VIDEO // Plicurile pline cu bani, care urmau a fi împărțite locuitorilor din raionul Sângerei după votul de duminică, confiscate de Poliție: Liste cu nume, dar și cu opțiunile electorale contabilizate
Polițiștii și procurorii au descins miercuri, 23 octombrie, în raionul Sângerei de unde au ridicat plicuri pline cu bani, repartizate pe fiecare dintre cele 19 localități ale raionului, reprezentând remunerări pentru persoanele care au executat comanda grupării criminale Șor, dirijată de la Moscova, și au votat la referendumul și alegerile prezidențiale de duminică așa cum li s-a cerut.
Alături de bani erau și listele cu numele persoanelor la care urma să ajungă banii.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, chestorul Viorel Cernăuțeanu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că în total au fost ridicați 175 de mii de lei, iar coordonatorul schemei, un ins de 43 de ani, a fost reținut.
O altă persoană a acceptat să colaboreze cu ancheta și a oferit date relevante oamenilor legii.
Până au ajuns polițiștii la Sângerei, 36 de persoane primiseră deja banii pentru votul oferit duminică.
„Persoana cu rolul de coordonator pentru tot raionul avea plicurile pregătite pentru toate cele 19 localități. Au reușit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane, urmând ca încă peste 300 de persoane să beneficieze de aceste sume de bani”, a detaliat chestorul Cernăuțeanu.
În afară de bani și liste cu numele beneficiarilor, oamenii legii au ridicat foițe pe care erau notate voturile oferite concurenților electorali și opțiunile de la referendum din unele localități, materiale promoționale pentru blocul „Pobeda” și pliante cu imaginea condamnatului fugar Ilan Șor.
Interceptări făcute publice de Poliția Națională:
-Eu mă tem cu banii aceștia să dorm în casă.
-Ce bani?
-Toți.
-Toți?
-Toți, toți, zarplata (salariul - n.r.) și eu mă tem, Ghiță, iaca eu i-am spus amu, numai eu știu în câte i-am ascuns. Și Liza, și Vitea o zis: tanti Veronica, fă cum știți, duceți-vă neata și duceți-i. Că pe dânșii tot îi paște, că ei din pridnestrovia au venit, acum din Găgăuzia de acolo.
-Și cât?
-Ghiță, prin telefon nu pot să spun. Mulți, mulți. Cum scapi, vii și ne ducem șu ducem banii.
**********
-Alo.
-Tanea, vino până la mine.
-Oi, da nu pot amu.
-Dar când poți?
-Seara.
-Eu pe tine nu te-am văzut niciodată, dar tu ești lucrătoare la mine, dar eu pe tine niciodată, n-ai fost la mine.
-Am fost, și la adunare am fost.
- O dată ai fost și gata, mai în scurt, tu vii la mine.
-Bine, dar diseară.
- Până la ce oră lucrezi?
-Până la cinci.
-Bun.
-Hai, la revedere.
-Dar ia seama, când vii, să nu te vadă nimeni.
Chestorul Viorel Cernăuțeanu a îndemnat cetățenii să conștientizeze pericolul atragerii acestora în cadrul unei grupări criminale și să denunțe orice acțiune care îi poate inculpa.
„Vom interveni în cazul tuturor persoanelor care sunt cunoscute la momentul actual, termenul de prescripție ne va permite. Îndemn toate persoanele să conștientizeze riscurile și responsabilitățile pe care le au în acest proces și să conlucreze cu organele de drept pentru a curma acest proces de corupere... Banii pe care îi primesc ilegal nu le vor ajunge să plătească amenzile. În cazuri penale, vorbim de o amendă de până la 55 de mii de lei sau privarea de libertate de până la trei ani, iar în cauzele contravenționale – amenzi de până la 37 500 de lei”, a amintit șeful Poliției Naționale.
Amintim că oamenii legii din R. Moldova au documentat, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, peste 1,4 milioane de tranzacții în sumă de 39 de milioane de dolari din Federația Rusă în favoarea a peste 138 de mii de persoane prin intermediul platformei PSB Bank. Acestea ridicau bani și pentru alte două-trei persoane implicate în aceeași schemă, dar care nu aveau acces la PSB.
„Dacă astăzi avem persoane de contact cu PSB 138 de mii și noi vedem că această persoană nu primește un singur transfer, dar a avut două-trei echivalente pentru un al doilea sau al treilea membru al familiei, putem face un calcul să vedem care este nivelul doar prin intermediul PSB. Mare parte din persoanele documentate ieri din listele care urmau să primească bani nu erau incluse în acest sistem PSB. Ele mergeau după schema veche de corupere. După o analiză, cifra ar depăși-o cu siguranță pe cea anunțată de doamna președintă (Maia Sandu a anunțat o cifră de 300 000 de voturi cumpărate la scrutinul de duminică - n.r.)”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, adăugând că mai multe date vor fi prezentate la finalul investigațiilor.
În amintirea tatălui meu, Petru Bogatu
Victor Chiriliă // Parteneriatul Strategic între R. Moldova și România pentru integrarea europeană a republicii noastre împlinește 10 ani
Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”