VIDEO // Procuratura Anticorupție solicită revenirea în AREST preventiv a lui Vladimir Andronachi: Șefa PA oferă detalii despre încălcările admise de acesta în arest la domiciliu, dar și despre cauza penală în care riscă 25 de ani de închisoare
Angajații Procuraturii Anticorupție (PA) au solicitat miercuri instanței să dicteze revenirea în arest preventiv a lui Vladimir Andronachi, după ce acesta a încălcat obligațiile pe care le avea în timp ce se află în arest la domiciliu.
Șefa PA, Veronica Dragalin, a anunțat astăzi, într-un briefing de presă, că Andronachi a blocat, la finele săptămânii trecute, semnalul de la brățara de monitorizare agățată de picior în timpul arestului la domiciliu și a refuzat să răspundă la apelurile oamenilor legii, deși este obligat s-o facă.
Procurorii anticorupție consideră „absolut necesară” schimbarea măsurii de arest preventiv pe numele lui Andronachi, învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul care se referă la frauda bancară.
Veronica Dragalin a afirmat că, deși cauza penală pe numele lui Vladimir Andronachi și al complicelui acestuia Anatoli Blonschi a fost expediată pe 10 martie curent în instanță, până acum nu a avut loc nicio ședință de judecată. Primul judecător căreia i-a fost repartizată cauza a plecat în concediu, iar săptămâna trecută a demisionat. Această cauză a ajuns pe mâinile altui judecător, iar prima ședință de judecată ar urma să aibă loc abia pe 16 mai curent.
În cadrul briefingului susținut astăzi, procurorul-șef Anticorupție a oferit detalii despre cauza în care sunt învinuiți Vladimir Andronachi și Anatoli Blonschi, dar și soția lui Andronachi, Nadejda, avocata acestora Carolina Andriuță, precum și Sergiu Gușan. Cauza pe numele celor trei a fost expediată în judecată în aprilie 2022.
Potrivit Veronicăi Dragalin, în perioada lunilor octombrie – noiembrie 2014, aceștia au întreprins acțiuni concertate și au sustras fonduri din Banca de Economii în interesul lor, care au fost acoperite prin garanții de stat. Statul a fost prejudiciat în acest caz cu 26 de milioane de lei.
Mai exact, după ce statul a decis să acorde garanții pentru cele trei bănci implicate în jaful bancar, Banca de Economii a Moldovei a semnat un contract cu „Universal Proiect” SRL, administrată de Sergiu Gușan, privind acordarea a 32 de milioane de lei pentru reconstrucția și restaurarea unui bun imobil pe strada București nr.62.
Ulterior, banii au fost convertiți în euro și dolari, au fost transferați într-o bancă din Letonia, iar ulterior – spălați prin conturi din Belize, Marea Britanie și Cipru, ulterior ajungând pe conturile unor firme beneficiarii cărora erau Vladimir Andronachi, soția acestuia și Vladimir Plahotniuc.
Șefa PA a arătat că o parte din această sumă a fost cheltuită pentru procurarea avionului personal al lui Plahotniuc, sute de mii de euro s-au întors în R. Moldova pe conturile soților Andronachi, cu alți bani au fost achitate studiile de la Cambridge ale fiicei unui demnitar care făcea parte din organizația criminală condusă de Plahotniuc sau plătite cumpărăturile de lux de la Londra ale soției aceluiași demnitar.
Menționăm că Anatoli Blonschi, cercetat penal pentru spălare de bani, este anunțat în căutare, iar Vladimir Andronachi, căruia i se incriminează săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, riscă până la 25 de ani de închisoare.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul