VIDEO // Octavian Țâcu: „Blocul „ACUM” nu este Andrei Năstase și Maia Sandu. Sunt șapte oameni care au un CUVÂNT greu de spus”
Potențialul deputat Octavian Țâcu atrage atenția că Blocul „ACUM” „nu este Andrei Năstase și Maia Sandu, așa cum își închipuie unii”, iar o viitoare coaliție nu poate fi formată fără acordul și suportul celor șapte reprezentanți ai societății civile, prezenți pe lista blocului.
„Vreau să explic o chestiune de principiu, pe care le-am zis-o oamenilor în campanie: Blocul electoral „ACUM” nu este Andrei Năstase și Maia Sandu. Ei sunt liderii blocului, iar în interior sunt oameni cu un background consistent și care au un cuvânt greu de spus în cadrul blocului. Credeți că acestora le vor ajunge voturi fără cei șapte care au venit în bloc de pe paliere diferite? Este o chestiune pe care toată lumea trebuie s-o înțeleagă”, a spus Țâcu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Acest răspuns a fost oferit după ce moderatorul emisiunii a întrebat dacă e posibilă formarea unei coaliții de conjunctură a Blocului „ACUM” cu PSRM. Prezent la emisiune, vicepreședintele PD, Vlad Cebotari, a spus că nu crede într-un asemenea scenariu, dar e de părere că liderul PPDA, Andrei Năstase, ar fi capabil să se alieze cu socialiștii lui Igor Dodon.
„Eu cred în scenariul Năstase cu PSRM. Maia Sandu cu socialiștii nu cred. Maia Sandu a făcut niște acțiuni care a avantajat Kremlinul, a admis niște agenți ai Kremlinului pe lângă ea sau ea lângă ei. Dar a făcut acest lucru fără ca să știe. Așa credem noi, așa vrem noi să credem. Probe că a făcut-o intenționat nu avem. Nu cred în așa scenariu, pentru că Maia Sandu nu ar avea puterea să mențină cursul proeuropean într-o alianță cu socialiștii. Dar Năstase, din punctul meu de vedere, dacă PPDA merge separat în Parlament, nu are nicio problemă să meargă cu Dodon într-o coaliție”, a menționat Cebotari.
În cadrul aceleiași emisiuni, Țâcu a declarat că blocul nu se va desface în mai multe fracțiuni după alegeri: „Aceste zvonuri trebuie curmate. Blocul a fost fundamentat pe ideea de mișcarea de rezistență „ACUM”. În jurul acestei idei s-au alăturat cele două partide. Este cu totul altă realitate decât a fost acea conlucrare între două partide. Noi suntem 6-7 oameni care venim din afara celor două partide. Noi pledăm pentru un bloc consolidat, pentru că avem în față alegerile locale. Partenerii noștri externi pledează pentru unitatea blocului. Va fi o singură fracțiune și acesta este mesajul nostru”.
De asemenea, Țâcu a spus că este imposibilă instituirea situației excepționale în justiție, așa acum au declarat zilele trecute liderii Blocului pe listele căruia a acces în Parlament. Acesta a recunoscut că a fost o promisiune electorală, care putea fi înfăptuită doar dacă Blocul „ACUM” avea majoritate parlamentare. „Este o chestiune adevărată, nu ai ce spune… Noi am făcut asta în campania electorală, pornind de la premiza că vom avea majoritate în Parlament. Acum, lucrul acesta poate fi văzute altfel, dar nu putem deroga de la ideea că sistemul de justiție trebuie curățat total”.
La rândul său, vicepreședintele PD a menționat că instituirea situației excepționale în justiție este o măsură neconstituțională. „O astfel de măsură presupune modificare Constituției, dar modificarea Constituției se face cu 67 de voturi. Această procedură durează șase luni”, a adăugat Cebotari, iar Țâcu a fost de acord.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md