VIDEO // Procuratura Anticorupție vine cu PROBE GRELE care îl vizează pe Iurie Chirinciuc: „E vorba de PROCENTUL care urma să fie încasat”
Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, s-a arătat extrem de deranjat de declarațiile lui Mihai Ghimpu, care a menționat astăzi-dimineață că, prin arestarea ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, se urmărește „îngroparea PL”.
Procuratura a prezentat înregistrări video în care s-ar demonstra că ministrul și conducerea Agenției de Stat a Drumurilor urmau să încaseze 5% și, respectiv, 1% din valoarea unor contracte de subantrepriză care au fost încheiate pentru construcția drumului de ocolire a Chișinăului.
„Am considerat că e necesar să am o discuție cu presa prin prisma declarațiilor care sunt lansate în spațiul public. Din start vreau să vă spun că nu comentez declarațiile parvenite de la o persoană politică, deoarece există diferențe între politicieni și procurori. Politicianul are drept scop ridicarea propriei imagini, a ratingului partidului, dar procurorul trebuie să întreprindă toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cazului. Avem obligația să administrăm probe care demonstrează vinovăția sau nevinovăția persoanelor implicate într-o faptă potențial infracțională”, a declarat Morari în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit procurorului, Chirinciuc este protejat de prezumția nevinovăției până când instanța nu va da un verdict. „În acest caz e vorba de trei capete de acuzare. Primul capăt de acuzare se referă la acțiuni de corupere pasivă întreprinse de factori din cadrul MTID, împreună cu alte persoane care desfășoară activități de antreprenoriat, pentru a determina unii agenți să renunțe la contracte de subantrepriză contra unor procente din valoarea contractului care urma să fie executat. În cazul ministrului era vorba de 5%, iar în cazul Agenției de Stat a Drumurilor (ASD) – 1%. Alt capăt de acuzare se referă la abuz în serviciu în legătură cu construcția unui drum din raionul Ungheni de către un agent economic care era afiliat sau apropiat persoanei publice”, a subliniat Morari.
Al treilea capăt de acuzare se referă la extragerea ilegală a resurselor minerale, la care a făcut referire Mihai Ghimpu, dar și Iurie Chirinciuc în momentul reținerii.
„Persoanelor reținute li s-a înaintat acuzația pentru complicitate în săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă. E vorba doar de un capat de acuzare. Pe restul capetelor de acuzare nu suntem încă gata pentru a înainta învinuirea. Nu am administrat suficiente probe. Urmează alte acțiuni de urmărire penală. Înregistrarea pe care o facem publică e discuția dintre un declarant și ministrul Transporturilor. Ministrul îi transmite declarantului două numere de telefoane ale reprezentantului unui agent economic. Agentul economic urma să cedeze anumite lucrări din contractul de subantrepriză. Ulterior, este discuția între declarant și doi reprezentanți ai agentului economic. Acolo se aude procentul care ar fi urmat să fie încasat de conducerea ministerului și conducerea ASD”, a explicat șeful Procuraturii Anticorupție.
Sursa citată a explicat de ce tocmai acum procurorii au decis să rețină acești factori de decizie. „Documentăm acest caz de mai mult timp. De ce am acționat acum? S-a constatat, în rezultatul perchezițiilor de ieri, că tehnica specială care a fost instalată (Viorel Morari nu a precizat dacă tehnica specială a fost instalată acasă sau la MTID) a fost sustrasă. Procuratura Anticorupție se va expune și asupra sustragerii tehnicii speciale de către persoane neautorizate”, a mai adăugat sursa citată.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”