VIDEO // Premierul Recean, întrevedere cu FERMIERII: „Blocarea drumurilor și vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului. Noi am ajutat producătorii de cereale și vom încerca să identificăm mai multe resurse”
„Blocarea drumurilor și vămilor nu ajută la nimic. Din contra, provocați costuri și mai mari pentru agenții economici, care plătesc taxe. Anume din aceste taxe sunt plătite subvențiile și ajutoarele, inclusiv în agricultură. Asta nu ajută cetățenii, rutele regulate de cetățeni sau oamenii care fac naveta și trebuie să parcurgă sute de km în plus ca să traverseze granița de stat. Noi am ajutat producătorii de cereale și vom continua să identificăm mai multe resurse”, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei discuții cu fermierii protestatari.
În cadrul întrevederii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Recean a reiterat că „blocarea drumurilor și vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului pentru agricultură”.
„Vicepremierul Vladimir Bolea a anticipat necesitățile agricultorilor și noi până la urmă am suplimentat bugetul cu 400 de milioane de lei. Dacă vorbim de acest protest, vă rog să vă amintiți că vicepremierul Bolea a solicitat în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale alocare suplimentară a 50 milioane de lei, pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei. Iar după aceasta dumneavoastră ați decis să ieșiți la protest”, a menționat premierul.
Prim-ministrul i-a informat pe fermieri că Guvernul are obligația să aibă grijă nu doar de agricultori.
„Suntem o republică mică, cu oameni diferiți – agricultori, medici, pensionari, învățători. Toți suntem o familie. Unii dintre dumneavoastră nu vor să audă acest lucru. Guvernul are obligația să aibă grijă de absolut toate aceste categorii. Noi acum cu toții trecem printr-o perioadă destul de dificilă. Împreună trebuie să facem față acestei perioade dificile. Vreau să mulțumesc agricultorilor care muncesc foarte mult, muncesc cu sârguință, sunt din cei care reușesc să aibă afaceri profitabile și să plătească impozite. Celelalte companii tot așa plătesc impozite și din aceste impozite se plătesc, inclusiv, subvențiile din domeniul agricol”, a punctat Recean.
Oficialul a promis fermierilor că Guvernul încearcă să identifice resurse suplimentare pentru agricultură.
„Am făcut acest lucru pe parcursul anului trecut, am început să facem acest lucru și la începutul acestui an. Vicepremierul Bolea, în februarie anul trecut, a propus creșterea fondului de subvenționare și alocarea mai multor resurse pentru agricultură. Vicepremierul Bolea s-a întâlnit cu fiecare ministru în parte, a fost la Ministerul Finanțelor și la Comisia Europeană. A vorbit despre prioritățile agricultorilor, inclusiv ale producătorilor de cereale. Agricultura este foarte importantă pentru republica noastră, dar noi avem obligația să fim alături de toate celelalte sectoare pentru că absolut toți sunt ai noștri”, a conchis Recean.
Fermierii protestatari nu s-au arătat mulțumiți de promisiunile vagi ale premierului Recean. Aceștia insistă să fie ajutați cu 400 de milioane de lei.
„Dacă noi azi nu primim un suport din partea statului, atunci ne pierdem. Toți agricultorii au pierdut câte 4 000 de lei la categoria a II-a de cereale. Astfel, propunem ca noi, agricultorii, să ne asumăm jumătate din pierderi - câte 2 000 de lei per hectar. Porumb - 480 de mii de hectare și floarea-soarelui - 389 000 de hectare. Dar 50% să-și asume Guvernul. Noi propunem să luăm acum bani din Fondul de subvenționare pentru 2024. Banii să fie debursați acum, într-o săptămână. Acum avem nevoie de bani. Propunem ca 200 de milioane de lei să fie alocați acum. Și încă 200 de milioane…Guvernul să ia un credit cu 5%, iar banii să îi aloce agricultorilor. Și așa putem să scoatem presiunea și pornim circuitul economic. Asta e posibil”, a formulat doleanțele fermierilor un participant la discuții.
Premierul Recean și fermierii au convenit să mai aibă o întrevedere marți, 20 februarie, de la ora 10. 00.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2