VIDEO // Putin MINTE de îngheață… GAZUL. Liderul de la Kremlin pretinde că „Gazprom” asigură R. Moldova cu gazele necesare „în condițiile puse de partea moldovenească”. „Le-am făcut pe plac… Ce fel de oameni sunt? Doar scarpină limba”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pretinde că Federația Rusă asigură R. Moldova cu volumele necesare de gaze, în condițiile în care malul drept al Nistrului nu a mai primit niciun metru cub de gaz de la finele anului 2022, atunci când „Gazprom” a redus, unilateral, livrările prevăzute în contract cu aproape 60%. Președintele rus a făcut această declarație ieri, 5 octombrie, în cadrul clubului de discuții „Valdai”.
Putin spune că a rămas surprins de faptul că autoritățile de la Chișinău spun că R. Moldova nu mai cumpără gaz rusesc.
„Reprezentanții conducerii R. Moldova au declarat că nu mai cumpără gaz rusesc. Am fost puțin uimit, sincer să fiu. Deoarece știu că noi livrăm gaze în (R.)Moldova, în condițiile puse de autoritățile din (R.)Moldova. Anume moldovenii ne-au rugat pe noi să fie aplicată acea formulă de stabilire a prețului. Anume moldovenii au propus toate aceste lucruri. Și da, noi le-am făcut pe plac, în pofida tuturor contradicțiilor de natură politică. Da, noi am ales să îndeplinim condițiile părții moldovenești”, a spus Putin.
Liderul de la Kremlin a menționat că l-a întrebat și pe șeful „Gazprom”, Alexei Miller, dacă R. Moldova nu mai primește gaz rusesc.
„Iată eu l-am întrebat ieri (pe 4 octombrie n.r.) pe Alexei Miller: ce fac ei (moldovenii n.r.) acolo? Nu au nevoie de gazul nostru? M-a asigurat că livrările nu au încetat niciodată. Nimic nu s-a schimbat… Astfel, eu îmi pun întrebarea: ce fel de oameni sunt (moldovenii n.r.)? Doar scarpină limba și pălăvrăgesc nu știu ce. Nu înțeleg de ce fac asta”, a continuat Putin.
De asemenea, Putin spune că R. Moldova trebuie să plătească datoriile istorice (de peste 700 de milioane de dolari n.r.), anulate de un audit internațional, care a demonstrat că nu suntem datori „Gazprom”-ului: „Dar trebuie să rezolvăm toate întrebările cu datoriile istorice. Este un lucru evident”.
De menționat că malul drept al Nistrului a renunțat la gazele livrate de „Gazprom” de la finele anului trecut. Tot volumul livrat de „Gazprom”, în jur de 5,7 milioane de metri cubi zilnic, este direcționat către „Tiraspoltransgaz”. Acest lucru este recunoscut în fiecare lună de directorul „Moldovagaz”, compania-fiică „Gazprom”, Vadim Ceban.
Chișinăul s-a pomenit, în toamna anului 2022, cu o cantitate mai mică de gaze decât cea stipulată în contractul cu „Gazprom”, încheiat în toamna anului 2021 pe o perioadă de cinci ani. Drept urmare, autoritățile au găsit soluții alternative de a asigura consumul de gaze pentru malul drept al Nistrului, fără a apela la gazul rusesc.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova