VIDEO // Premierul Filip, RECUNOSCĂTOR României pentru tot: „Este un mod prin care a ales Guvernul să sărbătorească Centenarul Unirii”
R. Moldova caută să nu mai fie dependentă de gazul rusesc și mizează pe România pentru asta. Primul pas a fost făcut: „Transgaz” a câștigat licitația de privatizare a „Vestmoldtransgaz”, compania care administrează gazoductul Iași-Ungheni. E vorba de „Unire” simbolică a sistemelor energetice în anul Centenarului, consideră premierul Pavel Filip, într-un interviu acordat pentru cotidianul Libertatea.
Potrivit premierului, faptul că au început să vină investițiile în R. Moldova, inclusiv Banca Transilvania sau privatizarea „Vestmoldtransgaz”, denotă că lucrurile se mișcă în direcția bună.
„Investițiile niciodată nu sunt suficiente și întotdeauna există loc pentru mai bine. Vorbeați despre Banca Transilvania. A fost un lucru foarte important pentru noi, deoarece, R. Moldova a trecut printr-o criză economică, care a trecut în criză politică. Detonatorul acelei crize a fost frauda bancară, acel furt al miliardului. A fost destabilizat sistemul bancar și oamenii și-au pierdut încrederea. Și semnarea contractului de privatizare a „Vestmoldtransgazului” este un lucru important, pentru că reprezintă realizarea unei alte ambiții de asigurare a securității energetice a R. Moldova. Pe de altă parte, este un mod prin care a ales Guvernul să sărbătorească Centenarul Unirii. Dincolo de declarațiile populiste ale multor politicieni, noi am venit cu un lucru absolut concret, unirea sistemelor energetice dintre cele două țări”, a precizat Filip.
Oficialul a ținut să puncteze că în acea perioadă de criză România a fost cea care a întins o mână salvatoare R. Moldova. „România este alături de R. Moldova. Eu nu o să uit niciodată începutul anului 2016, când R. Moldova avea blocate finanțările din exterior, nu avea acord cu FMI. Unica țară care ne-a întins atunci o mână de ajutor a fost România. E vorba de acel împrumut de 150 de milioane de euro. Așteptăm cu nerăbdare ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și sunt sigur, așa cum am discutat și cu premierul Viorica Dăncilă și cu președintele Klaus Iohannis, să ne propunem niște obiective care pot fi realizate pentru o apropiere a R. Moldova de UE”.
Actualmente, potrivit lui Pavel Filip, R. Moldova e mai puțin dependentă de ajutoarele venite din exterior. „Ajutoarele pe care le primim sunt binevenite, dar Guvernul nu contează doar pe ajutoare și împrumuturile din exterior. De aceea, agenda de reforme, care este una foarte largă și destul de intensă, a scos în evidență câteva dimensiuni foarte importante. Sunt rezultate, chiar dacă am fost într-o criză profundă. Am asigurat o creștere economică de 4% în 2016 și de 5% în 2017. Rezultatele pe care le vedem anul acesta sunt îmbucurătoare și ne fac să fim optimiști că, în curând, vom fi mai puțin dependenți de ajutoarele din exterior. Dar, desigur că și în continuare R. Moldova va conta pe împrumuturi, așa cum o face fiecare țară”, a adăugat prim-ministrul.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski