? Prețuri ce variază de la o oră la alta. Dacă ne dorim să avem prețuri diferențiate, pachete tarifare diferite, dacă noi ne dorim ca consumatorii să-și poate alege furnizorii în funcție de oferte, acest lucru nu e posibil până nu e funcțională o bursă de energie”, a explicat Parlicov.
De partea cealaltă, Sebastian Burduja a amintit de șantajul Rusiei, dar și de ajutorul frățesc pe care îl poate oferi România.
„România este pe pragul de a atinge independența energetică, fiind în acest an exportator net de energie electrică și bazându-se doar pe gazele produse intern. Putem acoperi acum nevoile interne și putem veni în sprijinul fraților noștri din R. Moldova, ori de câte ori veți solicita ajutorul. Este încă un angajament pe care îl fac astăzi la Chișinău, în numele Guvernului României. Facem asta dintr-un sentiment de iubire, de patriotism și datorie.
Cât privește securitatea energetică, ne-am bucurat să vedem în ultimii ani investiții în infrastructură ce permit diversificarea surselor de aprovizionare și planificăm pașii următori. Energia este inima economiei și poate fi folosită ca instrument de șantaj, așa cum a procedat Rusia, sau ca instrument de dezvoltare. R. Moldova poate conta oricând pe sprijinul României”, a declarat Sebastian Burduja.
Oficialul de la București a precizat că „Transelectrica” va anunța în curând licitația privind construcția liniei de tensiune înaltă Suceava - Bălți, aceasta urmând a fi gata în 2-3 ani. Totodată, ministrul a solicitat OPCOM să accelereze procesul de lansare a activității în R. Moldova. „Vorbim și de cea de-a treia linie, pe care ne-o dorim ancorată cât mai bine în sistemul românesc: Strășeni - Gutinaș - Smârdan - Galați. Să vedem cea mai bună soluție și aici „Transelectrica” va face un studiu de sistem împreună cu „Moldelectrica”, ca să găsim cea mai bună variantă la costurile cele mai mici și un grad de reziliență mare”, a punctat ministrul Energiei din România.
În contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al R. Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, în domeniul energiei electrice, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși - Cioara.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md