VIDEO // O SINGURĂ oprire la Leușeni-Albița: Logistică DA – control comun BA! SUA au donat șase birouri mobile care vor fi amplasate pe partea română și în care vor lucra și vameși din R. Moldova
Statele Unite ale Americii au donat joi, 8 septembrie, Serviciului Vamal din R. Moldova șase birouri mobile pentru a putea efectua, la Leușeni-Albița, controale cu o singură oprire și a debloca, astfel, traficul la frontiera moldo-română.
Spațiile mobile au fost procurate prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), finanțat de USAID, iar la ceremonia de donare au participat Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, și directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
Noile birouri sunt dotate cu echipamente electronice moderne, inclusiv calculatoare, imprimante multifuncționale, seifuri, frigidere, aparate de aer condiționat sau dulapuri în care funcționarii vamali își pot ține hainele groase pe timp de iarnă.
Acestea vor fi amplasate în terminalul marfar de pe partea română și în ele vor funcționa inclusiv vameși din R. Moldova, însă autoritățile nu știu deocamdată când va fi demarat controlul comun la Leușeni-Albița.
„Ne dorim că începem controlul comun cât mai rapid. Săptămâna trecută, Guvernul R. Moldova a aprobat componența Comisiei mixte care urmează să negocieze cu partea română în privința semnării acordului pentru efectuarea controlului coordonat la punctul vamal Leușeni-Albița. R. Moldova a încheiat toate procedurile interne. (…) Mai există niște proceduri pe care partea română urmează să le coordoneze la nivel European. Nu depinde deja de noi”, a declarat astăzi șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
Ambasadorul SUA în R. Moldova a punctat că, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului neprovocat în Ucraina, cei care aveau comerț cu Rusia și Belarus s-au orientat spre coridoarele comerciale europene, fapt ce a determinat formarea de cozi imense de TIR-uri la frontiera R. Moldova și creșterea de trei ori a numărului de persoane care au trecut hotarul nostru.
„Noi știm că ultimele câteva luni au fost grele, în special când ne uităm la tranzacțiile comerciale care s-au schimbat în urma războiului neprovocat al Rusiei în Ucraina. Am fost martorii unei schimbări mari – a crescut de trei ori numărul de persoane care trec vama și, de asemenea, numărul de autocamioane care trec vama moldovenească spre UE. SUA a simțit nevoia să ofere sprijin R. Moldova. Prin intermediul Programului MISRA al USAID, am avut posibilitatea să acordăm suport rapid”, a afirmat diplomatul american.
Kent D. Logsdon a adăugat că SUA vor continua să acorde ajutor pentru dotarea punctelor de trecere a frontierei din R. Moldova, în mod special punctului Leova-Bumbăta creat recent, prin deciziile autorităților de la Chișinău și București.
În semn de apreciere pentru contribuția substanțială în facilitarea comerțului și securizarea frontierei de stat a R. Moldova, Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Serviciului Vamal - Crucea pentru merit, clasa I.
LIVE // USAID oferă astăzi, în cadrul unei ceremonii, șase birouri mobile Serviciului Vamal al Republicii Moldova pentru controlul cu o singură oprire la frontiera cu UE.
Datorită acestor spații de lucru, complet autonome și mobile, oferite de USAID Moldova, Republica Moldova este gata din punct de vedere logistic să demareze în scurt timp controlul cu o singură oprire la frontiera cu România pentru a fluidiza exportul și tranzitul de mărfuri în condițiile actuale de criză.
La eveniment participă directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, și reprezentanți ai comunității de afaceri din R. Moldova.
Două companii aeriene noi vin în R. Moldova, iar „Wizz Air” își va extinde rețeaua de zboruri cu 10 destinații
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, consulul onorific al R. Moldova la Baia Mare: „Cel mai onorant moment din viața mea”
Rușii le-au tăiat gazul, dar transnistrenii protestează împotriva Chișinăului, acuzându-l că ar institui „blocadă energetică”: „R. Moldova este vinovată pentru moartea transnistrenilor”