VIDEO // Premierul Maia Sandu anunță că grupuri de interese din rândul judecătorilor intenționează să BLOCHEZE activitatea CSM și să torpileze reforma anunțată de Guvern: „În această luptă, voi fi de partea cetățenilor”
Premierul Maia Sandu susține că evenimentele din ultimele zile care au loc în sistemul judecătoresc sunt „grave și simptomatice”, iar decizia de a convoca pentru vineri, 27 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor, a fost luată netransparent și în interesul unor grupuri de magistrați.
Într-un briefing susținut astăzi la Guvern, Maia Sandu a acuzat inițiatorii Adunării că ar intenționa să blocheze activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și, drept urmare, și reforma anunțată de Guvern în domeniul justiției.
„Este salutar faptul că judecătorii au început să discute între ei și să dorească schimbări în justiție, însă modul în care a fost convocată adunarea de mâine a judecătorilor ne aduce aminte de practicile odioase din ultimii trei-patru ani. Lipsa de transparență, dirijarea din umbră, decizii judecătorești emise cu viteza luminii. Aceste acțiuni coordonate par să aibă un singur scop – blocarea activității CSM-ului. Nu mă alarmează intenția voastră de a schimba componența CSM, atât timp cât în CSM se vor regăsi oameni onești care să susțină reformele și CSM-ul să fie funcțional. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și respectiv de a bloca reformele. Reformele în justiție vor continua, indiferent de eforturile unora de a le zădărnici. Suntem deschiși să discutăm și să îmbunătățim proiectele propuse de noi conform bunelor practici internaționale. Pentru aceasta Ministerul Justiției a demarat consultări publice”, a punctat prim-ministrul.
Premierul Maia Sandu i-a îndemnat pe judecători „să aibă grijă ce vor face mâine”, fiindcă toți vor fi cu ochii pe ei și și-a exprimat încrederea că judecătorii au capacitatea „de a se curăți de neghină”, pentru a restabili încrederea societății în justiție.
Maia Sandu a amintit cazul mamei cu patru copii care a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru furtul unui sac de cartofi, dar și despre casele și mașinile de lux ale copiilor de judecători de până la 25 de ani, exprimându-și îngrijorarea că funcția de magistrat riscă să fie transmisă „ereditar, ca un titlu nobiliar” în R. Moldova.
„În același timp, am văzut cum persoane implicate în furtul miliardului intră și ies din sala de judecată cu zâmbetul pe buze și ce e mai grav – liberi. Justiția de care avem nevoie noi cetățenii este acea justiție în care hoții stau la închisoare. În care oamenii cu palate și conturi de milioane căpătate din nedreptate și tragedia altora sunt pedepsiți. În care copiii și tinerii acestei țări vor avea ca modele de urmat nu bandiți cu mașini de lux, nu funcționari corupți plini de bani făcuți ușor, nu îmbogățirea din contul durerii vecinului. Nu acesta trebuie să fie modelul pe care îl arătăm copiilor noștri”, a spus Maia Sandu.
Prim-ministrul a adăugat că eforturile din ultimele trei luni în domeniul justiției dau roade, exemplificând prin faptul că președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, „un judecător controversat”, a rămas fără imunitate, iar „unii au fost deranjați”, fiind vorba în mod special de „câteva găști” din rândul judecătorilor care au avut în ultimii ani sprijin politic pentru nelegiuiri și astăzi „au de pierdut”.
„A venit momentul să arătăm că putem fi solidari. Că putem fi uniți contra hoției nepedepsite. Că nu iertăm și nu uităm crimele din trecut. (...) Justiția actuală a tolerat furtul miliardului. Justiția a tolerat și chiar a fost un element-cheie în spălarea de miliarde prin sistemul nostru bancar, conoscută în toată lumea ca laundromat. Justiția și-a bătut joc de votul alegătorilor de la alegerile din Chișinău. Justiția actuală încă tolerează în sânul ei oameni care trebuie să ajungă pe mâinile ei. Asta trebuie să se schimbe. Și deja începe să se schimbe. Lupta e departe de a fi câștigată, dar una vă promit - în această luptă pentru justiție eu voi fi mereu de partea cetățenilor și a interesului public”, a afirmat Sandu, adăugând că de succesul reformei în justiție, care este una crucială, va depinde viitorul R. Moldova.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”