VIDEO // Poroșenko nu a avut nevoie de TRANSLATOR în cadrul conferinței comune cu Filip, chiar dacă ultimul a vorbit în limba ROMÂNĂ
Premierul Pavel Filip, care întreprinde o vizită oficială astăzi în Ucraina, a susținut o conferință de presă alături de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Cei doi au pus la punct mai multe subiecte de pe agenda comună a celor două state, iar șeful statului ucrainean nici nu a avut nevoie de translator în cadrul discuțiilor cu Pavel Filip, chiar dacă ultimul a vorbit în limba română.
Premierului Filip a menționat că s-a convins o dată în plus că Poroșenko „păstrează cele mai calde sentimente față de Moldova”. „Am trasat noi perspective pentru dezvoltarea cooperării între cele două țări în diverse domenii. M-am convins că președintele Poroșenko păstrează cele mai calde sentimente față de Moldova, unde a locuit o anumită perioadă alături de părinți și unde mers la școală. Am reconfirmat interesul reciproc de a întări relațiile dintre Moldova și Ucraina în domeniile comercial-economic, precum și cel cultural-umanitar. Am mai convenit să finalizăm demarcarea frontierei de stat și reglementarea drepturilor de proprietate”, a menționat Filip.
De asemenea, cei doi oficiali au convenit să dezvolte interacțiunea la frontieră și de a dezvolta cooperarea transfrontalieră, inclusiv în cadrul euroregiunilor: „Este vorba de a crea condițiile necesare pentru exploatarea complexului hidroenergetic ucrainean de pe Nistru și protecția ecosistemului acestui fluviu. Este în interesul nostru comun să acționăm strategic în planificarea proiectelor energetice. În acest context, a fost reiterat interesul reciproc în utilizarea rațională a resurselor de apă în vederea evitării unui posibil dezastru ecologic în bazinul râului Nistru”.
Atât Poroșenko, cât și Filip s-au referit la faptul că e nevoie de modernizat frontiera comună conform standardelor europene, inclusiv prin creșterea numărului punctelor de control comune.
„Vom eficientiza controlul comun la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoie, dar și Giurgiulești – Reni. Am discutat și despre deschiderea podului Unguri – Bronița pentru circulația autoturismelor și transportului de pasageri”, a subliniat premierul.
Nu în ultimul rând, Poroșenko a menționat că susține eforturile R. Moldova de a soluționa conflictul transnistrean în cadrul formatului 5+2. „Noi ne dorim identificarea unei soluții cuprinzătoare și durabile, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, cu oferirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană. Mulțumesc pentru suportul acordat de Ucraina în acest format. Este important ca Moldova și Ucraina să fie partenere în respectarea dreptului internațional în regiune. Solidaritatea regională, mai ales între vecini, este esențială pentru a face față sfidărilor emergente din regiune”, a afirmat Pavel Filip.
În același context, contrar declarațiilor președintelui Igor Dodon, care a spus că peninsula Crimeea este a Federației Ruse, premierul Filip i-a transmis lui Poroșenko că R. Moldova respectă suveranitatea și integritatea Ucrainei.
De menționat că în cadrul întrevederilor oficiale avute în Ucraina, Pavel Filip a vorbit doar în limba română, iar oficialitățile de la Kiev în limba ucraineană. Anterior, oficialii celor două tări foloseau limba rusă pentru a evita implicarea translatorilor.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani