VIDEO // Premierul Maia Sandu le face o propunere socialiștilor pentru a NU demite Guvernul: „Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția”
Prim-ministrul Maia Sandu a lansat astăzi o propunere către partenerii de coaliție, pentru ca socialiștii să nu demită Guvernul.
Mai exact, Maia Sandu îndeamnă socialiștii să-și retragă moțiunea de cenzură depusă în Parlament, iar legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 6 noiembrie curent (care oferă dreptul premierului de a preselecta candidații la funcția de procuror general - n.r.) să intre în vigoare și să fie transmisă spre expertizare Comisiei de la Veneția.
„Suntem acum în impas politic. Pentru continuarea reformelor începute de Guvern, credem că este important ca actualul Cabinet de miniștri să rămână în funcție. Dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară și acest Guvern sunt adevărate, vin cu o propunere de a ieși din acest impas. După intrarea în vigoare a legii, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților, și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi. Astfel, Guvernul își va putea continua activitatea”, a propus Maia Sandu.
Premierul Maia Sandu a declarat că are „datoria în fața oamenilor” să se asigure că următorul procuror desemnat de CSP va fi independent în acțiunile sale și nu va răspunde comenzilor politice: „Chiar dacă prim-ministrul va preselecta candidații, decizia finală aparține CSP și șefului statului”.
De asemenea, șefa Guvernului spune că implicarea Executivului în procesul de preselectare a candidaților la funcția de procuror general este „necesară” în situația în care ne aflăm, iar asemenea practici ar exista și în Suedia, Austria, România, Danemarca, Serbia etc.
„Schemele deconspirate de miniștrii din Guvernul pe care îl conduc trebuie stopate, iar cei responsabili - pedepsiți. Asta se poate face doar cu un procuror general profesionist, în care să aibă încredere toți cetățenii”, a continuat Maia Sandu.
Premierului i se pare ciudat că socialiștii nu sunt de acord de această dată, deși mecanismul de preselectare a candidaților la funcția de procuror general de către premier este similar cu cel aprobat în septembrie curent, inclusiv cu votul socialiștilor, care oferea această responsabilitate Ministerului Justiției.
„R. Moldova are nevoie de justiție funcțională. Din păcate, nu toți politicienii din R. Moldova își doresc această justiție funcțională, adevărată, în care cetățenii să aibă încredere”, a mai spus Maia Sandu, adăugând că este decisă să lupte pentru numirea unui procuror general integru.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md