VIDEO // Opt camioane cu 55 de tone de produse alimentare și de primă necesitate, trimise de România în R. Moldova pentru a ne ajuta în gestionarea crizei refugiaților: „Ca de fiecare dată când ne este mai greu, frații noștri ne vin în ajutor”
România a trimis astăzi în R. Moldova opt camioane pline cu 55 de tone de produse alimentare și de primă necesitate destinate refugiaților ucraineni. Acesta este al doilea lot de ajutor umanitar venit de peste Prut, după ce acum două săptămâni la Chișinău au mai ajuns 17 tone de produse pentru a ajuta autoritățile noastre să facă față crizei refugiaților ucraineni.
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din Guvernului României, Adrian Dupu, care a însoțit lotul de ajutor umanitar împreună cu secretarul general al Departamentului, Nicolae Ivășchescu, a remarcat faptul că acest ajutor vine în ziua vizitei la Chișinău a președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă, fiind „o reconfirmare a sprijinului constant pe care România îl oferă R. Moldova”.
„Ceea ce fac România și R. Moldova în aceste zile pentru ucraineni este un simbol al civilizației și al omeniei. Am apreciat tot sprijinul și mobilizarea de care a dat dovadă R. Moldova pentru a veni în sprijinul acestor oameni care fug din calea războiului. Și noi avem un număr considerabil de refugiați în România, dar am văzut că este necesar să intervenim și să ușurăm povara pe care frații, prietenii, vecinii noștri o au din cauza acestei crize”, a declarat Adrian Dupu, amintind și despre asistența oferită de către București pentru a ne ajuta în criza pandemică și cea energetică.
Prezent la ceremonia de donare a lotului de ajutor umanitar, desfășurată la depozitul activat de Guvern în cadrul întreprinderii cooperatiste de comerț exterior Moldcoopindex a Moldcoop de la Vatra, suburbie a capitalei, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a mulțumit României pentru tot sprijinul oferit R. Moldova, inclusiv cel politic pentru reintegrarea europeană a republicii noastre.
„Ca de fiecare dată când ne este mai greu, frații noștri ne vin în ajutor. Proverbul spune că prietenii la nevoie se cunosc, frații – cu atât mai mult. Atât pe durata pandemiei, cât și în această criză a refugiaților, cauzată de acest măcel care se întâmplă în Ucraina, frații noștri de peste Prut ne ajută să-i putem ajuta, la rândul nostru, pe acei copii, acele femei, acei bătrâni care fug de urgia războiului. Suntem recunoscători Guvernului României, președintelui Klaus Iohannis, plătitorilor de impozite din România pentru că de fiecare dată ne-au venit în ajutor”, a afirmat vicespicherul.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a precizat că R. Moldova face față acum unei provocări fără precedent, pe teritoriul republicii noastre fiind în prezent în jur de 100 de mii de refugiați ucraineni, dintre care 90 de mii sunt cazați în familii.
„Moldovenii i-au primit cu brațele deschise pe cei care care fug de războiul din Ucraina. Este o presiune foarte mare pe autoritățile publice centrale și locale, pe organizațiile neguvernamentale, pe voluntari. Ne bucurăm de susținerea țărilor din UE și, în primul rând, de susținerea României, care, iată, a ajuns la Chișinău cu un lot de ajutoare umanitare foarte important pentru a putea să furnizăm cele necesare centrelor de plasament temporar pentru refugiați. Azi în R. Moldova sunt 96 de centre de plasament temporar pentru refugiați cu circa 8 000 de locuri disponibile pentru persoanele care au nevoie de adăpost. Trei mii de locuri dintre acestea sunt încă disponibile”, a informat ministrul Spătari.
Oficialul a amitit că autoritățile au decis marți să aloce peste 21,3 milioane de lei autorităților locale pentru ca acestea să poată procura lucrurile necesare pentru funcționarea centrelor de plasament temporar pentru refugiați.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”