VIDEO // Prima garnitură de tren cu PĂCURĂ gratuită din România a ajuns la Chișinău. Ambasadorul Daniel Ioniță: „Păcura are ca destinație termocentralele din R. Moldova și va asigura energie electrică - 5 000 de tone, adică 3,5 milioane de euro”
Prima garnitură de tren încărcată cu 1 250 de tone de păcură din cele 5 000 de tone donate R. Moldova de către România a ajuns astăzi la Chișinău.
Păcura va fi distribuită termocentralelor din R. Moldova și va fi folosită pentru producerea de energie electrică, asigurând, astfel, independența energetică a republicii în actuala situație de criză.
Georgian Pop, președintele Administrație Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din cadrul Guvernului României, a declarat astăzi, la ceremonia de predare-primire a ajutorului românesc, că aceasta este prima garnitură din cele cinci care urmează să ajungă la Chișinău în scurt timp.
Totodată, Georgian Pop a anunțat că o cantitate de combustibil de 130 de tone de motorină și 131 de tone de benzină, la fel ajutor gratuit din partea României, se află deja în depozitele „Petrom” din R. Moldova.
„Momentele de criză sunt momentele în care se probează solidaritatea și sprijinul dintre state. Vă asigur, doamnă prim-ministru, că aveți în noi un prieten adevărat, aveți un partener strategic și prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”, și-a încheiat discursul președintele Administrație Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din cadrul Guvernului României.
Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a amintit că, în decembrie 2021, a participat pe același peron, la relansarea cursei de tren Chișinău-București, sub acordurile piesei „Trenulețul” a Zdob și Zdub și Fraților Advahov.
„Iată că astăzi trenul a schimbat ruta, de la București la Chișinău, încărcat cu o cantitate importantă de combustibil care, sunt convins, va contribui la asigurarea securității energetice a R. Moldova. Păcura respectivă are ca destinație termocentralele din R. Moldova și va asigura energie electrică, dacă va fi nevoie să fie utilizată. Cele 5 000 de tone de păcură poate nu înseamnă foarte mult pentru unii dintre Dvs. Dați-mi voie să traduc în cifre: 5 000 de tone, adică 5 000 000 000 de kilograme, adică 3,5 milioane de euro. Este un ajutor din partea Guvernului României, care a venit către Dvs., cetățenii R. Moldova care sunteți principalii beneficiari ai acestui ajutor, grație sprijinului acordat de UE, prin Mecanismul de protecție civilă”, a declarat Ambasadorul Ioniță.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a ținut să puncteze că R. Moldova a trimis solicitarea la București pentru acordarea de combustibil pe 4 martie curent, iar Guvernul României a aprobat decizia pe 6 martie. Șefa Guvernului a mulțumit întregului Cabinet de miniștri de la București condus de premierul Nicolae Ciucă pentru un nou ajutor oferit R. Moldova în aceste „timpuri dificile”.
„Prietenul la nevoie se cunoaște. Regiunea geografică și timpurile complicate pe care le trăim presupun provocări majore pentru R. Moldova. În aceste timpuri complicate, reacția generoasă, rapidă și directă a României demonstrează că țara vecină este mai mult decât un adevărat prieten pentru Republica Moldova. Ne confruntăm cu o criză de refugiați la care nu s-a așteptat nimeni. În R. Moldova au intrat din Ucraina peste 370 de mii de refugiați. Circa 100 de mii au ales să rămână pe teritoriul republicii noastre. Am găsit soluții rapide pentru ca acești oameni care fug din calea războiului să poată intra pe teritoriul R. Moldova, dar nu ne-am fi descurcat cu un flux atât de mare de unii singuri. România ne este alături, ne ajută ca cei care-și doresc să meargă mai departe în țările UE să poată traversa R. Moldova repede. Avem și autocarele directe care merg direct de la frontieră până în România. Chiar de pe această platformă pleacă trenul Chișinău-Iași, care ajută să ducem refugiații în țările UE”, a afirmat prim-ministra de la Chișinău.
Natalia Gavrilița a adăugat că toată cantitatea de combustibil oferită gratuit de către România va ajuta autoritățile de la Chișinău să asigure activitatea organelor de drept, dar și securitatea energetică a R. Moldova.
Prezent la aceeași ceremonie, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mazeiks, a remarcat efortul cetățenilor R. Moldova care „au primit cu brațele deschise” refugiații ucraineni care au nevoie acum de acoperiș și hrană.
De asemenea, oficialul european a ținut să remarce că „ajutorul României reprezintă 45% din tot suportul oferit până în prezent de către statele UE”, un suport „remarcabil” menit să ajute R. Moldova să gestioneze eficient criza refugiaților și pe cea energetică.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”