VIDEO // Protestul primarilor în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului: „Jos mâinile de pe bugetele locale”
Un grup de primari a protestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului, solicitând ca autoritățile centrale să-și revizuiască inițiativa de a plafona taxele locale.
Președintele Congresului Autorităților Locale (CALM), Tatiana Badan, a reclamat faptul că nici Ministerul Finanțelor, nici Guvernul nu au chemat aleșii locali la discuțiile care vizează acest subiect, înainte de elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021.
Totodată, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a ținut să remarce faptul că inițiativa privind plafonarea taxelor locale este lansată a patra oară în ultmii șapte ani de către autorități, iar scopul acesteia este de a proteja interesele unor „cercuri obscure, înguste”.
„Nu se apără interesele businessului mijlociu, ci ale marilor rechini”, a adăugat primarul de Cricova, Valentin Guțan.
Un alt primar a oferit exemplul cazinourilor, numărul cărora ar putea crește ca ciupercile după ploaie prin localități, dacă taxa locală va fi de maximum 50 000 de lei, așa cum intenționează să decidă autoritățile. Primarul spune că a impus o taxă de 500 de mii de lei pentru o asemenea afacere, după ce a văzut familii distruse din cauza jocurilor de noroc.
Primarii protestatari au scandat „Nu plafonării”, „Rușine!”, „Voi sunteți numiți, noi suntem aleși!” și au purtat pancarte pe care era scris: „Jos mâinile de pe bugetele locale”, „Primarii și cetățenii spun NU plafonării”, „Respectați principiul autonomiei locale” etc. Aceștia promit să revină mult mai numeroși la proteste, dacă doleanța aleșilor locali nu va fi luată în seamă de către autoritățile centrale.
La protestul de la Ministerul Finanțelor a ieșit în fața primarilor secretarul de stat Dorel Noroc care i-a invitat să participe astăzi la o ședință la minister în cadrul căreia va fi discutată problema reclamată.
Potrivit lui Noroc, dezvoltarea economiei depinde de contribuabili, iar aceștia „au nevoie de previzibilitate”, indiferent dacă e vorba despre agenți economici mari sau mici.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor