VIDEO // Producătorii de energie din surse regenerabile, ajunși în pragul DISPERĂRII: „Dacă nu suntem auziți, stopăm producerea. Avem soluții, vrem doar să fim auziți”
Un grup de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, din R. Moldova se plânge că statul ar falimenta, în plină criză, producătorii locali de energie regenerabilă. Aceștia spun că peste noapte au fost instituite reguli ce au pus în dificultate producătorii. În loc să câștige din investiții, aceștia ajung datori.
Potrivit lor, orice tergiversare va agrava și mai mult problema alimentării cu energie electrică a R. Moldova. Producătorii speră să fie auziți de prim-ministra Natalia Gavrilița, care este și președinta Comisiei pentru Situații Excepționale.
Avocatul Vitalie Malai a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă al IPN, că reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice.
„Mai mult de 18 luni depunem eforturi pentru a fi auziți și de a găsi soluții. În ultimul timp apar tot mai multe modificări, iar ultimele duc chiar la falimentul domeniului. R. Moldova are doar două surse de energie ce pot fi utilizate, dar, din păcate, nu sunt valorificate. Cei ce au investit în domeniu sunt blocați. În prezent, cât de straniu ar fi, toți producătorii au ajuns în pragul falimentului”, a precizat reprezentantul celor producătorilor de energie electrică din surse regenerabile.
Malai a dat asigurări că astăzi există o putere instalată, deja funcțională, de peste 125 de megawați – ceea ce ar asigura cu energie electrică 10% din necesarul R. Moldova. Potențialul este de încă cel puțin 200 megawați, a subliniat apărătorul.
„Și sunt persoane care ar dori să investească în această ramură. Dar deciziile din ultima perioadă, mai ales cele adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale, determină și actualii producători să-și stopeze activitatea. S-a creat situația în care producătorii nu obțin mijloace financiare ca urmare a investițiilor făcute, dimpotrivă se aleg cu datorii.
De exemplu, cineva a produs energie electrică de o sută de mii de lei, însă îi vine cea de-a doua factură în care el este dator cu 150 de miide lei. Astfel de exemple sunt practic la toți. Mulți dintre ei sunt cu două milioane și mai mult în minus”, afirmă avocatul, conform IPN.
În opinia sa, totul se întâmplă pentru că s-a creat o practică de a procura energia de la producătorii locali la un tarif de 97 de bani.
„Ne impun să staționăm decât să activăm. Atunci când în plină criză era clar că energia electrică se va scumpi, în loc să fie create instrumente de garantare pentru economie și prețuri stabile, se introduc reguli noi care duc la majorarea cheltuielilor pentru toți – producători, furnizori, operatori de sistem, iar apoi se vor reflecta în facturile finale”, afirmă Vitalie Malai.
Mai mult, producătorii de energie din surse regenerabile susțin că autoritățile le-au transmis că energia produsă de ei nu este calitativă, astfel că aceștia au decis să o exporte în afara R. Moldova. Doar că Guvernul a decis să interzică și exporturile.
Victor Aghinie, administratorul unei firme ce produce energie eoliană, a declarat că activează în domeniu de cinci ani, iar a cum îi este extrem de greu să mențină afacerea. „Începând cu luna ianuarie a acestui an noi am pompat în sistemul energetic 702 mii de kilowați – în ianuarie, februarie, martie. Până în ziua de astăzi nouă nu ni s-a plătit măcar un bănuț. Dacă scrii o scrisoare la o instituție de stat, atunci trebuie o lună să aștepți un răspuns”, spune producătorul.
Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că problemele nu au apărut peste noapte, dar în ultima perioadă acestea s-au acutizat. „Aceste probleme vin la pachet cu o sumedenie de costuri foarte mari. Riscul să falimentăm afacerea noastră, și nu doar a familiei mele, ci a tuturor producătorilor de energie regenerabilă, este foarte mare. Este riscul să eșueze un domeniu întreg și să ajungem în incapacitate de plată”, a mai punctat Zinaida Plămădeală.
Avocatul Victor Malai a spus că a fost creat un grup de lucru, care este gata să se vadă cu prim-ministra Natalia Gavrilița în această săptămână. „În caz contrar suntem impuși de situație ca de săptămâna viitoare să sistăm producția de energie electrică. Nu înțelegem de ce se dă prioritate energiei de import, care se procură cu până la 380 euro, iar ceea ce e produs pe loc e ignorată. În final, aceste sume vor fi puse pe seama consumatorilor. Avem soluții, vrem doar să fim auziți”, a conchis Malai.
IMPORTANT! Decorațiunile de pe prăjituri pot transforma un desert atrăgător într-un adevărat pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii
PSRM, sub lupa procurorilor anticorupție. Organele de drept i-au cerut lui Dodon rapoartele privind gestiunea financiară a formațiunii și documente despre finanțarea campaniilor electorale în perioada 2011 - 2014
Energia electrică necesară pentru malul drept al Nistrului, asigurată și pentru ziua de joi: Cea mai mare parte a curentului o aducem din România