VIDEO // O mutare făcută de Ucraina schimbă soarta războiului pornit de Putin: „Pentru ruși, acest lucru este înfricoșător”
Războiul lui Putin se află într-o continuă dinamică, iar deznodământul este imprevizibil. Însă acum, o mutare inteligentă a Ucrainei va schimba soarta conflictului. Arsenalul său de drone de atac fără pilot ”este înfricoșător pentru ruși”, iar rapoartele de pe front indică un fapt neașteptat.
Peste două treimi din tancurile rusești au fost distruse de dronele Kievului în ultimele luni.
Ucraina își dezvoltă rapid vastul arsenal de drone militare care pot depăși armata Rusiei și distruge tancuri de-a lungul liniei frontului, potrivit iNews.
Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit imagini cu o dronă cu vizualizare la prima persoana (FPV) care distruge un tanc rus la începutul acestei luni. „Dronele noastre fie vor găsi o cale, fie vor crea una”, se arată în legendă, alături de un videoclip care arată o dronă zburând sub cușca de protecție a unui tanc rusesc înainte de a detona explozivul.
Proliferarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) a condus unii experți să eticheteze conflictul drept primul „război cu drone” din lume, armata ucraineană folosind drone ieftine pentru a provoca daune maxime, în timp ce așteaptă proviziile militare atât de necesare din UE și SUA.
Trupele Rusiei și Ucrainei sunt blocate de-a lungul liniei frontului, în timp ce avioanele de război convenționale sunt expuse sistemelor antiaeriene din apropiere. Dronele au ocupat acest spațiu aerian, devenind rapid arma preferată pentru armata ucraineană.
Matthew Ford, lector în relații internaționale la Universitatea Sussex, a declarat: „Unitățile de specialitate ale Ucrainei lucrează în linia frontului pentru a permite ”ochilor de recunoaștere” să vadă mișcările ruse – urmărind ceva în timp ce au la locul lor drone de atac mai bune”.
„Pentru ruși, acest lucru este foarte înfricoșător. Ucraina își blochează cu succes linia frontului, iar infanteria nu dorește să se plimbe din cauza riscului de a fi observată de drone și de a fi distrusă”.
Potrivit unui oficial NATO citat de Foreign Policy, mai mult de două treimi din tancurile rusești pe care armata ucraineană le-a distrus în ultimele luni au fost cu ajutorul dronelor FPV, în timp ce o mare parte a flotei ruse de la Marea Neagră ar fi fost distrusă de drone aeriene.
Dronele costă între 1.000 și 2.500 de lire sterline și sunt dirijate de piloți care le controlează de la o distanță sigură în timp ce identifică ținte rusești chiar peste linia frontului.
De atunci, Ucraina a adăugat un focos exploziv fixat cu legături de cablu la drone – creând o „dronă sinucigașă” care explodează la impact, în timp ce guvernul ucrainean s-a angajat să producă un milion de drone FPV în 2024.
Marea Britanie a promis 325 de milioane de lire sterline pentru drone de ultimă generație care să contribuie la lupta împotriva invaziei președintelui rus Vladimir Putin. O mare parte a acordului include 10.000 de drone de fabricație britanică, care vor fi livrate pe tot parcursul anului 2024, potrivit Guvernului Regatului Unit.
Majoritatea acestora sunt drone FPV sau drone de atac unidirecțional, care au fost cercetate și dezvoltate în Marea Britanie, precum și drone de supraveghere și maritime. Marea Britanie a oferit, de asemenea, Ucrainei drone de atac cu rază lungă de acțiune, care teoretic pot lovi în interiorul teritoriului rus.
Ucraina și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu drone în regiunea Tatarstan a Rusiei – la peste 1.300 km (807 mile) de granița dintre Ucraina și Rusia în aprilie. Drona folosită în atac a fost un A22 Foxbat și a fost filmată prăbușindu-se într-o clădire asociată cu o fabrică care produce drone de tip Shahed. Atacurile, în care 12 persoane au fost rănite, au fost cele mai adânci de pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului.
Cu toate acestea, forțele militare ale Rusiei de pe linia frontului doborau aproximativ 10.000 de drone ucrainene în fiecare lună, potrivit unei estimări realizate de Institutul Regal al Serviciilor Unite.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român