VIDEO // Procurorii oferă DETALII despre schema de CORUPȚIE aplicată la eliberarea actelor cadastrale. STENOGRAME incendiare despre cum funcționarii obțineau venituri ilicite
Ofițerii și procurorii anticorupție au reținut astăzi 14 persoane, după cele 69 de percheziții efectuate astăzi în mai multe dosare de corupție care vizează angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), bănuiți de corupere activă, pasivă și trafic de influență.
Centrul Național Anticorupție (CNA) arată că persoanele au fost documentate pe parcursul lunilor septembrie-octombrie curent, fiind bănuite de organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia obțineau venituri ilicite. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP), brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar, facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.
Din cele 38 de persoane care figurează în dosarele respective au fost reținute 14 pentru 72 de ore.
Procurorii anticorupție susțin că au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.
Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora.
Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei și îi ofereau mijloace financiare pentru următoarele servicii: înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) - 900 de lei (taxa oficială la ASP este de 260 de lei); extras din Registrul bunurilor imobile şi certificatul privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) - 500 de lei (taxa oficială este de 250 de lei); înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile), extras din Registrul bunurilor imobile şi a certificatului privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) - 1 400 de lei (taxa oficială pentru asemenea servicii prestate de ASP este de 500 de lei).
Din sumele pretinse, organizatorul achita taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine.
CNA a făcut publice și unele stenograme cu această schemă:
T – Cât ţi-am dat? Una, da?
V – Aaa?
T – Una, da?
V – Eu de unde știu cât ai dat? 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1 000. Da.
T – Ce ai aici, două persoane sau ce?
V – Daaa. ½ - ½. 1 000%. Aici îs 800.
T – Da, 800.
V – Aici e un apartament, dar 2 înregistrări.
T – Eu nu le aveam în față și eu i-am spus... pe urmă..., nu vseo.
V – Hai, poca!
T – La 10 zile. Hai, paca!
V – B***di, și asta n***i rieltorșă (agent imobiliar)? Dacă știi, b***di, că e moștenire, normal că trebuie să atragi atenția - e o cotă-parte, unu întreg, sunt mai mulți – mai multe cote. Ea mă întreabă: „Cât costă moștenirea? Ei, atâta, b***di. Și-mi aduce. Când mă uit, b***di, ei sunt doi, n**ui. Dap sunt doi. Aaaa.
Discuţia cu funcționara de la ASP, referitoare la mijloacele financiare ce urmau a fi transmise registratoarei:
„Sveta, o minută, că-i pregătesc lu Ala. Alo! Eu îs aicea, eu ies, pentru Ala eu strâng şi-i pun în pachet ce trebuie să-i dau. Nişte bani. Sau la poar… Dă eu amuia să strâng, eu de-amu gata, eu practic ies. Da la 4 de-amu o să ne vedem să-ţi dau ce-i al tău. Hai dă să-i dau lu Ala, că pe urmă ea o să fugă acasă. Unde, la terminal? Da, hai”.
V – Iaca, pi***ca n***i, care trebuia să-mi aducă 4 500, ştii? Aşa-s, b**a, preţurile, la registrator… Caroce, vânzare cu ipotecă, ştii? În casă la urgenţă costă 2 500, ştii?
A – Aha.
V – Şi-i zic, bl**a, registratorul ia 1 200 şi mie îmi rămâne 800. Nu bl**, îi greu, b***di, urgenţele, ştii, amuia să le faci. Înainte era tot simplu, amuia îi pi***ţ. Ea vine, ovţaua b***di, ea vine: “Da de ce aşa preţuri scumpe?” Da glavnoe că îi zic de ieri seara cât o să coste. Da, da! Și glavnoe că mă za**e, bl**, arde pi***ţ, pi***ţ bl**. Știi ieri că noi la 12 avem notar. Zic: “Bl**, dacă voi azi aveţi la 12:00 notar, eu nu pot azi să le depun, doar a doua zi, vineri, că-s până la 10:30 urgenţele”. O organizat ei, po hodu, cred că la 8:00 dimineaţa o făcut contract și la 9 şi ceva de-amu l-o dus. Şi apoi, de-amu hu***a asta cu banii, că nu avem şi-i zic: „Fa, vino, s**a, încoace şi adă-mi banii, ştii?”.
A – Şi ea o întins. Hai, hai, hai, facem, facem, facem, da? Şi când colo…
V – Şi-mi aduce: „Da de ce aşa scump, că noi…”. Da eu nici n-o ţin minte la faţă, că noi am mai lucrat, că o început… De unde n***ui? Că eu nu te ţin minte voobşce cine eşti tu, poate… Da voobşce nu te ţin minte. Că eu te ştiu, eu te… Şi-mi dă, tipa… că b..a ce aşa, tipa? Hai 2 500, cât îi în casă că ea o văzut acolo chitanţa, ştii!
A – Ea o calculat banii tăi, de-amu, şi…
V – Şi-mi dă 500 de lei, ştii? Deasupra, tipa. Şi eu, ni***ia sebe, bl**di, na**i…
****
D – Da, Vadim.
V – Alo! Da cine-i Tasea asta, că eu n-am înţeles?
D – Tasea asta e o.., ea a zis că după-masă vine şi îţi aduce banii.
V – Ce-s cu variantele estea, ea vine îmi achită mie şi îmi zice că 500 de lei de ceai nu o să-i ajungă la registrator? Eu ce, eu îi pun tarifele astea?
D – Brat, nu-i atrage atenţia, te rog frumos.
V – Nu dap haraşo, eu amu de la mine trebuie încă să-i pun la registrator.
D – Cum 500 de lei, ea a dat numai 500 de lei?
V – Ea a dat cât se achită în casă, da cât aparte, eu de acolo încă 2 000 trebuie să-i dau la registrator.
D – Ea ce, e proastă sau ce?
V – Şi încă cu naezduri. Băi, gata, dă-o na**i eu nici nu vreau să aud de dânsa.
D – Brat, stai, că amuş o sun.
V – Ce să o suni, ea a fost la mine deamu.
D – Dap amuş o să vină şi o să aducă banii.
V – Eu i-am lămurit cât trebuie şi ea nu vrea să achite, o zis că e prea do h**a.
D – Amuş o sun eu, hai.
Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă pedepse de până la 10 ani de detenție și amenzi penale.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”