VIDEO // Președintele SENATULUI României, despre declarațiile de Unire: „Aceste hotărâri au DARUL să dea SEMNALE PUTERNICE liderilor politici”. Ce trebuie să URMEZE, în viziunea lui Tăriceanu
Președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, spune că se bucură de faptul că românii de pe ambele maluri ale Prutului vor să fie înfăptuită Unirea, iar declarațiile semnate de peste 100 de localități din R. Moldova „au darul să dea niște semnale puternice liderilor politici”.
„Acțiunile care se întreprind în Moldova și pe mine mă bucură, pentru că și noi împărtășim același deziderat de reunificare. Mă refer atât la românii din România, cât și românii din Basarabia. Aceste hotărâri la nivelul administrației publice locale (Declarațiile simbolice de Unire semnate de peste 100 de localități din R. Moldova n.r.) au darul să dea niște semnale puternice liderilor politici”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Oficialul a spus ce s-ar putea întâmpla mai departe. „Cred că la un moment dat o să se ajungă la o certă masă critică, care va determina luarea unei decizii. Dar această decizie nu poate să fie luată de România. Decizia de Unire trebuie luată de Basarabia. Locul unde trebuie luată această decizie este Parlamentul moldovenesc. Această decizie va avea greutate juridică. Până acum sunt niște acte de manifestare și voință politică”, a punctat președintele Senatului.
Sursa citată a amintit că în 1918 Sfatul Țării de la Chișinău a procedat întocmai.
„Cum s-a făcut unirea Basarabiei cu România în 1918? Pe scurt vreau să punctez care au fost elementele principale. Odată cu destrămarea Imperiului Țarist, toate națiunile care fusese alipite cu forța acestui imperiu s-au folosit de dreptul la autodeterminare. Așa a făcut și Basarabia. Sfatul Țării din Basarabia a proclamat mai întâi republica independentă și după trei zile a decis alipirea la România. Deci, alipirea Basarabiei la România nu a fost o decizie luată la masa negocierilor de marile puteri”, a conchis Tăriceanu.
Şi ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, apreciază declaraţiile de Unire semnate în R. Moldova, dar şi în România. El crede că acţiunile de reunificare arată voinţa poporului şi nu pot fi ignorate, chiar dacă nu au nicio valoare juridică.
„Există o diferenţă de viziune între preşedintele Dodon, care este mai degrabă preocupat de orientarea R. Moldova spre spaţiul estic şi de majoritatea guvernamentală şi de majoritatea parlamentară, care susţin ideea drumului european al R. Moldova, idee în care România contribuie foarte substanţial”, a adăugat Meleşcanu.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski