VIDEO // O primărie din raionul Strășeni și-a construit propriul parc fotovoltaic, care asigură iluminatul stradal al localității: „Avem lumină la fiecare stâlp și becurile sunt mult mai luminoase”
Autoritățile din satul Sireți, raionul Strășeni, au găsit o soluție inovativă care a îmbunătățit iluminatul stradal și a adus economii importante la bugetul local. Cu ajutorul unui proiect-pilot finanțat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, Primăria a construit un parc fotovoltaic propriu, care susține parțial iluminatul stradal și reduce costurile de energie electrică.
„Vedem o eficiență foarte mare și ne-am dorit foarte mult acest proiect ca să reușim să asigurăm localitatea cu iluminat stradal și să facem economie la buget”, a declarat primarul localității, Leonid Boaghi.
Iluminatul stradal din sat a fost transformat complet, iar locuitorii s-au obișnuit cu noul sistem modernizat, care include 508 corpuri de iluminat LED.
„Oamenii s-au deprins cu iluminatul stradal și nu mai pot fără iluminat stradal. Nu este cum a fost înainte”, adaugă viceprimarul Alexandru Iorga.
Vechile lămpi consumatoare de energie au fost înlocuite cu corpuri de iluminat eficiente, care oferă o lumină mult mai puternică și au o durată de viață mai lungă. „Acum e foarte bine, față de cum era odată. Avem lumină la fiecare stâlp și becurile sunt mult mai luminoase”, a relatat un localnic.
Parcul fotovoltaic, amplasat pe un teren al Primăriei, cuprinde 72 de panouri solare și are o capacitate de 20 kW.
„Toată capacitatea de iluminat stradal care este arondată la acest transformator este sută la sută acoperită din acest parc fotovoltaic”, explică primarul.
Proiectul a fost gândit astfel ca localitatea să reducă cheltuielile pentru iluminatul stradal, iar economiile sunt evidente.
Aceste economii au deschis noi oportunități pentru Primărie, care planifică să extindă parcul fotovoltaic cu o nouă capacitate de 200 kW, pentru a genera facturi zero la capitolul energie electrică la instituțiile publice din localitate.
Astfel, iluminatul stradal nu va fi singura componentă susținută de energie regenerabilă, iar alte instituții publice din localitate vor beneficia de aceeași sursă de energie curată și gratuită.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova