VIDEO // PRIMUL film lansat de studioul redeschis „Telefilm-Chișinău”. Mircea Surdu: „Asistăm la un act istoric”
Studioul „Telefilm-Chișinău” din cadrul Companiei „Teleradio Moldova”, a prezentat, ieri-seară, primul film documentar realizat după redeschiderea recentă a acestuia, care a făcut o pauză de câteva zeci de ani.
Filmul „Slovenia mea, cu Ala Adamia”, realizat de Mircea Surdu, directorul studioului, Leonid Melnic și Eugeniu Popovici, a fost prezentat publicului la Cinematograful „Patria” din centrul Chișinăului, iar la premieră a fost prezentă și eroina documentarului - Ala Adamia, o femeie născută în R. Moldova, Ala Boguță, care locuiește de opt ani în Slovenia, fiind căsătorită de 12 ani cu un diplomat din acest stat.
Spectatorii au avut ocazia să cunoască, prin ochii Alei Adamia, viața oamenilor din Slovenia, țară membră a UE, cum trăiesc, ce principii au, din ce își câștigă existența, dar și ce cunosc ei despre R. Moldova, stat pe care l-au descoperit într-un spectacol după cartea Lilianei Corobca, „Kinderland”, ca fiind foarte afectat de migrație, stat în care „copiii cresc fără părinți”.
„Am așteptat o viață momentul acesta ca să le zic mulțumesc părinților mei”, a spus la finalul proiecției Ala Adamia. „Fără ea, nu am fi descoperit oamenii pe care i-am întâlnit. Am rămas surprinși că toți au vrut să promoveze țara lor, Slovenia”, a adăugat Leonid Melnic.
„Asistăm în această seară la un act istoric, din punctul meu de vedere, la deschiderea oficială a ceea ce a fost „Telefilm-Chișinău”, pentru că era imposibil să nu redeschidem studioul care a creat peste 400 de filme documentare și artistice”, a declarat directorul „Telefilm-Chișinău”, Mircea Surdu.
Prezent la proiecția filmului, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret și sport, Vladimir Hotineanu, a spus că generația din care face parte ține minte cum, înainte de rularea filmelor la cinematograf, era prezentată mai întâi o retrospectivă despre evenimentele din republică și din lume realizate de studioul „Telefilm-Chișinău”, cel care a lansat și „Luceafărul” lui Emil Loteanu.
Hotineanu și-a exprimat speranța că pe postul „Moldova 2” nu vor fi prezentate doar materialele din arhiva „Teleradio Moldova”, dar și realizările noi ale studioului relansat „Telefilm-Chișinău”.
Șeful Delegației UE în R. Moldova, Petter Michalko, a subliniat sprijinul pe care UE l-a acordat pentru redeschiderea „Telefilm-Chișinău”, arătându-se convins că filmele documentare fac parte din patrimoniul cultural al fiecărui stat și sunt importante pentru memoria cetățenilor R. Moldova.
„Mă bucur să începem seria filmelor despre țările UE care au depășit perioada de tranziție, au prosperat și cetățenii au ajuns să aibă o viață mai bună. Implementarea reformelor de astăzi din R. Moldova are șansa să ridice nivelul de trai al cetățenilor de aici la cel din statele europene”, a afirmat diplomatul european.
Amintim că echipa „Telefilm-Chișinău” planifică să realizeze în acest an zece filme documentare, cel puțin șase dintre care vor fi finanțate de UE și Consiliul Europei în cadrul proiectului „Promovarea libertății și pluralismului mass-media în Republica Moldova”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania