VIDEO // Putin, OBSEDAT de R. Moldova. Liderul de la Kremlin ar fi gata să lase R. Moldova „să-și caute fericirea în altă parte”, deși insistă că suntem dependenți de gazul rusesc: „Important este că încă nu se pot lipsi de el”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, insistă că R. Moldova continuă să fie dependentă de gazul livrat de „Gazprom”, deși Chișinăul nu a mai cumpărat niciun metru cub de la gigantul rus de aproape un an.
Mai mult, Putin susține că gazul ar fi livrat în condițiile puse de autoritățile de la Chișinău, iar Rusia nu a făcut decât să satisfacă toate „poftele” noastre.
„Se pare că (moldovenii n.r.) nu s-a dezis de gazul rusesc. De atunci îl primesc în siguranță. Și de unde să mai facă rost? În plus, (R. Moldova n.r.) primește gazul la prețul care l-au propus celor de la „Gazprom”. Am răspuns nevoilor (R.) Moldova la stabilirea prețurilor. Nu o să intru în detalii acum, dar jumătate de an gazul este livrat cu un preț, iar cealaltă jumătate de an – cu altul. Nu contează. Important este că am făcut ceea ce ne-au cerut ei”, a declarat Putin la finele săptămânii trecute, în cadrul reuniunii restrânse a șefilor de state din Comunitatea Statelor Independente, care a avut loc la Bișkek, Kârgâzstan.
Potrivit lui Putin, Chișinăul ar plăti regulat pentru gazele livrate de „Gazprom”, deși anterior au existat probleme.
„Plătesc. Au existat probleme de plată pentru o vreme, dar acum totul este în regulă. În principal, republica face rezerve de gaze cumpărate de la noi, în speță în depozitele din Ucraina. Dar asta nu contează. Important este că încă nu se pot lipsi de el. Într-un final, este alegerea lor. Dacă vor să nu mai procure, pot refuza, dacă vor – lasă-i să cumpere. Dacă vor, să rămână în cadrul CSI, iar dacă vor, atunci pot să-și caute fericirea în altă parte”, a conchis Putin.
De menționat că malul drept al Nistrului a renunțat la gazele livrate de „Gazprom” de la finele anului trecut. Tot volumul livrat de „Gazprom”, în jur de 5,7 milioane de metri cubi zilnic, este direcționat către „Tiraspoltransgaz”. Acest lucru este recunoscut și de directorul „Moldovagaz”, compania-fiică „Gazprom”, Vadim Ceban.
Chișinăul s-a pomenit, în toamna anului 2022, cu o cantitate mai mică de gaze decât cea stipulată în contractul cu „Gazprom”, încheiat în toamna anului 2021 pe o perioadă de cinci ani. Drept urmare, autoritățile au găsit soluții alternative de a asigura consumul de gaze pentru malul drept al Nistrului, fără a apela la livrările de la „Gazprom”.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova