VIDEO // O nouă MINCIUNĂ marca Dodon: O acuză pe Maia Sandu că ar fi comis un abuz atunci când a mers la ședința CSM, dar dânsul a procedat la fel în 2019. Socialistul a afirmat în DIRECT că nu a mers niciodată la CSM, însă există DOVEZI
Socialistul Igor Dodon a criticat-o aspru pe Maia Sandu pentru vizita-surpriză de ieri la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă dânsul a procedat la fel la începutul lunii iulie 2019. Acesta a declarat astăzi, într-o intervenție live pe Facebook, că niciodată nu a mers la ședința CSM. Totușui, un comunicat de presă al CSM îl dă de gol.
Potrivit lui Dodon, președintele Maia Sandu ar fi „pus presiune” pe sistemul judecătoresc prin vizita de ieri de la CSM, în cadrul căreia a criticat corupția din justiție și a convenit că membrii CSM vor prezenta propuneri de modificări legislative pentru curățarea sistemului judecătoresc în termen de 30 de zile.
„Eu consider că această vizită este o încercare de presiune asupra sistemului judecătoresc. În general noi vedem încercări de a pune presiune pe anumite instituții ale statului din partea instituției prezidențiale, în pofida faptului că atribuțiile șefului statului nu presupun astfel de intervenții. Mi-am permis eu sau nu să fac astfel de lucruri? Nu! Cunoașteți bine. Dacă eu aș fi făcut astfel de lucruri, dacă mergeam cu consilierii mei la CSM sau la alte instanțe, cred că îmi sărea toată presa în cap, mai ales toți așa-zișii ONG-iști de dreapta. Avem o mulțime de experți activi, care se dau cu părerea, însă critică doar o parte. Aici vedem că se tace”, a spus astăzi Dodon.
Acesta a mai adăugat că vizita Maiei Sandu la CSM ar fi legată de eventualul concurs pentru numirea unui nou membru al Curții Constituționale (CC).
„Toți au înțeles care e rolul CC în R. Moldova – nu are rol de arbitru politic, dar rol de instrument politic. Dat fiind faptul că se desfășoară un concurs la CSM pentru a alege un nou candidat la funcția de judecător, șeful statului a mers acolo să facă presiuni. Dar la noi este o vorbă: cu cât mai mult faci presiuni, cu atât mai mult efectul e invers”, a precizat Dodon.
De menționat că, pe 1 iulie 2019, Dodon, însoțit de consilierul său Ruslan Flocea, a mers în vizită la CSM.
Potrivit unui comunicat al CSM, Dodon, în calitate de șef al statului „fără atribuții în astfel de intervenții”, a dat asigurări că „președintele va acorda tot suportul pentru înfăptuirea unei justiții echitabile, fără imixtiuni din partea Parlamentului și Guvernului”.
Experții din domeniul justiției l-au acuzat pe Igor Dodon că a promovat în funcții, prin decretele prezidențiale emise, judecători cu probleme de integritate.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski