VIDEO // Peste 100 de clădiri publice și rezidențiale din Chișinău vor beneficia de puncte termice individuale de ultimă generație pentru încălzire și prepararea apei calde
Facturi mai mici la încălzire, apă caldă livrată în siguranță și eficiență energetică. Peste 100 de clădiri publice și rezidențiale din Chișinău vor beneficia de servicii de termoficare mai calitative și eficiente energetic.
Mai exact, la subsolul clădirilor respective urmează a fi instalate 147 de puncte termice individuale, de ultimă generație, pentru încălzire și prepararea apei calde.
Lucrările sunt desfășurate în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, finanțat de Banca Mondială și implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii.
Odată cu instalarea punctelor termice individuale, administratorii blocurilor locative vor avea mai multă independență în conectarea și deconectarea clădirii în bloc, setarea unui grafic de temperaturi, în funcție de necesitatea clădirii, dar și în reglarea temperaturii.
Instalația dispune de senzori de temperatură, care oferă opțiuni de ajustare a consumului de energie termică, în funcție de temperatura de aerului exterior, ceea ce va oferi un nivel sporit de eficiență energetică și economie, scutindu-i astfel de grija reglării permanente a debitelor de agent termic.
Totodată, imobilele care în prezent nu dispun de apă caldă menajeră își vor putea restabili sistemul de livrare a apei calde urmare a instalării punctelor termice individuale, deoarece instalațiile sunt dotate cu schimbătoare de căldură atât pentru încălzire, cât și pentru apă caldă, oferind posibilitatea de prepararea a apei calde direct la subsolul clădirii, la temperatura necesară.
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”
R. Moldova REZISTĂ tentativelor Kremlinului de a crea haos. Aproape 43 la sută din energia consumată este de producție INTERNĂ, iar 57% provine din România
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”