13:30:06 31.03.2025
Stiri

VIDEO // Pavel Cebanu, cel mai „cel mai bun fotbalist moldovean din istorie”​, împlinește 70 de ani. Dacă s-ar fi născut în timpurile noastre, atunci ar fi avut șanse mari să joace la Barcelona sau Real Madrid

Actualitate 28.03.2025 16:47 Vizualizări1316
VIDEO // Pavel Cebanu, cel mai „cel mai bun fotbalist moldovean din istorie”​, împlinește 70 de ani. Dacă s-ar fi născut în timpurile noastre, atunci ar fi avut șanse mari să joace la Barcelona sau Real Madrid

Fost jucător legendar la Nistru Chișinău, cel mai bun fotbalist moldovean al secolului trecut conform Asociației de Istorie și Statistică a Fotbalului, președinte de onoare al Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu, împlinește astăzi vârsta de 70 de ani. Pavel Cebanu a lăsat o amprentă esențială asupra fotbalului moldovenesc în calitate de fotbalist și conducător. Dacă s-ar fi născut în zilele noastre, Pavel Cebanu ar fi avut șanse mari să joace la cele mai mari cluburi din Europa, inclusiv Barcelona sau Real Madrid. Cel puțin asta spun cei care au avut șansa să-l vadă la treabă pe Stadionul Republican.

Pavel Cebanu a făcut primii pași în fotbal în localitatea Reni (Ucraina), sub îndrumarea antrenorului Victor Belev, care îl convoca la diferite turnee pentru juniori și tineret, iar uneori și la echipa de seniori a clubului feroviar din oraș.

În 1972, la Chişinău, se juca un meci din cadrul Cupei Căilor Ferate: Chişinău – Odesa, cu participarea formaţiei Locomotiva Reni. La acest meci asista şi selecţionerul echipei Nistru Chişinău, Valentin Mirgorodschi. La echipa din Reni se evidenţia printr-o tehnică rafinată un tânăr jucător, care l-a impresionat pe tehnicianul formației fanion a Moldovei. După meci, selecţionerul chișinăuienilor s-a interesat de talentatul jucător în vârstă de doar 17 ani. Iar la scurt timp, Pavel se transferă cu studiile la Școala cu Profil Sportiv din Chişinău, de unde este convocat la selecționata elevilor din Republica Moldova, cu care pleacă la Kiev, la Spartakiada elevilor din URSS.



Antrenorul formației Nistru Chișinău, Serghei Şapoşnicov, îl invită în premieră la clubul Nistru, la formaţia de tineret-rezerve, condusă de tehnicianul Valentin Falomeev. La sfârşitul anului este desemnat printre cei mai buni 22 de juniori ai Moldovei.

Sezonul 1973 îl începe la echipa de tineret-rezerve a Nistrului. Pe 18 octombrie a debutat, la Așhabad, într-un meci de campionat cu echipa Stroitel din localitate, 0-1. Următorul sezon a jucat mai mult pentru formaţia de tineret-rezerve, pentru care a marcat 6 goluri. Primul gol pentru rezervele Nistrului l-a înscris la Voroșilovgrad, în partida Zarea – Nistru 3-4. Următoarea reușită a fost golul în poarta rezervelor cunoscutei echipe moscovite Spartak, terminat cu victoria moldovenilor, scor 2-0. A urmat ȚSKA Moscova, Ararat Erevan, Șahtior Donețk și Zenit Leningrad, după care este inclus în echipa de seniori.



La 19 ani debutează în Liga Superioară a fotbalului sovietic. La 31 mai 1974, în minutul 79, a intrat pe teren în locul lui Rudik Atamalyan în meciul cu ȚSKA Moscova. La finele campionatului a marcat şi primul său gol pentru echipa la care a jucat toată viața. S-a întâmplat în meciul din 6 noiembrie, pe Stadionul Republican, când Pavel Cebanu a înscris în poarta celor de la Dnepr Dnepropetrovsk, Ucraina.

Începând cu anul 1975, mijlocaşul Pavel Cebanu îşi consolidează locul său în “11”-le de bază al lotului din Chişinău. Numărul de goluri marcate creşte anual şi în 1980 ajunge la cifra de 12 reușite într-un singur sezon, ceea ce reprezintă un record personal.

În 1981 reușește să înscrie două duble consecutiv. Prima în poarta celor de la SKA Kiev, în victoria cu 5-1 (alte trei reușite au fost opera lui Iurie Koriukov). Cele două goluri înscrise din penalty, la un interval de 24 de minute, au adus victoria în meciul cu Zarea Voroșilovgrad, scor 2-0.

Anul 1982 a fost anul când Nistru, condusă în teren de căpitanul Pavel Cebanu, a reuşit promovarea în prima divizie valorică a fotbalului sovietic. Pentru eleganţa şi inteligenţa sa de pe terenul de fotbal, specialiştii şi fanii l-au supranumit ”Ze Maria” (după numele unui cunoscut fotbalist brazilian din acele timpuri).

Unul dintre cele mai memorabile meciuri din acel an a avut loc la Rostov pe Don. Formaţia locală SKA a primit replica fotbaliştilor de la Nistru. Gazdele au fost făcute şah-mat, iar jucătorul cu Nr.11 pe tricou, Pavel Cebanu, a marcat trei din cele patru goluri în poarta ruşilor.

Dar viaţa fotbalistică e scurtă. La 15 octombrie 1985 a susţinut ultimul joc în tricoul echipei care l-a lansat în fotbalul mare. Despărţirea a fost dureroasă, cu toate că meciul cu Pahtakor Tașkent a fost câştigat cu 1-0.

A jucat pentru formaţia Nistru 372 de meciuri în campionatul și Cupa URSS și a marcat 46 de goluri. Este pe locul 4 în topul fotbaliştilor cu cel mai mare număr de jocuri la Nistru şi pe locul 7 la numărul golurilor marcate în campionatul URSS, deși a jucat pe post de mijlocaș.

A fost titular la Nistru timp de 13 sezoane la rând şi împreună cu Gheorghe Tegleaţov sunt cei mai longevivi fotbalişti ai clubului fanion al fotbalului moldovenesc din secolul trecut. A fost căpitanul echipei în anii 1978-1980 și 1982.

De patru ori în cariera sa de fotbalist a fost desemnat de presa sportivă din Moldova cu titlul de ”cel mai bun fotbalist moldovean al anului” (1978, 1979, 1980 și 1982). În 2004 a fost desemnat ”cel mai bun fotbalist moldovean din istorie” de către Asociația de Istorie și Statistică a Fotbalului.

După ce și-a agățat ghetele în cui, a absolvit Şcoala Superioară de Antrenori de la Moscova. În 1990 își începe cariera de antrenor tot la Nistru (Zimbru) Chişinău.

La startul primului Campionat Naţional a preluat formaţia CSS Amocom. A debutat ca antrenor în Divizia Națională la 15 martie 1992, când Amocom a învins Constructorul Leova cu 2-0. Studenții au ocupat locul 5 în clasamentul primei ediții a campionatului Moldovei independente, fiind devansați doar de echipele care au jucat în campionatul URSS: Zimbru, Tiligul, Bugeac și Tighina. A mai antrenat formațiile Codru Lozova și Speranţa Nisporeni.

În sezonul 1993-1994 a fost invitat să antreneze în România, la Satul Mare. A stat pe banca tehnică a echipei Olimpia. Este primul antrenor din Republica Moldova care a antrenat o echipă românească.

În 1996 este desemnat Secretar General al FMF.

Iar în anul 1997 este ales Preşedinte al Federației Moldovenești de Fotbal. Pe durata mandatelor sale în fruntea sportului rege moldovenesc au fost construite o serie de edificii și infrastructură fotbalistică. A fost construit sediul FMF de la Chișinău, iar la Vadul lui Vodă a fost dat în exploatare Centrul de pregătire al selecţionatelor naţionale, o bază sportivă modernă, cu care se pot lăuda puține federaţii europene. În comuna Ciorescu a fost construită o sală polivalentă de ultimă generație dedicată fotbalului în sală – Futsal Arena FMF, unde joacă loturile naționale de futsal, se desfășoară campionatele naționale de futsal și chiar au fost desfășurate campionate naționale și internaționale de baschet, volei, badminton, gimnastică și a servit drept ring pentru sporturile de contact. În țară au fost instalate peste 450 de mini-terenuri de fotbal cu gazon artificial și mai multe terenuri cu suprafaţă artificială.

A fost membru al Comitetului UEFA pentru echipele de tineret U21 şi pentru dezvoltare tehnică. În 2007 a fost ales vicepreşedinte al Comitetului UEFA al Fotbalului şi membru al Comitetului FIFA al fotbalului.

Începând cu anul 2019 devine Președintele de Onoare al FMF.

Grație muncii depuse, Pavel Cebanu a fost apreciat înalt de conducătorii celor mai importante 2 structuri din fotbalul mondial, UEFA și FIFA. Celebrul fotbalist și președinte al UEFA, Michel Platini spunea despre omologul său moldovean că ar fi unul dintre cei mai apropiați prieteni.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea fotbalului din Moldova, Pavel Cebanu a fost decorat cu mai multe distincții de Stat: Gloria Muncii, Om Emerit, Ordinul de Onoare și Ordinul Republicii.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte