18:22:20 28.10.2024
Stiri

VIDEO // Procurorul general al R. Moldova anunță că schema de cumpărare a voturilor la alegerile din R. Moldova a fost elaborată de serviciile secrete rusești și reprezintă un element al războiului hibrid dus de Moscova împotriva Chișinăului

Actualitate 28.10.2024 14:18 Vizualizări496 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procurorul general al R. Moldova anunță că schema de cumpărare a voturilor la alegerile din R. Moldova a fost elaborată de serviciile secrete rusești și reprezintă un element al războiului hibrid dus de Moscova împotriva Chișinăului


Schema de cumpărare a voturilor la alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrare europeană, care au avut loc pe 20 octombrie curent în R. Moldova, a fost elaborată către serviciile speciale rusești și reprezintă un element al războiului hibrid purtat de Federația Rusă împotriva R. Moldova, cu implicarea unei bănci de la Moscova, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, procurorul general Ion Munteanu.

Potrivit șefului Procuraturii Generale, după ce oamenii legii din R. Moldova au deconspirat schemele aplicate din septembrie 2022 și până în primăvara anului curent de către gruparea criminală Șor, care presupuneau aducerea de bani cash de peste hotare pentru a plăti participanții la proteste și a destabiliza situația din R. Moldova, rușii s-au reorientat și, din aprilie curent, schema prin care gruparea Șor finanțează cumpărarea de voturi este realizată prin intermediul transferurilor de la o bancă rusească, fiind exceptat cadrul bancar legal al R. Moldova.

„După acțiunile de contracarare a activității autorităților, organizația criminală Șor a pus în aplicare un alt mecanism de finanțarea acestor categorii de crime. Astfel, pe întreg teritoriul republicii a fost creată o schemă ce asigură deschiderea pentru cetățenii Republicii Moldova a conturilor bancare peste hotare, precum și suport informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking PSB a băncii comerciale Promsvyazbank din Federația Rusă. Schema a fost elaborată în exteriorul statului și anume de serviciile speciale rusești. S-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din republică”, a declarat Ion Munteanu.

Procurorul general a adăugat că acuzatorii de stat cunosc identitatea beneficiarilor celor peste 140 de mii de conturi deschise în banca rusească și a dat asigurări că oamenii legii au „timp și răbdare” pentru a aplica legea „dur și corect” în cazurile de corupere electorală.

„Un vot viciat prin corupere nu poate fi valabil. Persoana care corupe, care plătește unei persoane cu drept de vot să voteze într-un anumit fel sau să se abțină de la vot, cât și cea care primește banii sau este răsplătită într-un alt mod pentru votul său poartă răspundere în fața legii”, a amintit Munteanu.

Aceeași sursă a precizat că Inspectoratul Național de Investigații a desfășurat mai mult de 800 de percheziții, a reținut 28 de persoane și a sechestrat echivalentul a peste 50 de milioane de lei. De asemenea, oamenii legii au atribuit statut de învinuit în privința a 35 de persoane.

Șeful Procuraturii Generale a enumerat, în cadrul aceleiași conferințe, dosarele transmise în judecată de către acuzatorii de stat pe numele unor apropiați ai lui Ilan Șor, cum ar fi deputații Marina Tauber sau Alexandr Nesterovschi, și a acuzat judecătorii că ar tergiversa procesele.

De asemenea, Ion Munteanu a ținut să adreseze un apel la adresa juriștilor din R. Moldova, arătând că rețeaua fugarului condamnat Ilan Șor și caracatița crimei organizate „nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul experților juriști, care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori sau avocați”.

„Comunitatea juriștilor nu este chiar atât de mare în această republică. Dincolo de goana după onorarii, mai este și onestitatea noastră. De partea cui sunteți? Această rețea criminală nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul experților juriști rău intenționați, persoane care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori sau avocați, foști sau actuali. Vă dați bine seama unde vă faceți datoria și unde săvârșiți o infracțiune, iar pentru dumneavoastră răspunderea este alta, asta știți foarte bine și vom aplica legea fără avertismente suplimentare. Vă asumați să fiți infractori, asumați-vă și consecințele, chiar dacă pentru asta noi va trebui să ne dublăm eforturile. Avem putere, capacitate, onestitate și moralitate, ceea ce vouă vă lipsește”, a punctat Munteanu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md